Şekerbank

BAGEV'DEN TARIM RAPORU

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BAGEV'DEN TARIM RAPORU
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), “Batı Akdeniz Bölgesi Tarım Sektöründe Gelişmeler: Sektörün İç ve Dış Pazar Etkinliği, Rekabet Gücü ve Sürdürülebilirliği” başlıklı rapor hazırladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli tarımdır” sözüyle başlayan raporda, bölge tarımının yapısı, ekonomiye katkısı, avantajları dezavantajları değerlendirildi.
Tofidass

Batı Akdeniz Bölgesi tarım sektörünün son 25 yılda gelişmeler kaydettiği ancak Türk tarım sektörünün yaşadığı iç ve dış şokların bölge tarımı etkilediği belirtilen raporda, “Kimi zaman kontrol dışı olan bu şoklara ve sektörün uzun süredir içinde bulunduğu yapısal sorunlara rağmen Türkiye’deki tarım sektörü istisna yıllar dışında büyüme trendini sürdürmüştür ve Batı Akdeniz tarım sektöründe de aynı eğilim sürmüştür” denildi.

Tarım sektörünün Batı Akdeniz ekonomisinde yaratılan katma değerin yüzde 16’sını sağladığı kaydedilen raporda, “Bölgenin tarımsal gayrisafi katma değerinde her ne kadar yüzde 100’ün üzerinde bir yükselme görülse de, bu sektörün toplam içindeki payı neredeyse aynı kalmıştır. Başlangıçta üretilen her 100 TL’lik gayrisafi katma değerin 16,2 TL’si tarımsal üretim iken, 2011 yılında bu tutar 16,6 TL’ye karşılık gelmektedir” bilgisine yer verildi.

TARIMSAL İSTİHDAM YÜKSEK

Türkiye’de tarım sektörü istihdamının yaklaşık yüzde 6’sının Batı Akdeniz Bölgesi tarım sektöründe çalıştığı kaydedilen raporda, “Bu istihdam bölge toplam istihdamının ortalama yüzde 30’unu karşılamaktadır. Tarımsal istihdamın mevsimlik işgücü payı, ücretsiz aile işçiliğinin yaygınlığı ve bölgede tarımsal istihdamın yüksekliği dikkate alındığında, kişi başına üretilen tarımsal katma değerin Türkiye ortalamasına göre yaklaşık 1000 Dolar daha fazla olması, her ne kadar yaratılan katma değer işgücü ağırlıklı olsa da, bu sektörün Batı Akdeniz Bölgesi’nde göreli olarak verimli çalıştığını göstermektedir” denildi. Batı Akdeniz’de ürün bazında çiftçinin eline geçen fiyatın dönemsel olarak değiştiği belirtilen raporda, “Çiftçinin eline geçen fiyatlar 2000-2008 yılları arasında giderek azalan oranda artmakta, 2009-2010 arasında önemli ölçüde yükselmekte, sonrasında tekrar azalma trendine girmektedir. 2010 sonrasında negatif artış oranları birkaç ürün dışında oldukça yaygındır” denildi. Raporda, Antalya, Isparta, Burdur illerinde üretilen ürünlerin Türkiye’de rekabet gücüne sahip olduğu kaydedildi. Antalya’nın 2007-2013 döneminde kişi başına ihracatının büyüme hızının yüzde 33 olduğu, 2013 yılı itibariyle bölgede yapılan her 100 birimlik ihracatın 75 biriminin Antalya’dan gerçekleştiği belirtilen raporda, bölgede domates ve salatalığın yüksek ihracat potansiyeline sahip olduğu ve dış pazarda rekabet gücü bulunduğu kaydedildi.

TARIM ALANLARI AZALDI

1995-2013 yılları arasında Antalya ve Burdur’daki toplam tarım alanlarının azaldığı bildirilen raporda, Isparta’da aynı dönemde tarım alanlarının arttığı bilgisine yer verildi. Raporda, “Üç ilde nadas alanları azalırken Antalya ve Burdur’da tarımsal alanların azalması atıl kalan tarım alanlarının turizm ve inşaat gibi sektörlerde kullanıldığına işaret edebilir” denildi. Batı Akdeniz’in Türkiye’de yaş meyve üretiminde ilk sırada yer aldığı belirtilen raporda, turunçgiller, elma, üzüm, kiraz, muz, armut, kayısı ve şeftali üretimine dikkat çekildi.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz... 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Et fiyatlarına tepki: 34 liraya satıyoruz ama zarar ediyoruzÖnceki Haber

Et fiyatlarına tepki: 34 liraya satıyoru...

'Pazı'nın faydaları neler?Sonraki Haber

'Pazı'nın faydaları neler?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar