Şekerbank
Umut Özdil

Umut Özdil

Mail: [email protected]

Tarım Bakanlığında İki Yeni Gündem

Çiftçi Borçları Ertelenmeli

Bilindiği gibi doğal afetler ile ürün, tesis ve hayvan varlıklarından %30 ve üzeri zarar gören üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan düşük faizli zirai kredi borçları Hazine Müsteşarlığınca hazırlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile erteleniyor.  Ancak, borçları ertelenen üreticiler kredi limitleri dolduğu için yeni kredi kullanamıyorlar, aracıların ve tefecilerin eline düşüyorlar. Ertelenen borç bir sonraki sene ödenecek olan borcu daha da artırıyor ve bu durum üreticilerimizin tarımsal üretimlerini sürdürebilmelerini güçleştiriyor.

Yıllara göre afetler sebebiyle kredi borcu ertelemesinden faydalanan üretici sayısı; 2012 yılında 125 bin, 2013 yılında 55 bin, 2014 yılında 170 bin, 2015 yılında 106 bin, 2016 yılında 126 bin oldu.

2016 yılı için erteleme yapılan borçların geri dönüş oranı yaklaşık %30’du.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri gittikleri her yerde çiftçilerden kredi borçlarının yeniden yapılandırılması talebini alıyor. Çiftimiz esnafın vergi borcunun yapılandırılmasını emsal göstererek, Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’yı daha çok sıkıştırıyor.    

Tarım Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu’na Önerileri;

Ertelemeye tabi borçların orta ve uzun vadeli olarak yapılandırılması.

6824 Sayılı Kanunun 1. Maddesinin (2.) fıkrasında değişiklik yapılarak, Kanunun yayın tarihi olan 08.03.2017 tarihi itibariyle ertelenmiş olan ya da en az iki yıl üst üste ertelenmiş kredilerin de kanun kapsamına alınması.

Böylelikle 72 bini Ziraat Bankası, 22 bin 136’sı ise Tarım Kredi Kooperatifleri olmak üzere toplam 94 bin 137 çiftçimizin 5 milyar 232 milyon TL’lik borcunun yapılandırılması gündemde gelecek. Bunun hazineye getireceği yük ise yaklaşık 1 milyar TL olacak.

Kırmızı Et Satışlarında Kdv %1’e İnmeli

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı toptan alımlarda %1, perakende satışlarda %8 olarak uygulanan kırmızı etteki KDV oranlarını gündemine aldı.

Edinilen bilgiye göre nihai tüketicilere yapılan satışlarda KDV’nin %8’den %1’e düşürülmesiyle kırmızı et fiyatlarında düşüş bekleniyor.

Ayrıca, giren ürünle çıkan ürünün KDV’si eşit olacağından satılan tüm ürünlerin kayıt altına alınacağı, dönem sonu yapılan KDV mahsuplaşmasında verilen ve alınan KDV arasında oluşan ve Maliyeye ödenmesi gereken %7’lik kısmı ödememek için gerçek mal hareketine dayanmayan ve uygun olmayan belgeler alınarak yapılan usulsüzlüklerin de önüne geçilecek olması ile tüm satışların kayıt altına alınması nedeniyle gelir vergisi ve kurumlar vergisi tahsilatında yaşanacak artışlar yeni önerinin diğer avantajları olarak değerlendiriliyor.   

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar