Edremit Körfezi'nde balıkçıların ağlarında oluşan hasarları tamir ederken adeta birer örümcek gibi çalışan ustalar, atalarından kalma "ağ donamcılığı" mesleğini sürdürüyor.
Denizlerde balık avı sezonunda ağlarda oluşan yırtıklar, donamcılar tarafından onarılıyor. Tekneleriyle avdan dönen balıkçıların getirdiği ağları önce kontrol eden ustalar, katları tek tek açarak günler süren onarıma başlıyor. Bölgede genellikle babadan oğula geçen bu meslek, zor olmasına rağmen ustaların çabalarıyla devam ediyor.
Güre Mahallesi'nde yaşayan ağ donamcılarından Mehmet Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğinin göründüğünden çok daha zor bir uğraş olduğunu söyledi.
Balıkçıların avlanma döneminde her sabah erken saatlerde denize açıldığını ve yırtık oluşan ağların donamcılara verildiğini belirten Demirci, "Bu iş sabır istiyor. En ufak bir ayarsızlık yaptığımızda av esnasında düzensizlik olabiliyor. Gün içinde başından kalkmadan yapmamız gerekiyor, yoksa 4-5 günde bitmez" diye konuştu.
Nedim Demirci ise 46 yıldır yürüttüğü ağ donamcılığının balıkçılığın en zor kısımlarından biri olduğuna dikkati çekti.
Donamcılığı babası Nedim Demirci'den öğrendiğini anlatan Demirci şunları kaydetti:
"Balık fiyatlarının yüksek olmasına itiraz eden vatandaşlarımız, yaptığımız işin zorluğunu görüyorsunuz. Hiç itiraz etmesinler. Ne çektiğimiz ortada. Tek tek gözlerle uğraşıp ağları hazırlıyoruz. Şu anda 2 bin metrelik bir ağ yapıyoruz ve 2 ay sürecek bu iş. Sonra bu ağlar denize inecek. Balık tutulup tutulmaması da kadere kalmış bir şey. Bu, hassas bir iş ve her şey ölçüyle oluyor. En ufak bir yanlış ağın hatalı olmasına neden olur ve balık tutamazsanız."
Yorum Yazın