Şekerbank

Giresun’da Çiftçilere Sertifikalı Meyve Fidanı Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Giresun’da Çiftçilere Sertifikalı Meyve Fidanı Dağıtıldı
Tofidass

Giresun  İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ve  Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen,“Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP)” kapsamında çiftçilere sertifikalı ve yüksek verimli meyve fidanı dağıtılması hakkında İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın şu bilgileri vermiştir: 

“Giresun İlimizde 8.045 adet Ceviz, 600 adet Badem, 126 adet Kiraz, 330 adet Elma, 189 adet Armut ve 100 adet Trabzon Hurması fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiştir.  

Şebinkarahisar’da 50 dekar ceviz bahçesi, Dereli’de 30 dekar ceviz bahçesi, Bulancak’ta 44 dekar ceviz bahçesi, Espiye’de 61 dekar ceviz bahçesi ve 2 dekar Trabzon Hurması Bahçesi, Doğankent’te 69 dekar ceviz bahçesi, Yağlıdere’de 21 dekar ceviz bahçesi ve  Alucra İlçemizde de 13 dekar ceviz bahçesi, 12 dekar badem bahçesi, 5 dekar elma bahçesi, 3 dekar armut ve 2 dekar kiraz bahçesi tesis edilmiştir.  

Proje kapsamında dağıtılan sertifikalı meyve fidanlarının çeşit ve verim özellikleri şöyledir;

            -Ceviz fidanları, ilkbahar erken donlarından zarar görmeyen geç çiçek açan Fernor ve Chandler çeşitleri olup 1000 m yüksekliğin altında kalan bölgelerde Chandler çeşidi 1000 m yüksekliğin üzerinde ise Fernor çeşidi ile bahçe kurulumu yapılmış olup verim yaşında dönüme 600 kg ürün elde edilebilmektedir.

            -Badem fidanları, bol ve sürekli verimli, ilkbahar erken donlarından etkilenmeyen ve % 40 iç randımanına sahip Ferragnes ve Ferraduel çeşitleri olup 400-1600 m rakım aralığında yetişebilmektedir.

            -Kiraz fidanları ise pazar değeri yüksek ve nakliyeye dayanıklı Regina çeşidi olup bölgemiz için ideal bir çeşittir.

            -Elma, Armut ve Trabzon Hurması fidanları da yine pazar değeri yüksek ve İlimiz iklim şartlarına dayanıklı olan çeşitlerden seçilmiştir.

İlimiz yerel meyve çeşitleri konusunda oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Eskiden kapama bahçe olarak bulunmasa da fındık bahçeleri içerisinde oldukça zengin yerel meyve çeşitleri bulunmaktaydı. Bu meyve ağaçlarının ekonomik ömürlerini tamamlaması, kuruyarak kesilmesi, kar ve fırtına nedeniyle zarar görmeleri ve fidan üretiminin yapılmaması nedenleriyle bazı yerel meyve çeşitlerinin genetik kaynakları yok olmaya yüz tutmuştur.

Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen GİRKAP Projesi kapsamında; yerel meyve çeşitlerimizin bölgemizde devamlılığının sağlanması ve gen kaynağının korunması amacıyla 2021 yılı içerisinde bazı yerel meyve fidanlarının üretimlerinin yapılmasına yönelik yeni bir alt proje çalışması planlanmaktayız” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yalova’da 11. Tarım Ve İnsan Fotoğraf Sergisi AçıldıÖnceki Haber

Yalova’da 11. Tarım Ve İnsan Fotoğraf Se...

Erdem, kamuda örnek olan tarım projelerini anlattıSonraki Haber

Erdem, kamuda örnek olan tarım projeleri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar