Şekerbank

Batman'da mısır hasadı başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Batman'da mısır hasadı başladı

Batman Tarım ve Orman ​İl  Müdürlüğü tarafından İlimiz merkeze bağlı Erköklü Köyünde mısır hasadı tarla günü etkinliği yapıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman il Müdürü Mehmet Aydın; Mısır hasadı sezonu tüm çiftçilerimize hayırlı olsun. Mısır geçen sene yaklaşık olarak 59 bin dekar üzerinde ekildi. Bu sene ise 55 bin dekar üzerinde dane ekimi oldu. Dane mısır çiftçilerin rağbet ettiği bir ürün. Çünkü dekarda ortalama bir buçuk ton gibi bir verimi var." dedi. Mısırdan bu sene yaklaşık 83 bin ton rekolte beklediklerini dile getiren Aydın, "Toprak Mahsulleri Ofisi bu sene dane mısırın kilosunu 5 lira 70 kuruştan açıkladı. Batman için yaklaşık olarak 83 bin ton civarında dane mısır rekoltesi bekliyoruz. İl geneline ekonomik katkısı ise 470 milyon TL'dir. Tabi büyük bir rakam ve Batman çiftçilerine hayırlı olsun. Mısır hasadımız yaklaşık 3-4 gündür başlamış ve 10 gün daha devam edeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Açılış ve bilgilendirme konuşmalarının ardından bir konuşma yapan Vali  Ekrem Canalp; Batman'da mısır bitkisi yetiştiriciliğinin çok yoğun olduğunu belirterek, uzun vadede mısır yetiştiriciliğinde yapılan aşırı sulamanın toprakta ciddi tahribatlara yol açtığını ifade etti.

Vahşi sulamanın çok acı sonuçlara yol açtığını ifade eden Valimiz,  "Ne yapmamız lazım, belli yıllarda mısır ekelim, ama değişik ürünler de denemeliyiz, bazı yıllar ayçiçeği, bazı yıllar buğday,  bazı yıllarda da pamuk ekelim. Biz ürünü değiştirdiğimiz zaman ne olacak aşırı sulama derdinden kurtulacağız. Toprak kendine gelecek. Bu değişik ürünleri ektiğimiz zaman, topraktaki çoraklaşmanın önüne geçmiş olacağız. 

Bir başka noktamız tarımın yanı sıra bir şekilde sanayiyi ortaya koymazsak ne ilin ekonomisi açısından ne de insanların istihdamı açısından istediğimiz istikamete getirmemiz çok mümkün ve gerçekçi de değil. Yani ne gerekiyor tarım olmalı aynı zamanda tarımın yanında güçlü bir sanayimizin de olması gerekiyor. Ama bunu yaparken de tarım arazilerinin korumamız gerekiyor yani biz sanayi alanları açacağız derken nitelikli tarım arazilerimizin üzerine fabrikaları da kondurmamamız gerekiyor. Bunun içinde ne yapalım dedik; bir şekilde tarım arazisi olmayan ve tarıma zarar vermeyecek olan Batman çayının üzerinde bulunan şu anda molozla kaplı olan araziler üzerine biz OSB kuralım. Bunun yanında 35 kilometrelik hattı boyunca DSİ'nin kanallarının kenarlarına da yürüyüş yolları, bisiklet yolları, seyir terasları ve seyir balkonları yapalım.

Bir taraftan tarımı arazilerini koruyalım bir taraftan da organize Sanayi bölgelerine imkan verelim.  Kuracağımız bu organize sanayi bölgelerinden bir tanesi tekstil OSB olması lazım. Tekstilin hammaddesi pamuktur. Bu bölgenin geçmişinde zaten pamuk var. 

Pamuğu, pamuk olarak satarsanız kilosu 1 TL'dir. Siz bunu ipliğe çevirirseniz bu 2,50 TL olur. İpliği kumaşa çevirirseniz 7,50 TL olur. Kumaşı elbiseye çevirirseniz 10 lira olur. Eğer elbisenin üzerine bir de moda tasarımı da koyarsanız bu 15 TL olur. Eğer siz sadece hammadde üreticisi olursanız siz sadece 1 TL'ye kazanmış olursunuz, geri kalan katma değeri hep dışarıya bırakmış olursunuz. Bizim katma değeri dışarıya bırakmamamız gerekiyor. Her aşamasıyla bir şekildeki tarımsal ürünlerimizi işleyebilecek kapasite ve nitelikte OSB'yi kurmamız gerekiyor. Bu aynı zamanda yoğun bir istihdam imkanı da sağlamış oluyor. Batman'ın gençleri hiçbir şekilde işsiz kalmayacaklar. Kuracağımız bu üç OSB'den ikincisi de tarıma hizmet etmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Mısır hasadı sonrası gerçekleştirilen anız yangınlarına dikkat çeken Valimiz,  "Toprağı öldürmeyeceğiz. Toprağı koruyacağız, toprağın korumanın yollarından bir tanesi de sulamadır. Vahşi sulama toprağı öldürüyor zehirliyor. Aynı zamanda anız yangını da toprağa zehirliyor. Toprağın içerisindeki canlıların hepsini öldürüyor. Toprağın içerisindeki organik materyallerin ölmesine de bir şekil sebep oluyor. Aynen vahşi sulama gibi anız yangını da toprağa zehirleyen etkenlerden bir tanesidir. Biz her zaman için çiftçilerimizin yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz. Anız yangını yakıldığı zaman sadece toprak zehirlenmiyor aynı zamanda insanlar zehirleniyor.  Ayrıca anız yangınları kamu sağlığını da tehlikeye atmış oluyor. Onun içinde net bir şekilde ifade ettik sosyal medya hesaplarımızdan da basın yoluyla daha ifade ettik. Dedik ki, dönüm başına 540 liralık ceza var, bunu mutlaka uygulayacağız. İkincisi beş yıl süreyle de tarımsal desteklerden bu çiftçilerimiz mahrum bırakılacaktır. Çünkü kamu sağlığı tehdit altında" dedi.

Konuşmaların ardından Valimiz, biçerdövere binerek tarlada bir süre mısır hasadı gerçekleştirerek, çiftçilere bereketli bir hasat dönemi geçirmeleri dileğinde bulundu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Örnek proje ödül ile taçlandıÖnceki Haber

Örnek proje ödül ile taçlandı

Bitki Koruma Ürünleri Toptancı ve Bayilerine Eğitim ve Bilgilendirme ToplantısıSonraki Haber

Bitki Koruma Ürünleri Toptancı ve Bayile...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar