
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova'da yaşanan aşırı yağış, fırtına ve dolu felaketinin çiftçiyi perişan ettiğini belirterek, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve çiftçinin borçlarının faizsiz ertelenmesini talep etti.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova Bölgesi'nde yaşanan doğal afetlerin tarım arazilerinde yarattığı yıkımı gözler önüne serdi. Barut, maliyet yükünün yanı sıra kuraklık ve zirai don felaketleriyle boğuşan üreticilerin, son olarak aşırı yağış, fırtına ve dolu darbesiyle tamamen perişan olduğunu söyledi.
Adana'dan Osmaniye'ye, Kahramanmaraş'tan Hatay'a kadar geniş bir alanda etkili olan dolu, aşırı yağış ve fırtına felaketinin ekili-dikili tarım arazilerinde büyük zarara yol açtığını belirten Barut, daha önce yaşanan kuraklık ve zirai don felaketlerinin de üreticileri zor durumda bıraktığını hatırlattı. "Tarımda yaşanan bu felaket, inanılmaz boyutlara ulaştı. Bir umut bekleyen ancak felaket üstüne felaket yaşayan çiftçilerimizin mağduriyeti giderilsin, zararı karşılansın, borçları faizsiz ertelenip hızla destek verilsin," diyen Barut, bölgenin acilen doğal afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
"Krize Karşı İktidarı Göreve Çağırıyoruz"
Türkiye'de tarımsal üretimde yaşanan sorunlara, çiftçilerin üzerindeki aşırı maliyet yüküne ve ürünlerin para etmemesine değinen Barut, aynı üretim dönemi içerisinde meydana gelen kuraklık, don, dolu, aşırı yağış ve fırtınanın ekili ve dikili tarım arazilerini tamamen yok ettiğini dile getirdi. "Bu yetmedi, üstüne ne yazık ki şimdi de dolu ve fırtına afeti geldi. Hızlı biçimde çiftçilerin yaralarının sarılmasını istiyoruz ama Şubat ayında yaşanan don felaketiyle ilgili bile adım atılmadı," ifadelerini kullanan Barut, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankası'na ve diğer özel bankalara olan kredi borçlarının faizsiz en az 2 yıl ertelenmesini, zararın hızlıca tespit edilip karşılanmasını, çiftçilerin tarım alanlarını yeniden ekip biçmeleri için ilave faizsiz kredi, destek ve teşvik verilmesini talep etti.
Büyük zarar gören ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tarım sigortası yaptıramamış çiftçilerin de unutulmamasını isteyen Barut, "Eğer çiftçinin taleplerine kulak verilmezse ülkemizin gıda egemenliği de tehlikeye girer, halkımız da tüketemez. Gıdada kriz riskine karşı iktidarı göreve çağırıyoruz," diyerek yetkililere acil müdahale çağrısında bulundu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın