Şekerbank

7. Yalova Subaşı Kivi Festivali Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
7. Yalova Subaşı Kivi Festivali Yapıldı
İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, "Kivinin ülkemize girişi ise 1988 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanlarının koordinatörlüğündeki çalışmalarla başlamış olup, ilk Kivi Bahçesi 1991 yılında şu an festivalini gerçekleştirdiğimiz Subaşı Beldemizde kurulmuştur"
Tofidass

Yalova Kivi Üreticileri Birliği ve Subaşı Belediyesi işbirliğiyle 7. Yalova Subaşı Kivi Festivali yapıldı. Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri'ndeki festivalin açılışını Yalova Valisi Muammer Erol, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ve Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı yaptı. Protokoldekiler, daha sonra stantları gezdi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, “Altınova bölgemizde Yalova geneline bakıldığında 8 bin dönümlük alanda kivi bahçeleri bulunuyor. 750 çiftçi kivi yetiştiriciliği yapıyor. Bölgemizde 25 bin tonluk da bir depolama kapasitesine sahibiz” dedi.

“KİVİ ÜRETİMİNE DESTEK VERİYORUZ”

Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay da yaptığı konuşmada “Bugün burada güzel bir atmosferde festival coşkusunu paylaşıyoruz. 4 mevsimi yaşama şansımızın olduğu bölgemizde Kivi meyvesi ile bizi tanıştıran çiftçilerimizin nadide beldemize ve bölgemize kazandırdıkları katma değerin haklı gururu ile bu sene 7. Kivi Festivali’ni kutluyoruz. Bu sayede Yalova’da üretilen Kivi’nin gerek yurt dışı ve gerekse yurt içinde tanıtılması adına bizde elimizden gelen tüm desteği vermiş oluyoruz” dedi.

“KİVİ ÜRETİM ALANLARINI ARTIRMAK İÇİN PROJELER GELİŞTİRİYORUZ”

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da festivalde yaptığı konuşmada “İlimizin iklim ve toprak yapısı her çeşit meyve ve sebzenin üretimine imkân tanımaktadır. Özellikle Kivi üretimi için oldukça uygun ve avantajlı bir konuma sahiptir. Kivinin anavatanı Çin olup, 20. yüzyılın başlarında Çin’den Yeni Zelanda’ya gelmesi ile birlikte popülerlik kazanmıştır. İlk ticari kivi bahçeleri Yeni Zelanda’da 1930’lu yıllarda kurulmuştur. 20. yüzyılın ortalarından sonra da Avrupa’da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Kivinin ülkemize girişi ise 1988 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanlarının koordinatörlüğündeki çalışmalarla başlamış olup, ilk Kivi Bahçesi 1991 yılında şu an festivalini gerçekleştirdiğimiz Subaşı Beldemizde kurulmuştur.

Kivi dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde besin maddesi yönünden en zengin meyve olup, özellikle C, E ve K vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir.

Dünya kivi üretiminin %70 ‘i Türkiye ile aynı kuşakta olan ülkelerden gerçekleşmektedir. Dünyada Kivi Üretiminde Ülkemiz 8. Sırada olup, Çin, İtalya, Yeni Zelanda, İran, Yunanistan ve Şili’den sonra gelmektedir.

2018 yılında ülkemiz kivi üretimi 30.000 dekar alanda 62.000 ton, Yalova kivi üretimi ise 5.800 dekar alanda 25.000 ton olarak gerçekleşmiş ve ülkemiz üretiminin % 40’ ını karşılamıştır. 2019 yılında üretimin 30. 000 tonu aşmasını bekliyoruz. Ayrıca Yalova Kivi üreticileri ilimizdeki arazi değerlerinin artması nedeniyle Çanakkale, Bursa (Orhangazi), Balıkesir (Gönen) illerinde Kivi bahçesi tesisi kurmuş olup halen bu illerde yatırımlarını sürdürmektedir. Bu nedenle Yalova Kivi üreticileri marifetiyle Türkiye Kivi üretiminin yaklaşık %60 ‘ının üretildiğini ifade etmek gerekir.

İlimiz kivi üretimi açısından Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. İlimizi sırasıyla  7.800 tonla Ordu, 5.300 tonla Rize, 5.000 tonla Samsun, 2.000 tonla Giresun ve diğer iller takip etmektedir.

Kivi üretimi ilimiz ekonomisine ve çiftçilerimize önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.  Kivinin depolama, ambalajlama ve pazarlama da eklendiğinde Yalova ekonomisine getirisi yaklaşık 200-250 milyon TL’yi bulmaktadır.

İlimizdeki kivi alanlarını daha da geliştirmek üzere İl Müdürlüğü olarak çeşitli projeler yapılmaktadır. Özellikle Genç Çiftçi projeleri kapsamında 2016 / 2018 yılları arasında 23 proje ile 115 dekar alanda kivi bahçesi tesis edilmiş ve 690.000 TL tutarında hibe sağlanmıştır. Ayrıca kivi yetiştirilmeyen köylerimizde de kivi üretimine geçilmesi için 2019 yılında İl Özel İdare destekli 10 Çiftçiye 38 dekar alanda 68.000 TL hibe verilerek kivi bahçeleri kurulmuştur. Bu destekleme 2020 yılında da devam edecektir. Ayrıca İlimizde kivi üretiminin geliştirilmesine yönelik olarak “Kocadere ve Şenköy Havzası Kivi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” hazırlanmış ve Bakanlığımıza sunulmuştur.  Proje ile 500 dekar alanda kivi yetiştiriciliğinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Üreticilere gösterilen doğru örnek, sorunlara çözüm bulunması İl Müdürlüğümüz destek ve eğitim çalışmaları ile yaygınlaşmaya başlamıştır. Kivi’nin ilimizde üretiminin artması ile bağlantılı olarak yüksek kapasiteli soğuk hava depoları yapımı hızlanmıştır. Bu soğuk hava depolarında bugün itibari ile yaklaşık 70 bin ton kapasiteli ürün depolanabilmektedir. Soğuk hava depolarının yapılması, kivi bahçelerinin kurulması ve gelişmesi birbirini tamamlayıcı unsur olmasının yanısıra İlimizin üç büyük şehire olan yakınlığı sebebiyle soğuk hava deposu lojistik merkezi haline gelmesine de imkan sağlamış Yalova aynı zamanda Kivinin depolama ve pazarlama merkezi olmuştur.

KİVİDE HASAT ZAMANI ÇOK ÖNEMLİ

İlimiz diğer illerle kıyaslandığında hem üretim miktarı hem de kalite açısından ön sıradadır. İlimizde üretilen kivinin kalite standartlarını koruması çok önemlidir. Bu aşamada kaliteyi etkileyen en önemli unsur olan hasat zamanı konusunda bilinçli hareket edilmesi gerekmektedir.

İl Müdürlüğümüz teknik elemanları, kivi yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde yaptıkları ölçümler sonucunda kivideki kuru madde miktarını tespit etmekte ve ilan etmektedir. Bu ilanların takip edilerek hasadın ona göre yapılması önem arz etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle 7. Subaşı Kivi Festivalimizin güzel geçmesini diliyor, tüm üreticilerimize bereketli bir hasat sezonu diliyorum” dedi.

Subaşı Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı Yalova’da kivi yetiştiriciliğin geliştirilmesindeki katkılarından dolayı İl Müdürü Suat Parıldar’a plaket takdim etti.

Konuşmaların ardından festivale destek verenlere protokol üyeleri tarafından teşekkür plaketleri dağıtıldı. Halk oyunları gösterileri, 10 km.lik kivi koşu yarışması gibi bir dizi etkinliğin yer aldığı festivalde en iyi kivi üreticilerine de ödül verildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kırsalda Yatırım Yapmak İsteyenlere Büyük Fırsat! Hibeni Al Köyüne DönÖnceki Haber

Kırsalda Yatırım Yapmak İsteyenlere Büyü...

Yalova’da Dünya Kadın Çiftçiler Günü Ve Dünya Gıda Günü Programı DüzenlendiSonraki Haber

Yalova’da Dünya Kadın Çiftçiler Günü Ve...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar