
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), 'Üretici ve Sektör Temsilcileri Buluşmaları'nın ilkini Konya'nın Karapınar ilçesinde gerçekleştirdi. Yoğun katılımlı toplantıda, hayvancılığın stratejik sorunları, iklim değişikliği etkileri, su kaynaklarının durumu ve gençlerin tarıma katılımı gibi kritik başlıklar ele alınarak çözüm önerileri arandı.

Türkiye'nin hayvancılık sektörünün önemli paydaşlarından Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), sektörün geleceğini şekillendirecek "Üretici ve Sektör Temsilcileri Buluşmaları"nın ilkini 5-6 Mayıs tarihlerinde Konya'nın Karapınar ilçesinde başarıyla gerçekleştirdi. TÜSEDAD liderliğinde, Konya Önder Çiftçi Derneği ve S.S. Adalet Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliğiyle düzenlenen bu önemli zirveye, hastalıktan ari ve AB onaylı çiftliklerin yetkilileri başta olmak üzere 150'yi aşkın üretici katılım sağladı. Toplantıda ayrıca Ziraat Bankası Bölge Başkanı ve yetkilileri de hazır bulundu.
Buluşma öncesinde gerçekleştirilen "Karapınar Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı"nda, ülke tarımının genel hatları ele alınarak Karapınar'ın mevcut tarımsal yapısı ve potansiyeli masaya yatırıldı. Çalıştayda, iklim değişikliğinin üretime etkileri, su kaynaklarının azalması ve bölgenin en önemli sorunlarından biri olan obruk oluşumları akademik perspektiften tartışıldı. Gençlerin tarıma katılımının önemi vurgulanarak, ilçede bu yönde yoğun çalışmalar yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Çalıştayın ardından, TÜSEDAD Yönetim Kurulu üyeleri, yeni üyeler Sami Karabacak ve Süha Gökcan'ın çiftliklerini ziyaret ederek çiftlik yönetimi hakkında bilgi alışverişinde bulundu.
Sektör Temsilcileri Karapınar'da Bir Araya Geldi
Gündüzki verimli faaliyetlerin ardından, derneğin ilk sektör toplantısına geçildi. Açılış konuşmalarını yapan Konya Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Doğançukuru ve S.S. Adalet Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sözen, bölgedeki faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptılar.
TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Doğru ise çiğ süt maliyet hesaplamaları, TÜVAP (TÜSEDAD Çiftlik Veri Ağı Platformu), resmi makam ziyaretleri, her yıl düzenledikleri Çiftlik Zirveleri (Global Farm Summit), üyelerin bilgi ağı ile yardımlaşmaları ve lobi faaliyetleri hakkında kısa bilgilendirmelerde bulunarak üye adaylarını aydınlattı. Doğru, dernek üyelerinin "bu dernek bana ne verecek" anlayışıyla değil, "ben derneğe ve ülke hayvancılığına ne katkıda bulunabilirim" misyonuyla hareket ettiğini vurguladı.
Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Doğru, özellikle süt fiyatları konusunda katılım sağladıkları kongre ve çalıştayların yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ile yürütülen yoğun çalışmaları aktardı. Bölgedeki üreticilerin Ziraat Bankası'ndan beklentilerini dile getirmesi üzerine, toplantıda bulunan banka yetkilileriyle verimli bir fikir alışverişi gerçekleştirildi. Başta süt fiyatları olmak üzere, Ziraat Bankası sübvansiyonlu kredileri ve arilik iş ve işlemlerinde yaşanan sıkıntılar dile getirildi.
TÜSEDAD'dan Sorunlara Somut Adımlar
Toplantı sonrası ilk adım olarak, TÜSEDAD Yönetim Kurulu üyelerinin 9 Mayıs Cuma günü Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü üst yönetimiyle bir araya geldiği öğrenildi. Bu önemli toplantıda sübvansiyonlu kredilerdeki üst limitler, baremler ve halen kapalı olan sözleşmeli üretime dair +%15 indirim başta olmak üzere, yaşanan don felaketi nedeniyle üreticilerin borçlarının ertelenmesi gibi acil sorunların dile getirildiği belirtildi. TÜSEDAD yetkilileri, katılımcılar tarafından belirtilen tüm sorunları bu ay içerisinde ilgili mercilere raporlar halinde yazılı ve sözlü olarak ulaştıracaklarını ifade etti.
Konya bölgesinde TÜSEDAD ailesine yeni katılan üyelere çiftlik plaketlerinin takdimi sonrası toplantı sona erdi.
Belediye ve Kaymakamlıktan Tam Destek
6 Mayıs günü ise TÜSEDAD heyeti, Karapınar Belediye Başkanı İbrahim Önal ve Karapınar Kaymakamı Şenol Öztürk'ü ziyaret etti. Ziyaretlerde, hayvancılığın önemli noktalarından biri olan Karapınar'da üretimin desteklenmesi, kalitenin artırılması ve verimli üretimin çoğaltılması yönündeki görüş ve öneriler paylaşıldı. Belediye Başkanı Önal, özellikle gençlerin üniversite eğitimlerini tamamladıktan sonra ilçeye dönüp çiftçiliğe devam etmelerini sağlamak amacıyla yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Kaymakam Öztürk ise ilçenin tarımda lider olması amacıyla gerekli tüm faaliyetleri destekleyerek genç çiftçileri özellikle teşvik ettiklerini vurguladı.
Aynı gün, Avrupa'nın en büyük, Dünya'nın ise en büyük beş güneş enerjisi santralinden biri olan Kalyon Karapınar YEKA-1 Güneş Enerjisi Santrali'ne bilgi amaçlı bir ziyaret düzenlendi. Yaklaşık 20 milyon metrekarelik dev bir alana kurulu olan santralde 3,5 milyon panel kullanılarak yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretiliyor. Santralin, ekolojik değerini yitirmiş arazi üzerinde kurulmuş olması ve bölge küçükbaş hayvancılığını desteklemek amacıyla panellerin olduğu alanda koyunların otlatılmasına izin vermesi dikkat çekti.
Oldukça yoğun katılımlı ve verimli geçen bu ilk bölge toplantısına ev sahipliği yapan TÜSEDAD Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali İmamoğlu ve kıymetli üye Erol Sözen'e teşekkür edildi. TÜSEDAD, bu ilk bölgesel toplantıdan aldıkları izlenimler doğrultusunda sorunları çözmek adına ilk adımı atmış olduklarını belirterek, bundan sonra bölge toplantılarını İzmir, Trakya, Bursa, Eskişehir, Konya Merkez, Diyarbakır ve Van'da yapmayı planladıklarını duyurdu. Dernek, 2025 yılı sonuna kadar tüm ülkeyi kapsayacak noktalarda toplantılarına devam ederek üreticilerin elçisi olmaya devam edeceklerini bildirdi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın