Şekerbank

Giresun’da Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadelede Önemli Adımlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Giresun’da Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadelede Önemli Adımlar
Tofidass

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Doğu Asya kökenli ve tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açan Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) ile mücadelede önemli adımlar attı. Müdür Dr. Muhammet Angın, zararlının geniş konukçu ağı nedeniyle yaşam döngüsünün kolaylaştığını ve bu durumun mücadeleyi zorlaştırdığını belirtti. Fındık başta olmak üzere kivi, elma, armut ve birçok tarım ürününü tehdit eden bu zararlıya karşı topyekûn bir mücadele stratejisi benimsendi.

2018 yılında Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde başlatılan proje kapsamında, Giresun’un 8 ilçesinde ve merkezde toplam 27 feromon tuzak kurularak zararlının izlenmesi sağlandı. 2020 yılında Giresun Ticaret Borsası ile yapılan protokolle 100 feromon ve yapışkan tabla temin edilerek, seçilen lokasyonlarda sürvey ve izleme çalışmaları yürütüldü.

Eğitim ve yayım faaliyetleri kapsamında, teknik personel ve tarım danışmanlarına hizmet içi eğitimler verildi ve muhtarlara yönelik toplantılar düzenlendi. Ayrıca çiftçilere yönelik afiş ve broşürler dağıtıldı ve bilgilendirici billboardlar asıldı.

Sonbaharda kapalı alanlarda kışlamaya geçen zararlıya karşı biyosidal ürünlerle mücadele için bilgilendirici materyaller hazırlandı ve ilaçlama çalışmaları yapıldı. Giresun Ticaret Borsası ve Karadeniz İhracatçılar Birliği ile iş birliği içinde, zararlının yoğun olduğu bölgelerde kışlak mücadelesi için gerekli malzemeler temin edildi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Fındık Araştırma Enstitüsü’nde, biyolojik mücadele laboratuvarı kurularak Kahverengi Kokarcanın doğal düşmanı olan T. Japonicus (Samuray Arısı) üretimi gerçekleştirilecek. Bakanlık tarafından hazırlanan “Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı” ile kimyasal, biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemleri ve çiftçi eğitim çalışmalarına devam edileceği açıklandı. Bu çabalar, Giresun’da tarımsal üretimin korunması ve sürdürülebilirliği için büyük önem taşıyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
EİB’den tarım ürünleri ihracatı yüzde 10 arttıÖnceki Haber

EİB’den tarım ürünleri ihracatı yüzde 10...

Zeytin üreticisine 860 milyon TL kredi desteğiSonraki Haber

Zeytin üreticisine 860 milyon TL kredi d...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar