Şekerbank

Aspir Ekili Alanlarda Yaprak Lekesi Hastalığı Görüldü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aspir Ekili Alanlarda Yaprak Lekesi Hastalığı Görüldü
0
Tofidass

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık ​İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli ile Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Uzman personelleri tarafından Kırıkkale ilinde Aspir alanlarında görülen ve görülebilecek olan hastalık ve zararlılar ile ilgili olarak sürvey çalışmaları yapılmıştır.
Aspir ekilişinin yaygın olarak yapıldığı Delice ilçesinde Çerikli beldesi Eski kışla köyünde aspir alanlarında konu uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda aspir’de yaprak lekesi  (Alternaria carthami) hastalığının görüldüğü, yağışların da yoğun olması nedeniyle hastalığın arttığı, ve ayrıca aspir tarlalarında yeşil kurt zararının da görüldüğü gözlenmiştir. Çiftçilerin, mücadeleyi doğru ve zamanında yapmaları için il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak gerekli bilgileri alabilecekleri kendilerine belirtilmiştir.
Aspir bitkisinde yaklaşık %30-45 oranında yağ bulunduğu bu yağın ise yağ asitleri içerisinde zeytinyağına en yakın olması nedeni ile insan sağlığına faydalı olduğu belirtilmiş olup, ayrıca küspesi de hayvan beslemede oldukça besleyici olduğu vurgulanmıştır. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon hektar alan, Kırıkkale ilinde ise 110 bin hektar alan her yıl nadasa bırakılmaktadır. Aspir, yarı kurak iklim ve kıraç toprak koşullarında en iyi geliri sağlayan ürünlerin başında geldiği bilinmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 45 krş./kg fark desteği ödenmektedir. Ülkemizin yağ açığının giderilmesinde aspir ekilişinin yaygınlaşması önem arz etmektedir.
Aspir Kırıkkale ilinde erken İlkbahar döneminde hububat ekim mibzeri ile dekara 4-6 kg tohumluk kullanılarak ekilebilmektedir. Hasadının normal biçerdöver ile biçilebilmesi ve çiçek döneminde de sarı ve turuncu renkli Aspir çiçekleri arılar için iyi bir beslenme alanı oluşturmaktadır.
Kırıkkale ilinde yaklaşık 4.500 dekar alanda aspir ekilişi yapılmaktadır. Aspir bitkisinin ortalama verimi kıraç topraklarda 120-180 kg, sulu arazilerde ise 200-300 kg kadar ulaşabilmektedir. İlimizde son yıllarda Çelebi, Sulakyurt, Delice ve merkez köylerde olmak üzere aspir ekilişi hızla artmaktadır.                               

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fındıkta Rekolte Tahmin ToplantısıÖnceki Haber

Fındıkta Rekolte Tahmin Toplantısı

Ramazanda balık zamlandıSonraki Haber

Ramazanda balık zamlandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar