
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği proje kapsamında Samsun’un 19 Mayıs ve Ladik ilçelerinde tohum teslim töreni düzenlendi. Proje, yerli üretimi artırarak hayvancılığın yem ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" çerçevesinde önemli bir adım attı. İl genelinde Sorgum Sudan Otu Melezi üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, 19 Mayıs ve Ladik ilçelerinde tohum teslim törenleri gerçekleştirildi.
Törene 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Karagaytan, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, şube ve ilçe müdürleri, oda, birlik ve kooperatif başkanları ile çok sayıda üretici katılım gösterdi.
Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun'un yem bitkisi üretimindeki önemli konumuna dikkat çekti. Sağlam, "Yem bitkileri, hayvan beslemede, toprağın korunmasında, verimliliğinin artırılmasında, ekim nöbetinde ve yeşil gübre olarak çok önemli bir yer tutmaktadır. İlimiz, 381 bin ton fiğ üretimiyle 1. sırada ve ülke üretiminin %18,40'ını karşılıyor. Ayrıca yem bezelyesi ve silajlık mısır üretiminde de önemli sıralamalarda yer alıyoruz" ifadelerini kullandı. Son yıllarda yem bitkisi üretiminde önemli bir artış yaşandığını belirten Sağlam, 665 bin dekar alanda 1 milyon 836 bin 213 ton (yeşil ot) üretimine ulaşıldığını kaydetti.
Türkiye'nin işlenen tarım alanlarının %1,59'una sahip olan Samsun'da, ÇKS'ye kayıtlı 76 bin 448 çiftçi bulunduğunu ve 2 milyon 857 bin 392 dekar arazinin kayıt altına alındığını aktaran Sağlam, 2025 yılı Türkiye Üretim Planlaması Destekleme Modeli kapsamında yem bitkilerine sağlanan çeşitli destekler hakkında da bilgi verdi.
İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun'daki mera alanlarının il yüzölçümünün %1,71'ini oluşturduğunu ve mera ıslah projeleriyle önemli çalışmalar yapıldığını vurguladı. Ayrıca 2024-2026 yılları arasında Havza ilçesinde yürütülecek Mera Islah ve Amenajman Projesi hakkında da bilgi verdi.
Samsun'daki hayvancılık potansiyeline dikkat çeken Sağlam, 358 bin büyükbaş ve 257 bin küçükbaş hayvan varlığına karşılık, 1 milyon 269 ton kuru ot ihtiyacı olduğunu, ancak mevcut kaba yem üretiminin 944 bin ton seviyesinde bulunduğunu ve 325 bin tonluk bir açık olduğunu dile getirdi. İşte bu nedenle uygulanan yem bitkileri projelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Bu kapsamda hayata geçirilen Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi'nin toplam maliyetinin yaklaşık 500 bin TL olduğunu ve %75'inin Bakanlık BÜGEM desteğiyle, %25'inin ise çiftçi katkısıyla finanse edildiğini belirten Sağlam, proje ile 13 ilçede 148 çiftçiye 1.819 dekar alanda ekim yapılmak üzere toplam 5.300 kg tohum desteği sağlanacağını açıkladı.
Proje ile ildeki hayvan varlığının ihtiyacı olan yem bitkisi üretiminin artırılması, kaliteli kaba yem açığının azaltılması, mevcut hayvancılık işletmelerinin arazilerinde sorgum sudan otu melezinin silajlık yetiştirmeye teşvik edilmesi ve böylece işletmelerin kaba yem maliyetlerinin düşürülerek daha fazla kazanç elde etmeleri hedefleniyor. Ayrıca, uzun yıllardır su tüketimi yüksek olan silajlık mısıra alternatif olarak su tüketimi daha düşük ve verimi yüksek olan Sudan Sorgum Otunun ekilişinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
İl Müdürü İbrahim Sağlam, Tarım ve Orman Bakanlığı, DOKAP, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, YİKOP ve yerel yönetimlerin destekleriyle üreticilerin kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla geçmişte birçok proje uygulandığını ve gelecekte de uygulanmaya devam edileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın