Şekerbank

Çiftçiler, Tarla Farelerine Karşı Uyarıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçiler, Tarla Farelerine Karşı Uyarıldı
Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri, Muş merkeze bağlı köylerde üreticileri tarla faresi mücadelesi konusunda bilgilendiriyor.
Tofidass

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri, Muş merkeze bağlı köylerde üreticileri tarla faresi mücadelesi konusunda bilgilendiriyor.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelllerinden Ziraat Mühendisi Muzaffer Demir ve Ziraat Teknikerleri Çetin Kolos ve İsmet Yöndem'in merkeze bağlı köylerde yaptıkları tarla faresi sürveylerinde özellikle sonbaharda havaların iyi gitmesi sonucu zararlı populasyonunda artış olduğu, üreticilerimiz tarafından gerekli tedbirler zamanında alınmadığı takdirde güzlük ekimlerin zarar göreceği belirtilmiştir. Yapılan Sürveyler sonucunda populasyonun zarar eşiğinin üzerinde olduğu ve kimyasal mücadele yapılması gerektiği çiftçilerimize duyuruldu. Kasım ayı itibariyle 1950 da. Alanda survey çalışmaları yapılmış olup survey çalışmaları devam edecektir.  

Tarla faresinin son zamanlarda bölgemizdeki zararlarını artırdıklarını, mücadele edilmediği takdirde önemli ölçüde ürün kaybına neden olabilen tarla faresi bazı yıllarda ürünlerin tamamına yakınına zarar verdiklerini dile getiren Muzaffer Demir; "Tüm tarla, bahçe, çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde önemli zarar yaparken ürünleri kirlettiklerinden sağlığımız açısından da risk oluştururlar''. Bu nedenle mücadele titizlikle yapılmalıdır. Tarla fareleri toprak altında açmış oldukları galerilerde yaşarlar. Hızlı bir şekilde çoğalırlar. Özellikle bölgemizde hububat ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (kök boğazı) yemek, kemirmek suretiyle zarar yaparlar. Tarla fareleri sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Gece gündüz faaldirler. Bilhassa sessizlikten dolayı geceleri daha çok zarar yaparlar.

Kimyasal Mücadelede zehirli yem önerilmektedir. Çinko fosfürle hazırlanan bu yemi yiyen zararlı genellikle deliklerin içerisinde ölmektedirler. Ancak nadir de olsa bazı fareler dışarıda ölebilirler. Müteakip günlerde mücadele yapılan saha dolaşılmalı, ölmüş olan fareler toplanıp derince bir yere gömülmelidir. Aksi halde ölmüş olan fareleri yiyen evcil veya yabani hayvanlar da ölebilir.

Tarla farelerine karşı; kıştan çıktıkları ve zayıf oldukları İlkbahar ile kışa girişte Sonbaharda 25 metrekarede 5 işlek delik varsa ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada önce tarla, bağ, bahçe ve fidanlıklardaki fare delikleri toprakla kapatılmalı, iki üç gün sonra yeniden açılmış olan işlek deliklere el değmeden tahta bir kaşıkla 3-5 adet zehirli yem bırakılmalıdır. Zehirli yem konulan fare delikleri kapatılmaz. Müteakip günlerde ise mücadele yapılan saha dolaşılmalı ve açıkta ölen fareler toplanarak derin çukurlara gömülmelidir. 

Kültürel Mücadelede ise Tarlanın derin sürülmesi, temizlenmesi ve hasattan hemen sonra bol su altında tutulması ile de fareler imha edilebilir.

Farelerle beslenen kedi, leylek, gelincik, atmaca, şahin, yılan, baykuş, kartal vb. hayvanlar öldürülmemelidirler.  Çünkü bu hayvanlar farelerin doğal düşmanlarıdır.

Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır.      

İlaçlama esnasında gerekli koruyucu tedbirler alınmalı, ilaçlı yem insanlardan, evcil hayvanlardan, gıda ve sudan uzak tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçilere Fertigasyon Eğitimi Verilmeye BaşlandıÖnceki Haber

Çiftçilere Fertigasyon Eğitimi Verilmeye...

Şap Aşılama Kampanyası Sona ErdiSonraki Haber

Şap Aşılama Kampanyası Sona Erdi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar