Şekerbank

Hayvancılık Ve Seracılıkta Yüzde 50 Hibe Desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hayvancılık Ve Seracılıkta Yüzde 50 Hibe Desteği
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Bölge hayvancılığının kalkınması için, 2023 yılına kadar P hibe desteği veriyoruz. Batman'da seracılığın önemine atfen, KKYDP 13. Etap kapsamında, en az 3 dekarlık sera yapımını P hibe ile destekliyoruz.”
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Batman'da Tarım fuarı açılışına katıldı.

BİTKİSEL ÜRETİM DEĞERİNİ 502 MİLYON LİRAYA, HAYVANSAL ÜRETİM DEĞERİNİ 1.6 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK

Batman'ın son 17 yılda önemli bir tarım ili haline geldiğini belirten Pakdemirli, yapılan yatırımları hatırlattı; ''Batmanlı çiftçilerimize, son 17 yılda, 650 Milyon Lira (günümüz fiyatlarıyla 1,4 Milyar Lira) tarımsal destek verdik. Genç Çiftçiyi Destekleme Projesi kapsamında; 2016-2018 yılları arasında, toplam 738 projeye, 22.2 Milyon Lira destek sağladık. Yem bitkileri desteğini artırdık. Batman'da, son 17 yılda, 14.5 Milyon Lira yem bitkileri desteği ödedik ve 52 bin dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık. Küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, üretimi ve işletmelerin verimliliğini artırmak için Batman ilimizde, 21.8 Milyon Lira kaynak kullanarak 516 bin dekar alanda toplulaştırma çalışmalarını tamamladık. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek ovalarımızı, "Tarımsal Sit" alanı ilan ederek, koruma altına alıyoruz. Bu kapsamda, Batman Ova'mızı da koruma altına aldık, tek bir çivi dahi çaktırmayacağız. Verdiğimiz bütün bu destekler ve yaptığımız çalışmalar neticesinde; 2002 yılında, 153 Milyon Lira olan bitkisel üretim değerini, 3,3 kat artırarak, 2018 yılında, 502 Milyon Liraya çıkardık. Yine 2002 yılında, 74.5 Milyon Lira olan hayvansal üretim değerini de 20 kat artırarak, 2018 yılında, 1.6 Milyar Liraya çıkardık''.

BATMAN, İHRACATINI 6,5 MİLYON DOLARA YÜKSELTTİ

Batman'ın ülke tarım ve hayvancılığına katkısının çok büyük olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, ihracat rakamlarını da paylaştı; ''Batman, küçükbaş hayvan varlığında 19. sırada, mercimek üretiminde 4. sırada, çilek üretiminde ise 9. sırada yer alıyor. Batman, son 17 yılda, ihracatını 45 kat artırarak, 6,5 Milyon Dolar seviyesine çıkarttı'' dedi.

BATMAN'DA 17 YILDA 1,1 MİLYAR LİRALIK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Batman için, üreticimiz, çiftçimiz için üzerimize düşeni yapmaya hazırız diyen Bakan Pakdemirli, son 17 yılda, toplam 1,1 Milyar Liralık yatırım gerçekleştirildiğini belirtti. Pakdemirli; ''Bu yatırımlar ile yıllık 483 milyon kWh enerji üretme kapasiteli Batman Barajı'nı hizmete aldık. Diğer sulama hizmetleri, taşkın koruma tesisleri, 3,2 milyon fidanın toprakla buluşması, orman köylülerimize 4,8 milyon lira kredi ve hibe desteği, Malabadi Tabiat Parkı, 8 adet Meteoroloji Gözlem İstasyonu ve daha nice yatırımı biz Batman'ın çalışkan hanımları, mert ve yiğit adamları için yaptık!'' ifadelerini kullandı.  

HAYVANCILIK VE SERACILIKTA YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ

Batman'a yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Pakdemirli, Batman'ın IPARD kapsamına alınması için Avrupa Birliği ile gerekli görüşmelerin yapılacağını söyledi. Bununla birlikte, verilen hibe desteklerini de paylaştı. ''Bölge hayvancılığının kalkınması için, 2023 yılına kadar %50 hibe desteği veriyoruz. Batman'da seracılığın önemine atfen, KKYDP 13. Etap kapsamında, en az 3 dekarlık sera yapımını %50 hibe ile destekliyoruz. Antepfıstığı, ceviz, çilek, badem gibi gelir getirici ürünler ile Bağcılık yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla, dekar alanda 100 Lira ile 400 Lira arasında destek veriyoruz. Mera ıslahı konusunda; toplam 3.900 dekar alanda mera ıslah çalışması başlatacağız. Sulama projelerimize de hız kesmeden devam ediyoruz.

İnşallah Batman'da sulanmayan arazi bırakmayacağız.''

GİRDİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASINDA ELEKTRİKLİ TRAKTÖR VE GÜBRE TASARRUFU ÖNEMLİ

Üretimini markalaştıran, markasını pazarlamanın gücü ile dünyaya taşıyan ülkelerin bu yüzyılda etkin olacağını belirten Bakan Pakdemirli, markalaşmak için de girdi maliyetlerinin azaltılmasının önemli olduğunu belirtti. Bu kapsamda atılan iki önemli adımı hatırlattı; ''Girdi maliyetinde en önemli kalem mazot. Bakanlık olarak, Tarımda bir teknoloji devrimine imza attık. Yazılımı da tasarımı da yerli ve milli elektrikli traktörümüz, test aşamasında. Çiftçimizin hali hazırda kullanmakta olduğu traktörü de dönüştürebileceğiz. Tüm dizel traktörlere beygir gücüne göre dönüşüm işlemini yapabileceğiz.

Diğer bir girdi maliyeti Gübre. Gübre için de kolları sıvadık. Araştırma Enstitülerimizde, Akıllı Tarım Çalışmaları kapsamında gübrede %30 tasarruf sağlayacağız'' ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dünya Gıda Günü Buluşması Bugün İstanbul’da GerçekleştiÖnceki Haber

Dünya Gıda Günü Buluşması Bugün İstanbul...

Batman Gıda Tarım ve İnşaat Mobilya Fuarlarının Açılışı YapıldıSonraki Haber

Batman Gıda Tarım ve İnşaat Mobilya Fuar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar