Şekerbank

Tavuk Dışkısı Biyoyakıt Oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tavuk Dışkısı Biyoyakıt Oluyor
Tofidass

Tavuk dışkısı, modern endüstride daha çok gübre yapımı alanında fayda sağlıyor ancak uzmanlar, bu işlemin çevresel zararlarından ötürü bu ürünü biyoyakıt yapmak için kullanmayı öneriyor.

Tavuk eti tüm dünya çapında kolay üretilen ve sıkça tüketilen bir çeşit. Birleşmiş Milletler’in bir raporunda dünya üzerinde 19 milyar tavuk olduğu belirtilmiş ancak tavuğun bu yoğun popüleritesi insanlığı ufak bir çevresel sorunla karşı karşıya bırakmış durumda: Milyonlarca tavuktan çıkan dışkıyı ne yapacağız? Son zamanlarda konunun uzmanları bu ürünü biyoyakıta dönüştürmeyi tavsiye ediyor.

Tavuk dışkısı aslında şimdiye kadar gübre katkısı olarak kullanılıyordu ama yeni tarımsal araştırmalar bunun negatif çevresel etkileri olduğunu gösteriyor. Bir Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu raporu tavuk dışkılarının hormonlar, antibiyotikler ve ağır metaller içerebileceğini ifade ediyor. Tavukların çabuk büyümesi için kullanılan kimyasalların kendileri hayvanlara ve insanlara zararlı oldukları gibi, dışkıların gübre olarak kullanımında toprağa ve üretilen sebze meyvelere de geçmeleri söz konusu.

Buna farklı bir açıdan bakan Nijerya’daki Landmark Üniversitesi araştırmacıları, tavuk dışkısını biyoyakıt üretiminde kullanmak üzere bir çalışma yapmışlar. Fakat tek başına dışkıyı yakıta çevirmenin mümkün olmadığı anlaşılınca, bir yabani bitkiyi işin içine sokmak akıllarına gelmiş. Afrika’da sıkça görülen ve tarım alanlarını tehdit eden Tithonia diversifolia, yani Meksika ayçiçeği bitkisi bu işlemi tamamlamak için ideal sonuçlar vermiş.

Araştırmacılar tavukların dışkısını ön işlemden geçiren ve Meksika ayçiçeği ile birlikte mikroplara maruz bırakan bir süreç geliştirmişler. Süreç sonucunda 8 kilogram dışkı ve bitki, 3 kilogram biyogaza dönüştürülebiliyor. Bu da jeneratörlerde kullanılabilir bir biyoyakıt üretilmesini sağlıyor. Ayrıca işlem tamamlandığında geriye kalan zararsız kalıntılar da yine gübre üretiminde destek malzeme olmaya uygun bulunmuş. Çalışmanın sonuçları ACS Energy & Fuels yayınında bir bilimsel makale olarak yer almış durumda.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu Raporu’na buradan, ACS dergisinde yayınlanan bilimsel makaleye ise buradan ulaşabilirsiniz.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Pamuk fiyatları dengelenmeliÖnceki Haber

Pamuk fiyatları dengelenmeli

Babaeski'de Ayçiçeğinde Mildiyö HastalığıSonraki Haber

Babaeski'de Ayçiçeğinde Mildiyö Hastalığ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar