Şekerbank
Umut Özdil

Umut Özdil

Mail: [email protected]

Meraların Enflasyona Etkisi

Vergilerin enflasyona etkisi...
Dolar kurunun enflasyona etkisi... 
Borçlanmanın, kamu harcamalarının enflasyona etkisi...
Bu ifadeleri ekonomi haberlerinde çokça okur ve duyarsınız. 
Peki meraların enflasyona etkisi nasıl oluyor?Meralar azalınca enflasyon artıyor... 
Şöyle;
Önce meraları yapılaşmaya açıyorsunuz.Koyunun, keçinin, ineğin otlayacağı alanlara toplu konutlar yapıyorsunuz.
Doğu ve Güneydoğu’daki çayır ve otlakları da terör belası yüzünden kullanamıyorsunuz.1970’te 22 milyon hektar olan mera varlığını 50 yılda 9 milyon hektara indirerek ilk süreci tamamlıyorsunuz.
Sonra süratle ikinci aşamaya geçiyorsunuz.
Sığır yem yiyecek ki ürün verecek. 
Kaba yem olmadığı için sığırları ahıra kapatıp ithal ve dolayısıyla dövize endeksli hammaddeden üretilen fabrika yemi (hazır yem) veriyorsunuz. Döviz artınca yem maliyeti de artıyor.
Sonra çok yerinde bir kararla yemdeki KDV’yi sıfırlıyorsunuz, ama aynı gün yine dövizdeki artış gerekçe gösterilerek yeme zam geliyor.
Silaj 120 TL’den 200 TL’ye, saman 180 TL’den 550-750 TL aralığına çıkıyor. Samanı da ithal ediyorsunuz.Esnaf, perakende satışta KDV indirimi istiyor, duymuyorsunuz. 
Kıyma ve kuşbaşına tavan fiyat belirliyorsunuz, piyasada geçerliliği olmuyor.
Ette tüketici fiyatları artınca, enflasyon yükseliyor.
***
Doğal olarak hemen çözüm üretmek zorundasınız.Besilik canlı hayvan ithal ediyorsunuz. Besleyeceğim diye ithal ettiğiniz hayvanı yine maliyetler nedeniyle besleyemiyorsunuz.
Bu sefer kasaplık hayvan, oda olmazsa etin kendisini ithal edelim diyorsunuz.İthal eti önce Et ve Süt Kurumu marketlerinde satıyorsunuz, millet kuyruk oluyor, et yetmiyor. 
Sonra diğer marketlerde reyon kiralayıp satmaya karar veriyorsunuz.İthalat, yerli üretimi azaltmaya devam ederken, belki 2-3 hafta tüketici fiyatları düşüyor. O ay enflasyon rakamları biraz azalıyor.
****
Kısa süre içinde her şey eskiye dönüyor. Yerli üretim azaldığı için bu kısır döngü devam ediyor.Sonra geri dönüp toplu konut alanlarına, üzerinde hayvan otlamayan ve giderek azalan çayır ve meralara uzun uzun bakıyorsunuz.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar