
Münih Üniversitesi'nden araştırmacılar, fesaliste bulunan ve doğal koruyucu özelliklere sahip vitanolitlerin üretiminden sorumlu gen kümesini keşfetti. Bu keşif, yeni bir biyopestisit geliştirmenin temelini oluşturabilir.

Münih Üniversitesi'nden Profesör Claude Becker liderliğindeki araştırmacılar, fesaliste (Physalis) bulunan ve doğal koruyucu özelliklere sahip vitanolitlerin üretiminden sorumlu gen kümesini keşfetti. Bu keşif, yeni bir biyopestisit geliştirmenin temelini oluşturabilir.
Fesalisin Genetik Koruma Mekanizması
PNAS dergisinde yeni yayımlanan araştırma, Max Planck Bitki Moleküler Fizyolojisi Enstitüsü (Golm) ve Hohenheim Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla iş birliği içinde gerçekleştirildi.
Araştırmanın Temel Bulguları:
- Vitanolitlerin biyosentezinden sorumlu genler, birlikte çalışan bir gen grubu olan bir kümede birleşmiştir.
- Physalis grisea (gri fesalis) genomunda bu kümenin bir duplikasyonu meydana gelmiş ve bunun sonucunda iki fonksiyonel olarak ayrı birim oluşmuştur:
- Biri bitkinin köklerinde, diğeri ise toprak üstü dokularında aktiftir.
- Profesör Claude Becker, "Bu iki kümenin epigenetik olarak düzenlenmesine şaşırdık" dedi. Bu, aktivitelerinin sadece kalıtsal faktörlerle değil, aynı zamanda DNA'nın kimyasal modifikasyonlarıyla da belirlendiği anlamına geliyor.
Biyopestisit Geliştirme Potansiyeli
Bu keşif, bitkileri zararlı organizmalardan korumak için doğal bileşiklerin kullanımına yönelik yeni yollar açıyor. Vitanolitlerin biyosentezinden sorumlu genlerin tanımlanması, bu bileşiklerin biyopestisit olarak kullanılması için daha sürdürülebilir ve çevre dostu yaklaşımların geliştirilmesine olanak tanıyabilir.
Münih Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu keşfin tarım sektöründe devrim yaratabileceğine ve kimyasal pestisitlere olan bağımlılığı azaltabileceğine inanıyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın