CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan doğal afetler nedeniyle buğday üretiminde rekolte kaybının yüzde 50'ye ulaştığını açıkladı. Stratejik ürün buğdaydaki bu düşüşün gıda krizini derinleştireceği uyarısında bulunan Barut, hükümeti acilen buğday fiyatlarını açıklamaya, çiftçilere yeterli desteği sağlamaya ve randevu sistemini kaldırmaya çağırdı.

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Çukurova'da buğday hasadının başlamasıyla birlikte, çiftçilerin yüzü gülmedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bu yıl yaşanan kuraklık, zirai don, dolu ve fırtına felaketleri nedeniyle buğday üretiminde rekolte kaybının yüzde 50'yi bulduğunu belirterek, iktidarı acilen göreve çağırdı. Stratejik ürün buğdayda yarıya düşen verimin gıda krizini büyüteceğini ve halkın ürünü daha pahalıya tüketeceğini vurgulayan Barut, "Çiftçi sizin düşmanınız değil. Buğday üreticisinin feryadını duyun, destek verin, yerinde ve değerinde buğday fiyatlarını açıklayın" dedi.
"Tarımda Hasar Büyük, Halk Pahalılığa Hazırlanmalı"
Çukurova Bölgesi'nde buğday hasadının başladığı tarladan seslenen Ayhan Barut, bu yıl ülkenin dört bir yanında tarımsal üretimin ve çiftçilerin başına gelmeyen kalmadığını söyledi. Barut, "Tarımsal üretim ve çiftçimiz öncelikle kuraklık, ardından don felaketiyle karşılaştı. Don felaketinin yaraları sarılmadan bu kez de dolu ve fırtına felaketleri yaşandı. Bu nedenlerle ekili ve dikili tüm tarım alanlarında büyük hasar oluştu. Üreticilerimiz büyük zarar gördü. Bu felaketler nedeniyle hububattan narenciyeye, sebzeden meyveye birçok ürün yetişmeyeceği ya da az yetişeceği için halkımıza da bu ürünler pahalıya mal olacak" diye konuştu.
"Buğdayda Yüzde 50 Kayıp Büyük Sorun"
Çukurova Bölgesi'nde buğday hasadının lokal olarak başladığını aktaran Barut, hasat yapılan yerlerde yüzde 40-50 arasında verim kaybı olduğunun görüldüğünü ifade etti. Don felaketi nedeniyle kuruyan birçok buğday alanının söküldüğünü belirten Barut, ülkenin yaklaşık 20 milyon ton buğday tüketimi olduğunu ve üretimin de o seviyelerde seyrettiğini ancak bu sene üretimin ciddi şekilde düşeceğini kaydetti. Barut, "Bugün buğday üretiminde yüzde 50 kayıp düşünüldüğünde buğdayla ilgili çok önemli bir sorun var demektir. Buğday stratejik bir üründür. Buğday üreticisine destek verilmelidir. Hasat sürerken piyasada fiyat belirsizdir, üreticilerimiz ürününü kaça satacağını kara kara düşünüyor" şeklinde konuştu.
"Üretim Maliyeti Yüksek, Satış Fiyatı Düşük: Çiftçi Zarar Ediyor"
Barut, bir kilogram buğdayın üretim maliyetinin yaklaşık 15-16 lira olduğunu, ancak şu anda serbest piyasada, tüccar piyasasında buğdayın 12 liradan satıldığını belirtti. Buğday tohumunun kilosunun 22 lira olduğu bir ortamda buğday fiyatının 12 lira olmasının manidar olduğunu dile getiren Barut, iktidardan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) ve Tarım Bakanlığı'ndan buğday üreticisine destek ve kolaylık sağlanmasını istedi. Geçen yıl bir kilogram buğdaya 1 lira 75 kuruş destekleme ödemesi yapıldığını hatırlatan Barut, bu sene kiloda ürün desteğini kaldırıp alan bazlı desteğe dönüldüğünü ve bir dekar buğdaya verilen 634 lira desteğin kiloda karşılığının 1.2 liraya geldiğini savundu. Barut, "Aslında 1.75 liralık desteği arttırıp en az 2.5 lira yapması gerekenler maalesef alan bazlı desteği 1.2 liraya düşürdü. Çiftçi sizin düşmanınız değil. Çiftçilerimizi destekleyin, alınterinin karşılığını verin. Bir an önce yerinde ve değerinde uygun fiyatı açıklayın, buğday alımı için randevu sistemini de kaldırın. Çünkü randevu sistemi, çiftçiyi tüccara mahkum etmek demektir" diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın