Şekerbank

Çeltik ekimi aşırı yağışlar sebebiyle gecikti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çeltik ekimi aşırı yağışlar sebebiyle gecikti
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl bazı yörelerde 15 Nisan’dan itibaren yapılan çeltik ekiminin, özellikle Trakya’da geçen aydan itibaren görülen aşırı yağışlar sebebiyle geciktiğini bildirdi.
Tofidass

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl bazı yörelerde 15 Nisan’dan itibaren yapılan çeltik ekiminin, özellikle Trakya’da geçen aydan itibaren görülen aşırı yağışlar sebebiyle geciktiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, hasadı geciken çeltikte sonbahar yağışlarının erken başlaması durumunda hasadın güçleşebileceğini, bu yağışların çeltik tarlalarında yatmaya neden olacağını, bunun da dane kaybına yol açacağını ifade ederek, bu durumda çeltik randımanının düşeceğini ve kurutmada sorunlar yaşanabileceğini belirtti.

Ay boyunca devam edecek çeltik ekimindeki gecikmenin, zamanında hasadı da engelleyeceğini vurgulayan Bayraktar, "Hatta erken ekim yapan bazı üreticilerimiz, aşırı yağışlar nedeniyle yeniden ekim yapmak durumunda kalabilir" ifadesini kullandı.

Üretimde doğal koşullar nedeniyle çeşitli sorunlar yaşansa da çeltik üretimde artış eğiliminin sürdüğü kaydeden Bayraktar, son 10 yılda çeltik ekim alanlarının yüzde 30,5; çeltik üretiminin ise yüzde 38,3 artış gösterdiğini kaydetti.

Türkiye'nin, çeltik veriminde Avustralya, Mısır, ABD, Uruguay ve Peru’dan sonra 6. sırada yer aldığını ve dekar başına 749 kilogramla 440 kilogram olan dünya ortalamasının oldukça üzerinde olunduğuna dikkati çeken Bayraktar, toplam 30 ilde, 1,1 milyon dekarlık alanda çeltik tarımı yapıldığını belirtti.

Bayraktar, çeltik ekilecek arazinin iyi tesviye edilmesi, tohumların çimlenmesi, fidelerin sağlıklı büyümesi, yabancı ot kontrolü ve yabancı ot ilaçlarının etkinliğinin artırılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Çeltikte en önemli girdilerin su ve gübre olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Sulama ve gübreleme maliyetlerinin düşürülmesi, hem ekim alanlarını hem de üretimi artıracaktır. Çeltik maliyeti içinde toplam masrafların yüzde 17’sini su bedeli ve işçiliği, yüzde 14’ünü ise gübre ve işçiliği oluşturmaktadır. Çeltik, devamlı sulamayla tarla su altında tutularak yetiştirilir. Ekimden hasada kadar, tarla yüzeyi çoğunlukla suyla kaplıdır. Bu durum sulama masrafını artırır. Üreticilerimize ödenen gübre desteğinin önemi de büyük. Sulama maliyetlerinin düşürülmesi için basınçlı sulama sistemlerinin kurulumu desteklenmeli, sulama ücretlerinin düşürülmesine yönelik tedbirler aranmalıdır."

Bayraktar, ekilişlerin devam ettiği çeltikte üretim miktarı ve kalitesini olumsuz etkileyecek afetlerin yaşanmadığı verimli bir yıl olmasını diledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Et ve Süt Ürünleri Fiyatları PaneliÖnceki Haber

Et ve Süt Ürünleri Fiyatları Paneli

Patatesteki yüksek fiyat üretime yansıyacakSonraki Haber

Patatesteki yüksek fiyat üretime yansıya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar