Şekerbank

Rusya'ya giden çiçek TIR'ları geri dönüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya'ya giden çiçek TIR'ları geri dönüyor
RUSYA'nın gümrük kapılarında uyguladığı gayriresmi ambargo nedeniyle kesme çiçek taşıyan TIR'lar geri döndürüldü.
Tofidass

Rusya'nın gümrük kapılarında uyguladığı gayriresmi ambargo nedeniyle kesme çiçek taşıyan TIR'lar geri döndürüldü.

Uçak ve karayoluyla yapılacak sevkiyatlar geçici olarak durduruldu. Kriz nedeniyle İstanbul'daki Çiçek Fuarı'na davetli Rus basını ve sektör temsilcileri de programlarını iptal etti.

1 milyar dolarlık çiçek ithalatı yapan Rusya, uçak düşürme krizi nedeniyle gümrük kapılarında Türkiye'den gelen ürünlere yönelik ambargo uyguluyor. Kesme çiçek ihracatçıları dün Rusya'ya giden 6 TIR geri çevrildi. Bugün aynı sayıdaki TIR yola çıkarılmadı. Uçak sevkiyatları da geçici olarak durduruldu.

Gümrüklerden gelen haberler üzerine TIR'ları yoldan çevirdiklerini belirten Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Kesinlikle bekletileceği söyleniyor. Dün giden 6 TIR geri döndürüldü. Gönderimleri de durdurduk. Uçak sevkiyatlarını da geçici olarak durdurduk. Resmi olarak herhangi bir engelleme görülmese de gayriresmi engeller gözüküyor. Tabi bu durum kısa ve orta vadede sektöre çok büyük darbe vuracaktır. Çünkü en büyük partnerimizden biri Avrupa'dan sonra Rusya. Zaten Ukrayna'daki karışıklıktan dolayı o bölgede düşen ihracatımız, o bölgenin de eklenmesiyle büyük darbe yiyecek" dedi.

ÇİÇEK BARIŞ VE SEVGİNİN SEMBOLÜ

Çiçeği barış ve sevginin sembolü olarak gördüklerini belirten Bağdatlıoğlu, "Bu dönem içinde Rusya ile aramızdaki etkileşimde de barış ve sevginin unsuru olarak görülmesini istiyoruz. Çünkü biz önemli bir ticaretin yanında Rusya'yla kardeşlik, dostluk anlamında önemli yol katettik. Bu kardeşlik duygularının devam etmesi için gerilimin bir an önce sonlandırılması gerekiyor. Her iki ülkenin yetkililerinin daha sağduyulu hareket etmesini bekliyoruz" dedi.

ŞİRKETLER KAPANIR, BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALIR

Rusya'ya 10 milyon doların üzerinde kesme çiçek ihracatı yapıldığını belirten Osman Bağdatlıoğlu, "En çok kesme çiçek satışı yapılan üçüncü ülke Rusya. Yıllık 100 milyon dolar ve 400 milyon dal ihracat yaptığımız sektörümüzde 25 bin kişi istihdam ediliyor. Dünyanın en çok çiçek tüketen ve ithalatını yapan ikinci ülke. 1 milyar doların üzerinde ithalatı var. Bu pazarda Türk çiçek sektörü büyük gelişme evresinde, bu olaylar nedeniyle durgunluk paniği var. Tabi ki ülke istikrarı ve politikalar çok önemli, verilen kararlara saygılıyız ama bazı durumlar var ki ekonomik dengelerin düşünülmesi de gerekiyor. Böyle devam etmesi halinde birçok şirketin kapanmasına, üretim alanlarının daralmasına ve binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açabilecek bir sorun" diye konuştu. 

RUS BASINI BİLE FUARA KATILIMI İPTAL ETTİ

İstanbul'da CNR Fuar Merkezi'nde düzenlenen Çiçekçilik Fuarı'na İhracatçılar Birliği olarak destek verdiklerini belirten Osman Bağdatlıoğlu, fuara uluslararası basın kuruluşlarının da davet edildiğini, bu olaylar nedeniyle Rus basınından iptaller olduğunu söyledi. Bağdatlıoğlu, Rusya'dan gelecek sektör temsilcilerinden de yine iptaller yaşandığını dile getirdi. Bağdatlıoğlu, fuar alanında bile yaşanan bu krizin ana gündemi oluşturduğunu ve sektör temsilcilerinde büyük paniğe yol açtığını söyledi.

KORNİŞONLAR ELDE KALDI

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi, Rusya'ya dikenli salatalık (kornişon) ihracatı yapılan Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde, üretici ve komisyoncuları olumsuz etkiledi. Rusya'ya günlük 35- 40 TIR olmak üzere yıllık 120 bin ton kornişon ihracatı yapılan Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali'nde paketlenen kornişonlar ihracatçının elinde kaldı.

'ÜRÜNLER DEPOLARDA KALDI'

İhracatçı Halil Çelik, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının vurulmasının ardından kornişon yüklü TIR'ların Rusya'ya giriş yapamadığını belirterek, 1.40 TL olan kornişon fiyatının ise bir günde 40 kuruşa düştüğünü söyledi. Çelik, "Firma olarak bizim mal yüklü 3 TIR'ımız yolda bekliyor. Şu anda paketlenmiş 100 ton ürünümüz var. Bu ürün dalından koparıldıktan sonra en geç 2 gün içinde paketlenip ihraç edilmezse çöpe atılır. Şu an bunları ne yapacağımızı bilmiyoruz. Turşu imalatçılarına satmak için uğraşıyoruz, onlar da 20 kuruştan fazla vermiyor, 2 günde depolarımızda paketlenmiş bekleyen mallarımızı gönderemezsek çöpe atacağız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.

'SESİMİZİ DUYAN YOK'

Yetkililere seslenen Çelik, "Bizi dikkate alan veya sesimizi duyuracak bir yetkili görmedik. Turizmci, tekstilci her zaman gündeme getiriliyor. Gazipaşa'ya yardımcı olmalarını bekliyoruz, ihracatçılar çok büyük sıkıntı içersinde özellikle siyasiler Gazipaşa'ya gelsin, en azından bize yol göstersin" dedi.

'ZARAR ÇOK BÜYÜK OLACAK'

Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Ali Sönmez, ihracatçıların sorunu ile ilgili bir toplantı düzenlediklerini ve acil çözüm beklediğini söyledi. Sönmez, "Antalya İhracatçılar Birliği, Türk Haller Birliği Federasyonu'na ulaştık. İhracatçılarımızın sıkıntısını dile getirdik. Gıda Tarım Bakanlığı'nda bir toplantı yapılacağını, sonucunun iletileceğini söylediler. Rusya'ya yapılan ihracatın yüzde 37'si Akdeniz Bölgesi'nden, çoğunluğu da Gazipaşa'dan yapılıyor. Türkiye, Rusya ilişkilerinin gelişip ihracat sorununun bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Gazipaşa'dan geçen yıl 57 milyon lira civarında Rusya'ya ihracat yapıldı. Bu yıl sezon yeni açıldı. Böyle devam ederse zarar çok büyük olacak" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bal üretiminde büyük düşüşÖnceki Haber

Bal üretiminde büyük düşüş

Tosya pirinci Tarım Kredi Kooperatiflerince ülke genelince satılacakSonraki Haber

Tosya pirinci Tarım Kredi Kooperatifleri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar