Şekerbank
Zir. Müh. Abdulkerim Dörtkardeş

Zir. Müh. Abdulkerim Dörtkardeş

Mail: [email protected]

Tarımsal Kalkınmada GAP'ın Önemi

Ülkemiz ve bölge açısından büyük bir öneme sahip olan Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) önemine değineceğim.

Öncelikle GAP’ın temel hedefinin tanımını yaparsak; Güney Doğu Anadolu Bölgesinin ve halkın gelir düzeyini, hayat standardını yükselterek bu bölge ve diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkanlarını artırarak, sosyal istikrarı ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkıda bulunmakta olan GAP çok sektörlü, entegre ve sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı ile ele alınan bir bölgesel kalkınma projesidir. 

Kalkınma programında SULAMA – hidroelektrik enerji- TARIM –kırsal ve kentsel alt yapı- ormancılık –eğitim ve sağlık sektörleri kapsıyor. 

Proje gelecek kuşaklar için kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan sürdürülebilir insan ve kalkınma felsefesi üzerinde kuruldu. 

 GAP’ın kalkınmadaki adalet, katılımcılık ve çevre korunması, istidam, mekânsal planlama ve alt yapı geliştirmesi GAP’ın temel stratejisi olarak bilinir.   

GAP’ın dünya örnekleriyle karşılaştırıldığında kapladığı coğrafi alan, fiziksel büyüklüleri hedefleri açısından iddialı bir projedir  

Nitekim GAP kalkınma hedefleri incelendiğinde bu gerçek ortaya çıkıyor. Bu hedefler genel kalkınma, sınaî kalkınma hedefleri, GAP planlama yaklaşımı, GAP sosyal politika hedefleri olarak sıralanıyor. Bu hedefleri tarımsal verimliliğin artmasına ve çiftlik faaliyetlerini geliştirilmesi yoluyla kırsal bölgelerdeki gelir düzeyini yukarı çıkartmayı hedeflemektedir. Tarımsal sınaîlere yeterli girdileri sağlamak, istihdam olanaklarını artırmak, ihraç edebilecek ürünlerin üretilmesine katkıda bulunmak, GAP’ın salt büyük hedeflerinden birkaç tanesidir. Bunun yanında GAP bir toplumsal dönüşüm projesi kimliği de vardır. 

O nedenle tarım politikalarını bu odakta ne kadar anlatsak azdır bu proje hayata geçtikten sonra sadece GAP ve ülkemiz de tarım alanında çok büyük gelişmeler ve değişimler yaşandı. Bugün ülkemiz de pamuk ve sebze üretimine baktığımız zaman; 

Ülkemizin pamuk ekim alanı yönünden dünyada yedinci sırada. Birim alan dan dan elde edilen lif pamuk verimi yönünden dünyada dördüncü sırada. Ülkemiz pamuk üretimi yönünden altıncı sırada yer almaktadır. Ülkemiz de üretilen pamuğun payı Urfa ve Harran ovasının Yüzde 90 pamuk olan alanı hesabına bakarsak ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığını herkes tarafından biliniyor.

Sebze üretimi bakımında dünyada dördüncü Avrupa da ise birinci sırayı almaktadır. Bizimde beklentimiz Urfa ve Harran ovasında sera sebzeciliğin geliştirilmesi.

Tabii ki GAP’ın bereketini ne kadar anlatsam azdır. Bu proje de kimin emeği ve katkısı olduysa Allah razı olsun diyorum…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar