Şekerbank
Umut Özdil

Umut Özdil

Mail: [email protected]

Mazot Can Yakıyor

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, her kesimin olduğu gibi çiftçimizin de canını iyice yakmaya başladı.

Buğday, arpa, mısır, pamuk, ayçiçeği, şekerpancarı, mercimek, nohut, kiraz, üzüm gibi temel tarımsal ürünlerde üretim maliyetleri içinde çeşitli araştırmaların sonuçlarına göre değişmekle birlikte %10 ila % 20 arasındaki oranlarla mazot gideri ilk sıralarda yer alıyor.

Dekar başına verilen mazot destekleri ise maliyetin çok az bir bölümünü karşılıyor. Ayrıca çok geç ödeniyor. Tarla ürünleri dışında yaş meyve sebze dahil diğer ürünleri üreten çiftçilerimiz genelde mazot desteğinden yararlanamıyor.

Milli Tarım Projesi kapsamında çiftçinin kullandığı mazot bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağının açıklanmasına karşın, hangi ürüne ne kadar mazot desteği verileceğini çiftçimiz henüz bilmiyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hangi ürüne ne kadar mazot desteği verileceğini, bunun nasıl hesaplandığını belki bir tablo ve grafik şeklinde anlaşılır bir biçimde çiftçimize duyurmalı.

Bu konuda gündeme taşınması gereken bir konu da şu; mazot destekleri ödenirken hangi fiyat baz alınacak? Çünkü bu sistem açıklanırken mazotun fiyatı 4 liranın altındaydı. Destekler bu eski fiyatlara göre belirlendi. Geçen yıldan bu yana mazot fiyatları %20 oranında arttı. Şimdi ise 5 liranın üzerinde.

Ayrıca bu destek 2018 yılında ödenecek. O dönemde mazot ne kadar olacak?  

Çiftçimizin cebinden her yıl mazotun ÖTV ve KDV bedeli olarak 7.5 milyar TL çıktığını da unutmamak gerekiyor.

Eğer eski fiyatlardan yapılan mazot desteği hesaplamaları geçerli olursa ve çiftçinin kullandığı akaryakıt için alınan vergi oranlarında bir düzenleme yapılmazsa tarımın temel girdilerinden mazot can yakmaya devam edecek.    

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar