Şekerbank

Şimdi istihdam zamanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şimdi istihdam zamanı
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle hayata geçirdiği projenin en önemli aşamalarından biri olan istihdamı artırma çalışmaları sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte yürütülen projenin sürdüğü 10 ildeki tarım ve gıda sektöründen iş insanları ile sektörün ihtiyaçları ve kalifiye personel temini konusunda ortak toplantılar düzenleniyor.

Bu kapsamda Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen toplantıya FAO yetkilileri, Bakanlık temsilcileri ve gıda-tarım sektöründen iş insanları bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım Müdürü Ergün Çolakoğlu tarımın Hatay için lokomotif bir sektör olduğunu belirtti. Tarımsal üretimin stratejik bir alan olduğunun altını çizen Çolakoğlu “FAO projeleri vasıtasıyla Tarım sektöründe kalifiye eleman açığını kapatmaya çalışıyoruz ” dedi. Çolakoğlu ayrıca Hatay’da ilk kez uygulanan FAO projesi kapsamında mesleki eğitimlerin tamamlandığına işaret ederek “2021 yılı için özel sektör işbbirliğinin istihdamı arttırmada etkili olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

FAO’nun Türkiye’deki faaliyetleri hakkında bilgi veren FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise, pandeminin Türkiye ve dünya tarımına kısa ve uzun vadedeki etkilerine dikkat çekti. Küresel krize karşı küresel mücadelenin önemine işaret eden Selışık bu anlamda halen uygulanan projenin bu anlayışa en güzel örneklerden biri olduğunu ifade etti. Hükümetin 5 yıllık kalkınma planında tarımı stratejik sektörlerden biri olarak kabul ettiğine dikkat çeken Selışık 2023 hedeflerine ulaşmak için herkesin katılımının gerektiğini ifade etti. Selışık, bu amaçla yetişmiş iş gücünün tarıma kazandırılması ve özel sektör işbirliliğinin gerekliliğini vurguladı.

Toplantıya katılan iş insanları da tarım ve gıda sektöründe kalifiye eleman ihtiyacına dikkat çekerek proje ile FAO eğitimlerinden geçen çalışanların sektörü ileri noktalara taşıyacağına dair inançlarını dile getirdiler. Sektörün beklentileri de anlatan iş insanları proje kapsamında eğitimden geçen faydalanıcıların tarım ve gıda alanında ihtiyacı kapatacağını ifade ettiler.

Projenin saha koordinatörü Dr. Baran Kenan Polat ve Hayvancılık Uzmanı Halit Çınar ise proje kapsamında yer alan dil eğitimleri, mesleki eğitimler, iş başı eğitimler, tamamlayıcı eğitimler, Uygulamalı Çiftçi Okulları, İŞKUR Hizmet Noktaları, hibeler, sosyal sigorta pirimleri ile ilgili bilgi paylaşımında bulundular. Ayrıca İl müdürlüğü bünyesinde kurulan İŞKUR hizmet noktaları vasıtasıyla eğitimini tamamlamış kursiyetlere rahatlıkla ulaşılabileceğini ve istihdama yönelik özel sektör işbirliğinin arttırılmasının gerekliliği vurgulandı.

Toplantıya katılan özel sektör temsilcileri ise kalifiye elemana duyulan ihtiyacı ve projeden beklentilerini anlattı.

FAO’nun 2019 yılı sonunda AB’nin finansal desteği ile başlattığı “Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve “Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi” projesinin en önemli başlıklarından biri de proje faydalanıcılarının istihdam olanaklarını artırmayı hedefleyen özel sektör işbirliği. Bu kapsamda projenin uygulandığı 10 ilde özel sektör, meselek birlikleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, çiftçiler ve muhtemel iş sağlayıcılarla işbirliğini arttırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla toplantılar bir dizi toplantılar gerçekleştiriliyor. 

Özel sektör istişare toplantılarının yanısıra bu toplantıları destekleyecek olan ve önümüzdeki aydan itibaren başlayacak iş fuarlarında muhtemel iş sağlayıcılar ile mesleki eğitimlerini tamamlamış proje faydalanıcılarının bir araya getirilerek FAO’nun mesleki eğitimden geçen kalifiye işçiler için istihdam olanağı yaratılması hedefleniyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Toprağın, Suyun Analizi Yapılıyor, Üretici Bilinçli Üretim YapıyorÖnceki Haber

Toprağın, Suyun Analizi Yapılıyor, Üreti...

Uzmanlar, mısır fiyatındaki artıştan endişeliSonraki Haber

Uzmanlar, mısır fiyatındaki artıştan end...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar