Şekerbank

Bursa Teknik Üniversitesinden Yerli Arı Sütü Üreticilerini Sevindirecek Çalışma

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bursa Teknik Üniversitesinden Yerli Arı Sütü Üreticilerini Sevindirecek Çalışma
Tofidass

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Gıda Mühendisliği ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinden oluşan ekip yerli arı sütü üreticilerini sevindirecek önemli bir çalışmaya imza attı.

Son yıllarda besleyici değeri ve sağlık üzerine olumlu etkileri bilimsel çalışmalarla desteklenen arı sütünün özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından destekleyici ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsamında onaylanması, arı sütünün önemine bir kez daha dikkat çekiyor.

Arıcılık konusunda önde gelen ülkeler arasında yer alan Türkiye’de Bursa ili ve ilçelerindeki arı sütü üretimi, yerli üretimin %85’ini oluşturuyor. Bu doğrultuda bölgede yer alan ve en fazla üretim gerçekleştiren arı sütü çiftliklerini ziyaret ederek üretici beklenti ve sorunlarını inceleyen BTÜ ekibi bu analizler doğrultusunda üreticiyi üretim metodları konusunda rahatlatacak ve yerli üretim kapasitesini artıracak, Tarım Bakanlığı tarafından da desteklenen bir proje geliştirdi. Üreticinin en büyük probleminin üreticiden tüketiciye ulaşma sürecinde ürünün soğuk muhafazaya ihtiyaç duyması olduğunu aktaran Proje Yürütücüsü BTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aycan Cınar, “Hasat edilir edilmez soğuk zincire alınan ürün, taze olarak satışa sunulacak ise buzdolabı sıcaklığında tutularak satışı planlanıyor, uzun dönem depolanacaksa -18 0C’de yaklaşık 18 ay depolanabiliyor. Stok üründen pazarlanmasına kadar geçen süreçte, soğuk zincirin herhangi bir şekilde kırılması ise kalite ve ürün kayıplarına neden oluyor. Aynı zamanda uzun dönem soğuk muhafaza üretici açısından da maliyetin artışı şeklinde değerlendiriliyor.” ifadelerinde bulundu. Soğuk zincirin kırılmasının bir başka dezavantajının da, arı sütünün biyolojik aktivitesinde meydana gelebilecek kayıplar olduğunu belirten Cınar, “Arı sütü sezonluk bir ürün. Dolayısıyla üretim olmadığı dönemde tüketiciye ürün temin etmek için ürün kalitesinin bozulmaması için dondurarak muhafaza kullanılan en yaygın yöntem. Yerli arı sütü üreticilerini soğuk zincir zorunluluğundan kurtaracak “Mikroenkapsüle Arı Sütü Üretimi” projemizle ürünün üretim şekli ve depolama konusunda üreticiyi rahatlatacak alternatif bir yöntem geliştirmiş olduk.” ifadelerinde bulundu.

Projenin arıcılık sektörünün öncelikli beklentileri arasında yer alan arı sütü raf ömrünün uzatılması ve alternatif muhafaza yöntemlerinin bulunması anlamında önemli bir adım olduğunu vurgulayan Cınar, “Kalite kaybının minimum seviyede olduğu, raf ömrü uzatılmış, ekonomik ve kullanımı kolay ürünlerin geliştirilmesi ve pazarlanması mevcut arı sütü üreticilerini teşvik edecek ve yeni ürünlerin üretimine yönelik girişimlerin önünü açacaktır. Bu anlamda geliştirdiğimiz bu ürünle ülkemizin uluslararası platformda yer bulacağı kanısındayız.” diye konuştu.

Çalışmaya katkıda bulunan bilim insanları

BTÜ - Dr. Öğr. Üyesi Aycan CİNAR (Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı)

BTÜ - Yardımcı Araştırmacı   Doç. Dr. Rasim Alper ORAL - Gıda Mühendisliği

BTÜ - Yardımcı Araştırmacı   Dr. Öğr. Üyesi Adnan Fatih DAĞDELEN - Gıda Mühendisliği

BTÜ - Yardımcı Araştırmacı   Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Neslihan DÜNDAR - Gıda Mühendisliği

BTÜ - Yardımcı Araştırmacı   Dr. Öğr. Üyesi Gökçe TANER – Biyomühendislik

BTÜ - Yardımcı Araştırmacı   Arş. Gör. Hüseyin DEMİRCAN - Gıda Mühendisliği

BTÜ - Yardımcı Araştırmacı   Arş. Gör. Seda ALTUNTAŞ - Gıda Mühendisliği

BTÜ - Yardımcı Araştırmacı   Neslihan ORDU (Yüksek Lisans Öğrencisi) - Gıda Mühendisliği

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gerze’nin En Güzel Horozu SeçildiÖnceki Haber

Gerze’nin En Güzel Horozu Seçildi

Aydın Ticaret Borsası “Aydın Zeytinyağını” İstanbul’da TanıtacakSonraki Haber

Aydın Ticaret Borsası “Aydın Zeytinyağın...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar