Şekerbank

Ocak yağmuru ekinlere can suyu oldu ancak kalıcı çözüm GAP'ın bitmesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ocak yağmuru ekinlere can suyu oldu ancak kalıcı çözüm GAP'ın bitmesi
Kuraklık tehlikesinin yaşandığı Mardin Ovasına Ocak ayında yağan yağmurun ekinlere can suyu olduğunu belirten çiftçiler, yağmurun yeterli olmadığını, kalıcı çözümün GAP'ın bir an önce bitirilmesi olduğunu söylediler.
Tofidass

Kuraklık tehlikesinin yaşandığı Mardin Ovasına Ocak ayında yağan yağmurun ekinlere can suyu olduğunu belirten çiftçiler, yağmurun yeterli olmadığını, kalıcı çözümün GAP'ın bir an önce bitirilmesi olduğunu söylediler.
Mardin tarımının lokomotifi olan ve yaklaşık bir milyon dekar ekili alana sahip bulunan Kızıltepe Ovasına Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yağış yağmadığını belirten çiftçiler, Ocak ayında yağan yağmurun kendilerini rahatlattığını, ancak bu sorunun asıl çözümü için GAP projesinin bitirilmesiyle mümkün olduğunu söyledi.
Ocak yağmurunun ekinlere can suyu olduğunu belirten çiftçiler, ancak yağmurun yeterli olmadığın ve Şubat ayında da yağmur beklediklerini ifade etti.
Her yıl aynı sorunların yaşandığını dile getiren çiftçiler, sorunun kalıcı çözümü için tek umutlarının GAP suyu olduğunu belirtti.

-“Kuraklık riski devam ediyor”
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Emin Gümüş, bu yıl beklenen yağışların geç geldiğini söyledi.
Kızıltepe Ovası’nda çoğunlukla buğday, arpa, mısır ve mercimek ekildiğini belirten Gümüş, “Ocak ayında yağmurun yağmasıyla toprak altındaki hububat yeşerdi. Allah’tan umudumuz ve beklentimiz yine yağmurun yağması. Çünkü kuraklık riski devam ediyor. Bir aydır yağmur yağmadı, kurak geçiyor. Özellikle susuz tarla sahipleri için durum çok daha vahim.” dedi.

- “GAP’ı bekliyoruz”
GAP projesinin sona ermesiyle kuraklık riskinin kalmayacağını, bunun için de bir an önce projenin bitirilmesi gerektiğini söyleyen Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz çiftçiler GAP’ı bekliyoruz. Umudumuz, ilk önce Allah’a sonra da GAP’a bağlıdır. GAP suyu gelirse bölgemiz daha güzel yeşillenir. Her şey yetişir burada. Bizim bölgemiz tarımın lokomotifidir. Tek geçim kaynağımız çiftçiliktir. Bizim topraklar çok verimlidir, ancak su sıkıntı var. Eğer GAP gelirse, herkes tarlasında çalışacak ve kimse dışarıya çalışmaya gitmeyecek. Her kes tarlasında çalışacağı için ve işçiye ihtiyaç duyulacağı için işsizlik sorunu da çözülecek.” 

“İnşallah yağmur yağar ve kuraklık tehlikesi tamamen biter”
Çiftçi Abdülhalim Güler ise Ocak ayında yağan yağmurla kuraklık tehlikesinin bir nebze de olsa atlatıldığını söyledi.
Yağmur nedeniyle duydukları sevinci dile getiren Güler, yağışın devam edeceğine inandıklarını kaydetti.
Geçen yıllara nazaran bu yıl yağışların gecikmeli yağdığını belirten Güler, şöyle konuştu: “Normalde Kasım ve Aralık aylarında yağmur çok yağıyordu, ancak bu yıl yağmadı. Ocak ayında ise biraz yağmur yağdı ve ekinlere can suyu oldu. Ekinlerimiz toprak altından çıkarak, yeşerdi. Şuan siz de görüyorsunuz, her taraf yemyeşil. Tabi bu yağan yağmur yeterli değildir. İnşallah yağmur yağar ve kuraklık tehlikesi tamamen biter.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başbakan Yardımcısı Bozdağ’dan Süt MüjdesiÖnceki Haber

Başbakan Yardımcısı Bozdağ’dan Süt Müjde...

Kayın Mantarı Genç Çiftçi Ailesinin Yüzünü GüldürdüSonraki Haber

Kayın Mantarı Genç Çiftçi Ailesinin Yüzü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar