Şekerbank

Kanatlı Sektörünün Geleceği Manisa Kanatlı Çalıştayında Tartışıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanatlı Sektörünün Geleceği Manisa Kanatlı Çalıştayında Tartışıldı
Tofidass

Türkiye'nin en önemli kanatlı hayvan üretim merkezlerinden biri olan Manisa'da sektör paydaşlarının katılımıyla ilk kez Manisa Kanatlı Çalıştayı düzenlendi. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün organizasyonunda gerçekleşen Kanatlı Çalıştayı'na Manisa İli ve bölgesini kapsayan, sektörün tüm paydaşları katıldı.

İki gün süren çalıştayda; Bakanlık yetkilileri, Manisa ve bölgede üretim yapan kanatlı firmaları, Enstitüler, Laboratuvarlar ve Üniversitelerden akademisyenler, kurum ve kuruluşlar, STK'lar ve Tıp Hekimleri ile kanatlı sektörünün paydaşları sahada yaşanan sorunları, çözüm önerilerini, fırsatları ve yeni gelişmeleri 8 ayrı çalışma masasında ele alarak tartıştı.

İl Müdürlüğü 100.Yıl Konferans Salonunda gerçekleşen Çalıştay açılışına; Manisa Valisi Enver Ünlü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Bakanlığımızın ilgili Birimlerinden yetkililer, Üniversiteler, Enstitüler, sektörün değişik kesimlerinden firma temsilcileri ve meslek örgütlerinden çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, 50 milyonun üzerinde kanatlı hayvan kapasitesine sahip, 1000'e yakın işletmenin bulunduğu ve 2 bine yakın kümesin yer aldığı Manisa'da böyle bir çalıştay gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, bütün sektör paydaşlarına, üretime katkı sunan herkese teşekkür etti. Manisa'nın kanatlı sektörün üssü ve başkenti olduğunu vurgulayan Öztürk, “Kuluçkahaneden damızlık kümese, broiler (etlik piliç) kümeslerinden, hindi yetiştiriciliğine, yumurtacı kümeslere, tavuk kesimhanesinden, kanatlı atıklarının değerlendirildiği biyogaz ve biyokütle tesislerine, kanatlı ekipman ve teknoloji üretimine, ihracat ve pazarlama da dahil kanatlının tüm sektörünü yönetiyoruz. Bu durum bizi etlik piliç ve hindi üretiminde Türkiye birinciliğine, yumurta üretiminde ise Afyon'dan sonra ikinciliğe taşıyor" dedi.

Manisa'nın kanatlıdaki gücünü Türkiye'ye vurgulamak ve uluslararası organizasyonların ilk adımını atmak için çalıştayın düzenlendiğini kaydeden İl Müdürü Öztürk, çalıştayın 6 aylık bir süreçte hazırlandığını belirtti. Sektörün çok disipliner bir sektör olduğunu ifade eden Öztürk, 2023 yılında tüketicilerin güvenilir beyaz et, yumurta, hindi üretimi için çeşitli numuneler aldıklarını söyledi. Öztürk, “Tavuk, yumurta çok önemli protein kaynaklarıdır. Çalıştay sonucunu önce bakanlığımıza, oradan da ilgili bakanlıklara göndereceğiz. Çalıştay sonuçları rapor haline gelecek" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, sektör açısından önemli olan bir çalıştayın Manisa'da düzenlenmesinde emeği geçen başta İl Müdürü Metin Öztürk olmak üzere bütün sektör paydaşlarına teşekkür etti. Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte beslenme ihtiyacının da arttığına dikkat çeken Türker, buna bağlı olarak tarımda da ham maddeye olan ihtiyacın arttığını söyledi. Bugün 8 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar olacağının öngörüldüğünü kaydeden Türker, bu nüfusu beslemek için üretimin en az yüzde 60 artırılması gerektiğini vurguladı. Türker, “2050 yılında gıda sorunu yaşayacak ülkelerin 50'yi geçeceği söyleniyor. İklim değişikliğinin en fazla tarım alanında olduğunu biliyoruz. Kuraklığın artması tüm sektörleri etkiliyor. Sağlıklı üretim sağlıklı ham madde ile başlar. Bunun için bu çalıştayın önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Türker, ülkemizin tavuk üretiminde dünya 9.su olduğunu belirterek, tavuk yumurtası üretiminde ise 10. Sırada yer aldığını açıkladı. Türker, Avrupa'da tavuk üretiminde ise 3. sırada yer aldıklarını dile getirdi. Türker," İhracat açısından değerlendirdiğimizde tavuk etinde dünyada 5. Sıradayız. Tavuk yumurtası ihracatında da dünya üçüncüsü durumundayız.  Ülkemizde 10 bin 290 işletmemiz var, yaklaşık 20 bin kümesimiz mevcut. 2002 ile 2022 yılını yani son 20 yılı değerlendirdiğimizde 2002'de 700 bin ton olan tavuk eti üretimi 2022 yılında 2,4 milyon tona ulaşmış durumda. Tavuk yumurtası üretimi de 20 milyar adete ulaşmış durumda. İhracatımız kanatlı hayvan sektöründe 1 milyar doları geçtik. Bu çok önemli bir rakam. " diye konuştu.

Manisa tarımının modern teknolojilerle geliştiğini kaydeden Manisa Valisi Enver Ünlü, “Gediz Ovasının bereketli topraklarında, Şehzadeler şehrinde, İlimiz hatta ülkemiz açısından verimli sonuçlar elde edileceğine inandığım bu çalıştayda yer almaktan dolayı çok mutluyum.  Broiler ve hindi üretiminde 1. sırada, yumurta üretiminde 2. sırada yer alan İlimiz hem Ülkemizin hem de ihracat yoluyla dünya insanlarının beslenmesine büyük hizmet sunmaktadır" dedi.

Kanatlı eti ve yumurtanın, insanların beslenmesinde oldukça önemli bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Vali Ünlü, “Beyaz etin dar ve orta gelir grubu için çok önemli bir protein ve besin kaynağı olduğunu, bu yüzden de erişilebilirlik açısından üzerinde özel olarak çalışılması gerektiğini düşünüyorum.  Dünyada her geçen gün kanatlı eti ve yumurta üretimi artış göstermektedir. Dolayısıyla kanatlı ürünlerindeki artış diğer hayvansal protein kaynaklarına göre daha yüksek oranda gerçekleşmektedir. Bu artıştaki en önemli faktör, tüketimin artmasıdır. Artan tüketime bağlı olarak kanatlı ürünlerinin kalite standartlarının arttırılması için yoğun çaba sarf edilmektedir. Bizler üretimin bu denli yoğun olduğu İlimizde, dünya standartlarının üzerinde bir üretim yapmaya gayret ediyor, tüketicimizin sağlıklı gıda tüketebilmesi için üretimin her aşamasında kontrol ve denetimleri gerçekleştiriyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından çalıştaya destek sunan firma, kurum ve kişilere plaket takdimi yapıldı. 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Konya'da Tarımsal Üretim Planlaması Toplantısı YapıldıÖnceki Haber

Konya'da Tarımsal Üretim Planlaması Topl...

Koyun Yetiştiriciliği Eğitimi Alanlara Sertifikaları VerildiSonraki Haber

Koyun Yetiştiriciliği Eğitimi Alanlara S...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar