Şekerbank

'Akıllı Sera’ adlı proje, Amasya Tarım Fuarında sergilendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Akıllı Sera’ adlı proje, Amasya Tarım Fuarında sergilendi
Çorumlu üniversite öğrencisi Ahmet Barkoç’un geliştirdiği ‘Akıllı Sera’ adlı proje, Amasya Tarım Fuarında sergilendi.
Tofidass
Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan fuara Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, AK Parti Amasya Milletvekili hemşehrimiz Prof. Dr. Naci Bostancı, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi ile protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
 
AKILLI SERA’YA TAM NOT
 
Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenim gören Ahmet Barkoç, fuarda yaptığı sunumda ‘Akıllı Sera’ projesinin detaylarını anlattı.
 
Elektrik ve Enerji Bölüm Başkanı Cenk Gezegin’in danışmanlığındaki çalışmayı Ersin Çeçenoğlu, Taner Eser ve Hüseyin Burak Çolak isimli arkadaşlarıyla hazırladığını belirten Barkoç, ödüllü projesiyle protokol mensuplarının takdirini kazandı.
 
Geliştirdikleri akıllı uygulama sayesinde üreticinin dikim aşamasının ardından seraya hiç uğramadan, teknolojik imkanlarla bitkilerin gelişini uzaktan takip edebildiğini hatırlatan Barkoç, hazırladıkları yazılımla bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak verimi artırdıklarını vurguladı.
 
BARKOÇ, PROJEYİ ANLATTI
 
Ahmet Barkoç, “Kamera ile uzaktan izleme ve kontrol sisteminin bulunduğu akıllı seramız, güneş panellerinden elde ettiği ihtiyacı olan enerjiyi akülerde depoluyor” dedi. 
“Hazırladığımız proje ile modern tarım uygulamalarının Türkiye’ye kazandırılmasını amaçlıyoruz” diyen Barkoç, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
“Ülkemizde artan nüfusun yeterince beslenebilmesi ve iyi bir gelir düzeyine ulaşılabilmesi üretimin artırılmasına bağlı. Bu da sanayileşmeyle birlikte tarım sektöründeki gelişmelerle mümkün. 
 
Günümüzde toprak, hava ve su kirliliği günden güne giderek artıyor. Dolayısıyla bu faktörler tarımın da gerilemesine neden oluyor. Buna bağlı olarak sağlıksız ve kalitesiz üretim yaygınlaşıyor.
 
Tarımsal üretimin arttırılması ve geliştirilmesi için bir takım önlemler alınması gerekiyor. Bu önlemlerden birisi de ülkemiz iklim koşullarında, kaliteli ve sürekli üretimi mümkün kıldığı için besin ve enerji yönetiminin bir arada yapılabildiği sera işletmeciliği.
 
Türkiye’de toplam 49 bin 600 hektarlık alanda örtü altı yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye bu alanla 150 bin hektarlık Avrupa sera alanlarında İspanya’dan sonra ikinci durumda. Ülkemizdeki sera alanlarında çok hızlı bir gelişme söz konusu. 1990’lı yıların sonlarında 33 bin hektar düzeyinde bulunan sera alanlarımız bugün 16 bin hektardan fazla bir artış gösterdi. Ülkemiz sera alanlarının yüzde 95’inde sebze, yüzde 4’ünde süs bitkileri, yüzde 1’inde de meyve yetiştiriciliği yapılıyor.
 
Seralar, bitkisel üretimin endüstriyel olarak yapıldığı, gelişmiş işletmecilik kurallarının uygulandığı fabrikalardır. Modern sera tarım, biyosistem, inşaat, makina, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği gibi farklı disiplinlerdeki teknolojilerin bir arada kullanıldığı endüstriyel bir uygulama ile hayata geçiyor.
 
Hazırladığımız akıllı sera da bu doğrultuda hayat bulmuş bir proje. Hazırladığımız proje tarımsal üretimde iş gücü masraflarını yüzde 65, enerji kullanımını yüzde 100, su kullanımı yüzde 40 azaltırken ilaç masrafını da ortadan kaldırıyor.
 
Amasya Tarım Fuarı’nda sergilediğimiz ve büyük ilgi gören Akıllı Sera Projemizi ilerleyen tarihlerde Samsun’da düzenlenecek fuar da görücüye çıkarmayı hedefliyoruz.”
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İç Anadolu’nun Tarım Ambarları Haymana Ve Polatlı’da Düşüş VarÖnceki Haber

İç Anadolu’nun Tarım Ambarları Haymana V...

Çölleşme tehdidi büyüyorSonraki Haber

Çölleşme tehdidi büyüyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar