Şekerbank

Atatürk Üniversitesi İş Birliğiyle TÜSEDAD’dan Çığır Açan Çiğ Süt Maliyet Hesaplama Yöntemi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Atatürk Üniversitesi İş Birliğiyle TÜSEDAD’dan Çığır Açan Çiğ Süt Maliyet Hesaplama Yöntemi
Tofidass

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), çiğ süt maliyet hesaplamalarında yeni bir döneme girdiğini duyurdu. Dernek, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı ile iş birliği içinde, Prof. Dr. Armağan Hayırlı’nın liderliğindeki bir maliyet komitesi kurdu. Komite, son iki yıldır kamuoyunun dikkatle takip ettiği ve kabul gören aylık maliyet açıklamalarını daha detaylı bir şekilde sunmayı amaçlıyor.

Dernek, Ulusal Süt Konseyi (USK) ile sürü yönetimi metodları konusunda farklılıklar yaşadığını belirtti. USK, tüm buzağıların satışını ve yıl içinde düve alımını öngören bir hesaplama yöntemi benimserken, TÜSEDAD saha gerçeklerine dayalı, dişi buzağıların bir kısmının işletmede tutulduğu bir yöntem geliştirdi. Bu farklılıkları gidermek için dernek, USK’nın ve sahada uygulanan yönetim metodlarını içeren iki ayrı hesaplama yöntemi oluşturdu.

TÜSEDAD Başkanı, “Bu yeni hesaplama yöntemleri, sektörümüz için büyük bir adım ve çiftçilerimizin daha gerçekçi maliyetlerle çalışmasını sağlayacak.” dedi. Dernek, Ocak ayı çiğ süt maliyetini iki farklı bakış açısıyla sunarak, sektörde şeffaflığı artırmayı hedefliyor.

Prof. Dr. Armağan Hayırlı’ya katkılarından dolayı teşekkür eden dernek, bu gelişmenin süt üreticileri için önemli olduğunu vurguladı. TÜSEDAD, bu yeni yöntemlerle sürü yönetimi ve maliyet hesaplamalarında bir standardizasyon sağlamayı ve sektördeki verimliliği artırmayı umuyor.

MALİYET 1. Bu metotta; sürü devamlılığı için, her yıl %20 reforme edilen inekler yerine doğan dişi buzağılar işletmede tutulmakta ve sürüye katılmaktadır. Bu metotla dışarıdan düve/gebe düve satın alınmamakta ve sürü büyüklüğü bu yolla sabit tutulmaktadır.

MALİYET 2 (USK Mantığına göre): Bu metotta; sürü devamlılığı için, her yıl %20 reforme edilen inekler yerine dışarıdan düve/gebe düve satın alınmakta ve sürü büyüklüğü bu yolla sabit tutulmaktadır.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rusya'da bahçelerin süsü sabah ihtişamı yasaklandıÖnceki Haber

Rusya'da bahçelerin süsü sabah ihtişamı...

Tarımın Yerel Yönetimlerden Beklentileri Atak'ta KonuşulduSonraki Haber

Tarımın Yerel Yönetimlerden Beklentileri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar