Şekerbank

Çeşme Çiftlikköy'de 20 Bin Sakız Fidanı Daha Toprakla Buluşacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çeşme Çiftlikköy'de 20 Bin Sakız Fidanı Daha Toprakla Buluşacak
Sakız'ı anavatanında yeniden yeşertmek, Ülkemizi sakız üretiminde önemli bir söz sahibi haline getirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uzun süredir yürüttüğü sakız eylem planı çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanlığı adına Orman Genel Müdürlüğüne bağlı İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Urla ve Çeşme bölgelerinde yürütülen çalışmalarla bugüne kadar 510 dekar alanda 18783 adet sakız fidanı dikildi. Ayrıca havai köklendirme çalışmaları ile 5688 adet fidan üretilerek toprakla buluşturuldu.

Önümüzdeki günlerde 20 bin adet sakız fidanını daha toprakla buluşturmak için Çeşme Çiftlikköy'de 950 dekarlık orman alanında arazi hazırlığı devam ediyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince; Sakızda dışa bağımlılığımızın azaltılması, kaybolan sakız üretim kültürünün yeniden canlandırılması, yöre halkının kalkındırılması ve sakız ağacının ülkemizin uygun ekosistemlerine yeniden kazandırılması amacıyla çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi. 2019-2020 dikim sezonunda bu çalışmaların devamı olarak Çeşme Çiftlikköy Altınkum mevkiinde 950 dekarlık Alanda arazi hazırlığının devam ettiğini belirten Orman Bölge Müdürü Zafer Derince açıklamalarına şöyle devam etti;

" Saha da kolektif bir çalışma sürdürülmekte olup hastalıklı olan ardıç ağaçları ve diğer çalı gurupları seçilip; verimli ve hayatiyetini devam ettirmekte olanlar ise sahada korunarak ardıç – sakız ağaçlandırması planlanmaktadır. Çeşmede bulunan Ardıç ağaçlarının sağlıklı bireylerinden toplanmış tohumlar ile üretilmiş olan ardıç fidanları alandan uzaklaştırılmış ardıç ağaçlarının yerini sakız ile birlikte alacak. Sahada istikbal vaat eden, böcek tasallutuna maruz kalmayan ve hayatiyetini koruyan sağlıklı ardıç ağaçları kümeler, gruplar veya tek olarak korunmuştur. Bu sebeple proje alanının tamamında çalışma yapılmayacaktır. Sahada 2020 yılı ocak ayında yaklaşık 20.000 adet sakız ve ardıç türleri ile dikim faaliyetleri gerçekleştirilmiş olacaktır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli öncülüğünde yürüttüğümüz sakız eylem planı kapsamında her yıl doğada yabani halde bulunan sakız ağaçları rehabilite edilerek aşılanmaktadır. Mevcut rezerv de ıslah edilmeye devam edilmektedir" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üreticilere Yüzde 70 Hibeli Süt Sağım Makinesi DağıtıldıÖnceki Haber

Üreticilere Yüzde 70 Hibeli Süt Sağım Ma...

Iğdır’da Romanov Irkı Koyun Yetiştiriciliği YaygınlaşıyorSonraki Haber

Iğdır’da Romanov Irkı Koyun Yetiştiricil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar