Şekerbank

Tüllüşah’lar İçin Koruma Çalışmaları Başlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tüllüşah’lar İçin Koruma Çalışmaları Başlatıldı
AYDIN GAŞAĞI OLARAK VE BİLİNEN ADINI SAMSOM DAĞLARININ ANTİK İSMİ OLAN MYKALE’DEN ALAN TÜLLÜŞAH BİTKİSİ İÇİN KORUMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI.

Aydın Gaşağı olarak ve bilinen adını Samsom dağlarının antik ismi olan Mykale’den alan Tüllüşah bitkisi için koruma çalışması başlatıldı.
Anavatanı Kuşadası olan ve ilk kez Kuşadası’nda bilim dünyasına tanıtılan Tüllüşah için Kuşadası Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle yürütülen Kuşadası bitkileri envanter çalışması kapsamında yapılan araştırmalarda yetiştiği alanlar tespit edildi. Yapılaşma ve tarım baskısının olmadığı bazı doğal habitatlarda kendilerini koruduğu görülen ve boyları 2 metreye ulaşan Tüllüşah için EKODOSD tarafından çok yakın gelecekte yok olma riski altında bulunması nedeniyle başcuru yapılmıştı. Başvurunun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü’nden gelen uzmanlarla birlikte, Yaylaköy ve Soğucak’ta bitkinin yetiştiği alanlarda bir inceleme yapıldı. Çalışma sırasında, doğada çıkmaya başlayan Tüllüşahların yerinde tespitleri yapılarak, yaşam alanlarının koordinatları alındı, fotoğrafları çekildi. Hazırlanacak rapor daha üst kurula ulaştırılarak, Tüllüşahların her mevsim izlemesi sağlanacak. İzlemelerden sonra yaşam alanlarının korunmasına yönelik işlemler gerçekleştirilecek.
Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Elimizde bir veri olmadığından son 40 yılda bölgemizde hangi değerleri kaybettiğimizi bilmiyoruz. Ancak yapılan araştırmalarla günümüze kadar gelebilen doğal ve kültürel zenginliklerimizi artık biliyor ve kayıt altına alıyoruz. Aslında sektörün geleceği için de çok önemli olan bu tür doğal değerlerimiz, büyük bir hız ve hırsla yine turizmde uygulanan yanlış uygulamalarla yok olup gittiği görülmektedir. Artık günümüzde sayılarla ifade edilen ve azınlıkta kalan Tüllüşahların, farkındalık yaratılarak tanıtımı ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, yaz aylarında çıkmasının avantajıyla turizm faaliyetlerinde korunarak kullanılması ve neslini devam ettirebilecek koruma planlamalarının bir an önce yapılması gerekir “ dedi.
Tüllüşah Evi açılması önerisinde bulunan Sürücü, “Öncelikle Yaylaköy’de oturan vatandaşların, kendi yöresini en iyi tanıtabilecek bu doğal zenginliğe duyarlılık göstererek sahip çıkmalıdır. Destekle burada yapılacak doğru bir projeyle “Tüllüşah Evi “ açılarak, bu önemli bitkinin tanıtılması sağlanabilir, birçok ziyaretçi buraya gelebilir, yöre insanları Tüllüşah figürleri olan birçok hediyelik eşya yaratıp gelen konuklara satabilir. Hem bitki korunmuş olur, hem de yöre insanlarının ekonomisine katkı sağlanır“ diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkçılar Geliştirdikleri Teknikle Denizi KuruttuÖnceki Haber

Balıkçılar Geliştirdikleri Teknikle Deni...

Erdem: “Çiftçimizin Taşkın Zararının Takipçisi Olacağız”Sonraki Haber

Erdem: “Çiftçimizin Taşkın Zararının Tak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar