Şekerbank

2020 Dijitalleşme Yılı Olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
2020 Dijitalleşme Yılı Olacak
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İzmir'de Ege Ekonomik Forumu'na katıldı.
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak; 2020 yılını dijitalleşme yılı olarak tasarladıklarını belirten Bakan Pakdemirli, dijital kayıtlılığın amacını; ''Hem üreticinin gelir seviyesini hem de tüketicinin daha kaliteli, zamanında ve uygun fiyata beslenmesini sağlayacak bir üretim planlamasını hedefledik. Kıt olan kaynakların verimliliğini artırmak için yeni teknoloji ve teknikleri daha etkin kullanmaya kararlıyız! Erken uyarı sistemleri ile iklim değişimi, toprak analizi, teknolojik eğitim, ürün ve girdi fiyatlarının takibi için de yeni bir dijitalleşme döneminin kapısını aralıyoruz! Diğer yandan, küçük ölçekli işletmelerin üretim ve fiyat alanında karşılaşabilecekleri sorunları önceden tespit ederek, geleceğe yönelik alınması gereken tedbirleri de alacağız'' sözleri ile ifade etti.

461 ÜRÜN COĞRAFİ TESCİL İŞARETİ ALDI, 427 ÜRÜN DE BAŞVURU AŞAMASINA GELDİ

%50'si sizden %50'si bizden diyerek, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme ve IPARD Programları kapsamında çiftçilerimize sera yapımında destek sağlandığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, kırsal kalkınma için yereldeki potansiyeli açığa çıkarmak adına coğrafi işaret tescili konusunda da çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Bakan Pakdemirli, ''Hali hazırda, 4 köşesi cennet vatanımızın gelişmesi ve ülkemizin potansiyelini açığa çıkarmak için; 461 ürünümüzün coğrafi tescil işareti almasını sağladık. Ve 427 ürünümüzü de başvuru aşamasına kadar getirdik! Zira coğrafi işaretli ürün demek, katma değer demek, marka değeri demek! Dünya Yiyecek ve Seyahat Birliği verilerine göre gastronomi turizmi yıllık yaklaşık 150 milyar dolarlık ekonomiye sahip! Yöreden yöreye farklılık gösteren ürünleri ile Türk mutfağında 2 binden fazla yiyecek ve içecek çeşidimiz var. İşte bunun için; bu ürünlerimize marka değeri oluşturabilirsek, bu pastadan daha fazla pay alabilmeyi başarabiliriz! Hem çiftçimizin yüzü güler hem de milletimiz sağlıklı, uygun ve güvenilir gıdaya ulaşır'' dedi.

DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA OSB'NİN KURULUŞU İÇİN İMZA ATILDI

İnovasyonun, yenilenmenin, tarımsal üretimde gelişmeyi sağlayacak ve rekabet gücünü artıracak en önemli araçlardan biri olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, bunun aynı zamanda, doğal kaynakların etkin ve sürdürülebilir kullanımı için de gerekli aksiyonların başında geldiğini belirtti. Bakan Pakdemirli, bu kapsamda Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgelerine dikkati çekti; ''OSB'ler modern üretim uygulamaları ile maliyeti düşük, güvenilir, marka değeri yüksek tarımsal ürünlerin, tüketiciye doğrudan sunulması açısından yürüttüğümüz büyük projelerdendir. Daha önce sizlere de müjdesini vermiş olduğum, ülkemizin ilk örneğini teşkil edecek olan, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB'nin kuruluşu için 7 Kasım'da gerekli imzayı attım, bu arada bu da hayırlı uğurlu olsun!'' dedi.

İZMİR'DE 9 İLÇEDE DAHA TARIMA DAYALI OSB KURULACAK

Dikili Sera OSB modern otomasyon sistemine sahip, teknolojik seralarda yıllık 80.000 ton kaliteli yaş sebze ve meyve üretilmesinin beklendiğini belirten Bakan Pakdemirli, ''Bu emeğini yurt içi ve yurt dışı piyasalara sunacak, ayrıca 3.500 kişilik yeni istihdam ile ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. İzmir'de Dikili ilçesi dışında, dokuz ilçede daha Tarıma Dayalı İhtisas OSB kuruyoruz. Hayvancılık, seracılık, süs bitkileri ve su ürünleri sektörlerine önemli katkılar sağlayacak olan Ödemiş, Tire, Seferihisar, Bayındır, Bakırçay, Foça, Menderes, Kınık ve Torbalı ilçelerinde proje ve yer seçimi çalışmalarına başladık. Ayrıca Ege bölgemizde Denizli-Sarayköy, Aydın-Efeler, Manisa-Alaşehir, Balıkesir-Edremit'te Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB kurulması çalışmalarımız da hızla devam ediyor'' diye konuştu.

Tarımın dijitalleşmesiyle, sulama, gübreleme, ilaçlama faaliyetlerinin yeri, zamanı ve miktarının daha hassas biçimde ayarlanabileceğini ve hasat zamanının doğru şekilde tahmin edilebileceğini de ifade eden Pakdemirli, ''Endüstri 4.0 döneminde teknolojide yaşanan gelişmeler, tarım teknolojilerine de yansımış, verimliliği ve karlılığı artırmıştır. Tabii biz bu dönemde, tarımsal üretim teknolojilerinde kayda değer bazı gelişmeler yaşadık; Bir: Daha hassas toprak işleme ve hasat makineleri, İki: Akıllı sulama ve gübreleme sistemleri, Üç: Görüntü alma ve ilaçlamada drone kullanımı, Dört: Seracılıkta otomasyonla iklimlendirme uygulamaları, Beş: Hayvancılıkta adım ve lokasyon takibi ile biyomedikal verilerin izlenmesi. Altı: Havadan görüntüleme, ilaçlama gibi işlerde dronlar, Yedi: Hava ve toprak nem ve sıcaklıklarının tespitinde sensörler. İşte, bu sayede sahadan elde edilen veriler artmakta ve bu veriler veri setlerine dönüştürülerek, yapay zekâ algoritmalarıyla işlenebilmektedir. Bu nedenle ülkemizde de hava, toprak, coğrafi konum, bitkinin durumu, uygulanan yöntemler ve bunların sonuçları gibi verileri de doğru şekilde veri tabanlarına aktararak, uygulamalarda kullanacağız'' dedi.

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMİN %14'Ü EGE BÖLGESİ'NDE YAPILIYOR

Ege Bölgesi'nin ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu da vurgulayan Bakan Pakdemirli, rakamlarla örnek verdi. ''Tarla ürünlerinin %10'u, Sebze üretiminin %18'i, Meyve üretiminin %22'si, Süt üretiminin %17,4'ü Ege Bölgesinde yapılmaktadır. Yine ülkemizdeki büyükbaş hayvan varlığının %16'sı ve küçükbaş hayvan varlığının da %11'i bölgemizde bulunmaktadır. Yani Ege Bölgesi bitkisel ve hayvansal üretimde, toplam ülke üretiminin %14'üne sahiptir.''

2018'DEKİ TOPLAM TARIMSAL İHRACATIN %23'Ü EGE'DEN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2018 yılında çiftçiye ödenen 14,5 Milyar Lira tarımsal destekleme ödemesinin %13'ünün Ege Bölgesi'ndeki çiftçilere ödendiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, ''Ege Bölgesi'nde KKYDP ve TKDK kapsamında; toplam 4.160 projeye, 1,1 Milyar Lira destek verdik. Vermiş olduğumuz destekler ve çiftçimizin özverili çalışmaları neticesinde, 2018 yılında toplam tarımsal ihracatımızın %23'ü Ege Bölgemiz tarafından gerçekleştirildi'' diye konuştu.

EGE'DE SON 17 YILDA 30.6 MİLYAR TL ORMAN VE SU YATIRIMI YAPILDI

Ege Bölgesi'nde 2,2 milyon dekar alanda toplulaştırma çalışması yapıldığını söyleyen Bakan Pakdemirli, orman ve su alanlarında da bu bölge için bütün imkânların seferber edildiğini belirtti. ''Bu kapsamda son 17 yılda 30,6 Milyar TL orman ve su yatırımı yaptık. Bu yatırımlar neticesinde; 147 baraj ve 77 gölet inşa ettik. 2,8 milyon dekar araziyi sulamaya açarak, çiftçilerimize 2,9 Milyar Lira zirai gelir artışı sağladık. İnşa ettiğimiz 769 adet taşkın koruma tesisi ile; vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağladık. Daha yeşil bir Ege için 854,3 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımıza destek sağlamak maksadıyla 422 milyon TL ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağladık. Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması, tahminlerin hazırlanması, tahmin tutarlılıklarının artırılması maksadıyla bölgemizde 283 adet meteoroloji gözlem sistemi kurduk'' dedi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
17 Yılda, ‘Suya Yön Veren’ Çalışmalar YapıldıÖnceki Haber

17 Yılda, ‘Suya Yön Veren’ Çalışmalar Ya...

Bakan Pakdemirli'den İzmir'e Tarıma Dayalı OSB MüjdesiSonraki Haber

Bakan Pakdemirli'den İzmir'e Tarıma Daya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar