Şekerbank

Organik Havzalarda Organik Üretimin Geliştirilmesi Projesi Kapsamında Damla Sulama Sistemi Kurulumları Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Organik Havzalarda Organik Üretimin Geliştirilmesi Projesi Kapsamında Damla Sulama Sistemi Kurulumları Gerçekleştirildi
Tofidass

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen “Organik Havzalarda Organik Üretimin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Çamoluk İlçesinde, Organik Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi üretimi yapılan alanlarda damla sulama sistemlerinin kurulumu gerçekleştirildi.

Birinci aşamada; Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesine Coğrafi işaret alınması için çalışmalara başlanmış olup Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 02.05.2018 tarihinde tescili yapıldı. Çamoluk İlçesinde Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi üretimi yapan çiftçiler ve Çamoluk Ziraat Odası Başkanlığından gelen yoğun talep ve istekler neticesinde projenin 2. aşaması planlanarak hayata geçirildi. Bu kapsamda üretimi yapılan Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesinin paketlenerek marka ve katma değerlerinin arttırılması amacıyla; 2019 yılında 'Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi Tam Otomatik Paketleme Tesisi ' kurularak, hizmete açıldı.

DOKAP tarafından finanse edilen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen “Organik Havzalarda Organik Üretimin Geliştirilmesi Projesi ”kapsamında; organik havzalarda, organik üretimin geliştirilmesi, Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesinin üretim alanlarının genişletilmesi, daha yüksek ve kaliteli ürün elde edilebilmesi amacıyla damla sulama sistemlerinin kurularak hayata geçirilmesi için harekete geçildi.

Damla sulama, bitkileri yetiştirmek için kullanılan en verimli su dağıtım sistemlerinden birisidir. Suyu doğru zamanda ve direkt, bitkinin kök bölgesine teslim ederek her bir bitkinin ihtiyaç duyduğu suyu, doğru zamanda almasını sağlar ve bitkilerin optimum seviyede büyümelerine yardımcı olur. Damla sulama sayesinde çiftçiler, sudan, enerji ve hatta bitki koruma ürünlerinden tasarruf ederken daha yüksek verim elde edebilirler.

Yukarda verilen bilgiler ışığında; Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen organik havzalarda, organik üretimin geliştirilmesi amacıyla İl Müdürlüğünce proje bazlı çalışmalara hız verildi. Bu amaçla, Çamoluk İlçesinde DOKAP ve Tarım ve Orman Müdürlüğü destekleri sayesinde üretimi son yıllarda oldukça artış gösteren Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesinde organik tarım sürecine geçiş için harekete geçilmiştir.

İl Müdürlüğünce, toplam 274 dekar alanda damla sulama sistemi kurulumunu sağlayacak sulama sistemi ekipmanlarının alımı yapılarak çiftçilere dağıtımları yapılmaya başlandı. Bu kapsamda toplam 548 bin metre16 mm’lik delikli damlama sulama borusu, 9 bin 500 metre 63 mm’lik kangal sulama borusu ile gerekli olan diğer tüm damla sulama sistemi bağlantı malzeme ve ekipmanlarının dağıtımı yapılarak, damla sulama sistemlerinin kurulumu gerçekleştirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Orman Köylü Ve Kooperatiflerinin Kredi Taksitleri Kovid-19 Nedeniyle ErtelendiÖnceki Haber

Orman Köylü Ve Kooperatiflerinin Kredi T...

Prof. Dr. Arzu Tektaş: “Ürünler Tarlada Ve Yolda Kalırken Fiyatlar Yükselebilir''Sonraki Haber

Prof. Dr. Arzu Tektaş: “Ürünler Tarlada...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar