Şekerbank

Çam Biti Bal Üretimini Artırıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çam Biti Bal Üretimini Artırıyor
ESKİ KARAİSALI KAYMAKAMI YILMAZ AYDOĞAN, ADANA İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI YUNUS YALÇINKAYA'YI ZİYARET ETTİ.
Tofidass

Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan’a Kırsal Kalkınma Projeleri’nde özel danışmanlık yapan eski Karaisalı Kaymakamı Yılmaz Aydoğan, “Çam balı üretiminin artırılması için çam biti olarak bilinen Çam Pamuklu Koşnili’ye yaşam alanlarının sağlanması gerektiğini belirtti.
Aydoğan, Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret ederek Başkan Yunus Yalçınkaya, Başkan Yardımcısı Nuri Akko ve üye Süleyman Şahin ile çam pamuklu koşnili konusunda bilgi alış-verişi yaptılar.
Aydoğan, çam pamuklu koşnilinin arıcılıkta önemi bir böcek türü olduğunu belirterek, “Bu böceğe halk arasında basra böceği de denilmektedir. Arı, iki kaynaktan bal yapıyor. Biri bitkilerin çiçeklerinden alınan nektar, diğeri de çam ve söğüt gibi bazı ağaçların salgılarıdır. Çam ağacı gövdelerindeki çam pamuklu koşnili tarafından ısırıldığında orada bir salgı oluşturuyor. Arılar bu salgıyı midelerinde olgunlaştırıp bala dönüştürüyor. Türkiye fındık gibi çam balı üretiminde de dünyada tekel durumundadır. Çam balı daha çok Ege bölgesinde Muğla ili ve ilçelerinde üretiliyor. çam pamuklu koşnilinin yaşaması için Karaisalı Çatalan Bölgesi çok uygun alandır. Bu böcekler için yaşama alanları sağlanmalı ve bu bölgede çam balı üretimi yapılmalıdır. Bölgede yapılan ön denemelerden olumlu sonuçlar alınmıştır. Çam balı üretiminin geliştirilmesiyle arıcılıktan elde edilen katma değerin artırılması ve üretici gelirlerinde iyileştirme sağlanması mümkündür” dedi.
Aydoğan, Karaisalı Belediyesi’nin koordinesinde Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü uzmanları bir araya gelerek, bu konuda bir proje hazırlanması ve uygulanması gerektiğini söyledi.
Aydoğan’ın görüşlerine katıldığını ve bunun için çalışmalar başlatılması gerektiğini söyleyen Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Yalçınkaya, “Adana ve ilçelerinde 16 adet barajımız var. Çam ormanlarımız var. Her sene çam balı almak için Muğla’ya taşınıyoruz. Bir kamyon nakliye maliyeti en az 10 bin liradır. Çam pamuklu koşnili bölgedeki çamlara bulaştırılır ve yaygınlaştırılırsa biz niye oralara gidelim? Ormanlarımız bu konuda boş duruyor. En kısa zamanda ilgili kurumlarla bir araya gelerek, çalışmalara başlamalıyız” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Sektörü Ortak Akıl ToplantısıÖnceki Haber

Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı

Çeltik kabuğundan elektrik üretmeyi planlıyorSonraki Haber

Çeltik kabuğundan elektrik üretmeyi plan...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar