Şekerbank
Umut Özdil

Umut Özdil

Mail: [email protected]

GROWTECH Fuarı ve Çiftçinin Gündemi

Türkiye’nin en büyük tarım fuarı Growtech Eurasia 16. Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, 30 Kasım’da Amerika’dan Afrika’ya ve Asya’dan ve Avrupa’ya uzanan çeşitlilikte 22 farklı ülkeden 700’den fazla ulusal ve uluslararası katılımcı ve 80 bin ziyaretçi hedefi ile Antalya Expo Center’da 16. kez kapılarını ziyarete açtı.

50 bin m2 ile bugüne kadarki en büyük fuar alanı büyüklüğüne ulaşan Growtech Eurasia’ya her zaman olduğu gibi çiftçimiz adeta akın etti. Sektör için her yıl ortalama 550 milyon dolar iş hacmi yaratan Fuar, 03 Aralık’a kadar ziyaret edildi.

Türkiye’de her yıl 400’ü aşkın fuar düzenleniyor, bu fuarların 53 tanesi (2016 yılı) tarım ve gıda sektörlerine yönelik. Fuarcılık sektöründe son yılların ortalama büyüme ortalaması ise %10 düzeyinde. Ancak 2015 yılından bu yana uluslararası terör olayları, Rusya ile yaşanan ihracat krizi ve doların son dönemdeki artışı tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Bu nedenlerden dolayı uzun süreden beri fuarcılık sektörü temsilcilerinden gelen olumsuz haberler, Growtwch’e yansımamış gibi gözüküyordu.

Tabi ki fuar stant alanı satışları bir yıl önceden yapılıyor. Bu nedenle katılımcı firma sayısında kayda değer bir düşüş beklememek gerekiyordu zaten, ancak ziyaretçi sayısında da bir azalma yoktu. Açılış gününden önceki aşırı yağış ve fırtınaya rağmen özellikle perşembe, cuma ve cumartesi günü öğleden sonra oluşan kalabalık görülmeye değerdi.

Çiftçimizin Gündemi; Girdi Maliyetleri ve Ürünlerin Para Etmemesi

Fuarı ziyarete gelen çiftçilerimizin öncelikli gündemi girdi maliyetlerinin önlenemez yükselişi ve ürünlerinin para etmemesi. Antalya, Isparta, Burdur, Kütahya, Muğla, Manisa, Konya, Karaman’dan gelen çiftçilerimize yeni açıklanan Milli Tarım Projesi’ni soruyoruz. Açıkça söylemek gerekirse açıklanan yeni sistemin içeriğinden pek çok çiftçimizin haberi yok. Elimizden geldiğince özellikle Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modelini anlatmaya çalışıyoruz. Aldığımız cevap özetle ‘’Mahsül tarlada kalacaksa, hasat maliyetini bile kurtarmayacaksa, çiftçi değil, tüccar kazanmaya devam edecekse sistemin adının değişmesinin anlamı yok’’ şeklinde oluyor.

Yine Tarla Sahibi Kazanacak

‘’Mazot bedelinin yarısını devlet verecek’’ diyecek oluyoruz; ‘’ Üreten çiftçi, köylü almayacak o parayı, tarla sahibi alacak, biz almak istesek toprağa zam yapılacak, yine zengin kazanacak’’ cevabını alıyoruz.  

Patates ve soğan üreticilerinin durumu gerçekten çok kötü. Özellikle Konya ve Karaman’dan gelen çiftçilerimizi 20 kuruş fiyat mı olur diye soruyor. Şekerpancarı üreticileri ise 2017 yılı için açılanan 210 TL’lik fiyatı 2016 dönemi için açıklandığını sanarak, veryansın etmeye devam ediyor.

Batı Akdeniz Bölgesinden gelen üreticilerimiz de bir an önce Rusya ile ihracatın tam anlamıyla açılmasını bekliyor. Çiftçimiz, Başbakan’ın Rusya ziyaretinden gelecek müjdeli haberlere odaklanmış durumda.

Marka olabilmek tabi ki kolay bir iş değil

Katılımcı firma temsilcilerinin çok büyük bir bölümü fuarın ticari beklentilerini karşıladığını vurguluyor. Bu yıl beklediği ilgiyi göremediklerini söyleyen az sayıda firma temsilcisi ise özetle ‘’Growtech’e katılmak her yıl kendi markamıza değer katıyor, bir sene katılmazsak, firmamız için olumsuz anlamda dedikodular başlıyor’’ diyor.

Growtech bu yıl çok daha verimli kurgulanmış, stant dağınıklığı yok. İstediğiniz firmayı, işlevsel olarak tasarlanmış yönlendirmelerle rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Genişleyen fuar alanında; Sulama ve Sera Teknolojileri, Bitki Besleme ve Koruma, Traktör ve Tarım Makineleri ile Tohumculuk, Fide ve Fidancılık sektörlerinde iş yapan firmaların ayrı alanlarda olması profesyonel ziyaretçilere büyük kolaylık sağlamış.

***

Growtech Fuarında yer alan tedarikçi firmaların bir bölümü vadelerin 24 aya çıktığından şikayetçi. ‘’Çiftçi ve bizim açımızdan sürdürülemez bir yapı var. Dövizdeki artış ister istemez fiyatlara yansıyor. Buda üreticimizi ve bizleri olumsuz etkiliyor.’’  şeklinde özetlenecek cümleleri sıkça duyuyoruz.  

Nitrat içeren gübrelerin satışının durdurulması ve tüm kimyevi gübrelerinde yasaklanacağı yönündeki söylemler sektörde en çok konuşulan konulardan biriyken, dünyanın en büyük potasyum nitrat üreticisi firmanın ilk kez Türkiye’de bir fuarda yer alması ve daha da ötesi ülkemizde üretim ve yatırım yapacağını açıklaması ilgimizi çeken bir başka konu oluyor.   

 

 

 

       

 

 

 

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar