Şekerbank

Yağda hile yapanlara kapatma cezası yolda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yağda hile yapanlara kapatma cezası yolda
Yeni yasama dönemiyle birlikte tağşiş suçuna karışan firmalar bir yıl ticaretten men edilecek. Ayrıca 100 bin lira para cezası kesilecek
Tofidass

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel yağ sektörünün hileli ürünlerle başlattığı mücadeleye yasal destek verecek. Bitkisel Yağ Sektörü Derneği (BYSD), geçen yıl tağşiş suçu işleyen 143 firmayı bakanlığa şikayet ederek üyelikten attı.

Atılacak yeni adımlarla bu suça karışan firmalara 100 bin lira para cezası ile 1 yıllık faaliyetten men cezası verilmesi planlanıyor. İngiltere'de tağşiş (hileli karışım) suçuna karışanlara hapis cezası verildiğine dikkat çeken BSYD Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TBMM'nin açılışı ile birlikte tasarının yasalaşmasını beklediklerini dile getirdi.

KENDİ AYAĞIMIZA SIKIYORUZ

Tağşişte artık tek başına para cezalarının caydırıcı olmadığını kaydeden Büyükhelvacıgil, “Bu Türkiye'nin en büyük dertlerinden biri. Kendi ayağımıza sıkıyoruz” şeklinde konuştu. Derneğe üye firmalar arasından bu suçu işleyenleri ifşa ettiklerini ve üyelikten çıkarıldıklarını aktaran Büyükhelvacıgil, TBMM'ye gelecek tasarı kapsamında tağşiş suçunu tekrarlayanların cezalarının 10 kat artacağını dile getirdi.

16 MİLYAR DOLAR YAĞA AKACAK

Türkiye'nin yağlı tohum alanında dış ticaret açığının 2.6 milyar dolara ulaştığını kaydeden Büyükhelvacıgil, bitkisel yağ sektörünün özellikle ayçiçeğinde hammadde yetersizliği nedeniyle dışa bağımlı hale geldiğini dile getirdi. 2030 yılına kadar bu alanda yeterli üretim desteğinin sağlanamaması durumunda Türkiye'nin 16 milyar dolarlık bir kayıp yaşayacağını belirten Tahir üyükhelvacıgil, şu bilgileri verdi:

“Türkiye olarak 11 milyar dolarlık tarım ürünü ithal ediyoruz. Bunun 4.3 milyar doları bitkisel yağlar, yağlı tohum ve türevlerini kapsıyor. Sektör olarak bizim yıllık 2 milyon ton ayçiçeği tohumuna ihtiyacımız var. Türkiye'deki üretim ise 1 milyon ton ila 1 milyon 200 bin ton arasında. Sektörün ihtiyacı olan hammaddenin büyük kısmı Karadeniz ülkelerinden Rusya, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan'dan yağlı tohum veya ham yağ olarak ithal ediliyor. Ayçiçeği ham yağ ithalatı 2014 yılında 812 bin ton, 2015 yılında 777 bin ton olarak gerçekleşti.”

Ayçiçeğine kanola gölgesi düştü 

Tahir Büyükhelvacıgil, son zamanlarda tağşişte yaşanan olumlu gelişmelere kanola tohumundaki vergi düzenlemelerinin gölge düşürdüğünü vurguladı. Kanolada verginin çok düşük olmasının, ayçiçeğine kanola katılarak haksız kazanç elde edilmesinin önünü açtığını dile getiren Büyükhelvacıgil, bu durumdan üreticinin büyük zarar gördüğünü aktardı.

Bosna’dan ithalat haksız rekabet yarattı 

2016 yılının ilk 7 ayında toplamda 32 bin 698 ton rafine ayçiçeği ve ham yağı ithal edildiğini dile getiren Tahir Büyükhelvacıgil, yıl sonuna kadar yaklaşık 60 bin ton ayçiçeği yağının ithal edileceğini ifade etti. Büyükhelvacıgil, “İkili anlaşma gereği Bosna Hersek'ten sıfır gümrüklü ham ve rafine ayçiçeği yağı ithalat miktarı giderek artış gösteriyor. Bu durum piyasada fiyat dengesizliği yaratıyor ve sektörde haksız rekabete neden oluyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyükşehir'den Üreticiye Bir Destek DahaÖnceki Haber

Büyükşehir'den Üreticiye Bir Destek Daha

'Dünya pazarında Türk salça ve konservelerinin girmediği ülke kalmadı'Sonraki Haber

'Dünya pazarında Türk salça ve konservel...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar