
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle mücadelenin en önemli başlıklarından biri olan gıda güvenliği ve erişimi konusunu yerel düzeyde masaya yatırmak üzere Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “COP İzmir” organizasyonunu başlattı.

Küresel iklim krizinin etkileri her geçen gün daha fazla hissedilirken, bu durumun gıda güvenliği ve gıdaya erişim üzerindeki potansiyel tehditleri de endişe yaratıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hayati konuyu yerel ölçekte ele almak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla Türkiye’de bir ilk olan yerel COP (Taraflar Konferansı) serisini başlattı. “COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek: İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi” başlıklı “COP İzmir” organizasyonunun açılışı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapıldı.
Organizasyonun açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay, iklim krizi ve gıda güvenliğinin tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu belirterek, yerel yönetimlerin bu konudaki rolünün önemine vurgu yaptı. COP İzmir, açılışın ardından alanında uzman isimlerin katıldığı oturumlarla devam etti.
“Ekolojik Gücü Korumak Zorundayız”
“İzmir’in Gıda Perspektifi” başlığı altında düzenlenen ilk oturum, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumda söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Komisyonu Başkanı Saadet Çağlın, toprağın sadece gıda üretimi için değil, iklim dengesi ve ekosistem sağlığı için de temel bir “görünmez süper organizma” olduğunu belirterek, “Geleceğimiz için bu ekolojik gücü korumak zorundayız” mesajını verdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Selçuk Karakülçe ise toplantıdan çıkacak çözüm önerilerinin somut olması ve toplumda karşılık bulması gerektiğini dile getirdi. İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Erçin Güdücü, iklim krizinin tarım desenini değiştirdiğine dikkat çekerek, geçmişte Menemen'de çeltik (pirinç) yetiştirilirken şimdi pamuk bile yetiştirilemediğini örnek gösterdi. İztarım Genel Müdürü Öztürk Kurt, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZMAR marketlerle sağlıklı ve güvenilir gıdayı uygun fiyatla halkla buluşturduğunu, kentteki üçüncü İZMAR marketin de bu hafta Gaziemir’de açılacağını duyurdu. Moderatör Prof. Dr. Pınar Okyay ise İZMAR’daki ürünlerin güvenilirliği, marketlerin ulaşılabilirliği ile Süt Kuzusu projesi ve okul beslenme paketi dağıtımlarından bahsetti.
İkinci oturum ise Dr. Bülent Şık moderatörlüğünde “İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi” başlığında yapıldı. Bu oturumda Prof. Dr. Funda Barbaros, Prof. Dr. Derya Eşen ve Dr. Fatih Özden gibi uzmanlar, küresel sorun karşısında gıda güvenliğinin sağlanması ve gıdaya adil erişimin önemi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
COP İzmir, ilerleyen süreçte Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim ve Su Ürünleri, Biyoçeşitlilik, Yeşil Kuşaklar ve Kentsel Tarım, Gıda Lojistiği, Gıda Güvenliği, Güvenilirliği ve Gizli Açlık, Topraktan Çatala: Agroekoloji, Kuraklık, Su Tüketimi ve Su Kirliliği gibi çeşitli başlıklar altında gerçekleştirilecek yuvarlak masa çalışmaları ile devam ederek, iklim krizi karşısında gıda sistemleri için kapsamlı çözüm önerileri geliştirmeyi hedefliyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın