
Meksika'da Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (SADER) tarafından başlatılan ücretsiz gübre hibe programı ile 157.000'den fazla üreticiye toplam 70.000 ton gübre dağıtılacak. Program, temel gıda ürünlerinin üretimini desteklemeyi amaçlıyor.

Meksika Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (SADER), ülkenin dört gözle beklediği "Refah İçin Gübre 2025" programını 9 Mayıs tarihinde Meksika eyaletinde resmen başlattı. Program kapsamında, ülkenin dört bir yanındaki temel tarım ürünleri yetiştiren 157.000'den fazla üreticiye can suyu olacak toplam 70.000 tona yakın gübre ücretsiz olarak dağıtılacak.
Bu devasa destek programı, başta mısır, fasulye, pirinç, şeker kamışı gibi yerel ekonomi için hayati önem taşıyan ürünlerin üreticilerine odaklanmış durumda. Programın temel amacı, kırsal bölgelerdeki köklü eşitsizlikleri gidermek ve tarım sektöründe daha adil bir yapı oluşturmak olarak belirlendi. Hatta mevcut Başkan Claudia Sheinbaum Pardo yönetimi altında, gübre desteğinin anayasal bir hak haline gelmesi yönünde adımlar atılıyor.
Dağıtılacak 70.000 ton gübrenin detayları da açıklandı. Üreticilere yaklaşık 24.000 ton diamonyum fosfat (DAP) ve 46.000 ton üre ulaştırılacak. Gübre dağıtımı, ülke genelindeki stratejik belediyelerde kurulan 69 Tarımsal Dağıtım Merkezi (CEDA) aracılığıyla titizlikle yürütülecek. SADER yetkilileri, gübrenin doğrudan üreticilere ulaşmasını sağlamak için dağıtım sürecini yakından denetleyecek.
"Refah İçin Gübre 2025" programı, toplamda 233.400 hektar tarım arazisini kapsama potansiyeline sahip. Program kapsamında her üretici, kişi başı en fazla 2 hektar arazi için olmak üzere, hektar başına 300 kg'a kadar gübre desteği alabilecek. Bu da hektar başına maksimum 12 adet 25 kg'lık gübre torbasına karşılık geliyor.
Gübre dağıtımı, ekimi yapılan ürün türüne göre farklılık gösterecek şekilde planlandı. Mısır, pirinç, dikenli incir, buğday ve şeker kamışı üreticilerine hektar başına dört torba DAP ve sekiz torba üre verilecek. Bakliyat yetiştiricileri her iki gübre türünden de dörder torba alırken, amaranth, yulaf, yer fıstığı, kahve, arpa, chia ve ayçiçeği gibi diğer ürünlerin üreticileri ise her gübre türünden altışar torba alma hakkına sahip olacak. Bu adım, her ürünün özel ihtiyaçlarına göre optimize edilmiş bir destek sağlamayı amaçlıyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın