Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, yaban hayatı ve insan temaslarına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla kapsamlı bir eğitim programı başlattı. 2023 yılından bu yana jandarma, polis ve kendi bünyesinde toplam 8 seminer düzenleyen müdürlük, bu eğitimlerle 75 görevliye ulaştı.
Sertifikalı Eğitimler ve Zoonoz Hastalıklar
Şube, düzenlediği seminerlerde kuş gribi, salmonella, kuduz ve diğer zoonoz hastalıklar başta olmak üzere koruyucu sağlık önlemleri ve ihbarların değerlendirilmesi gibi kritik konuları ele alıyor. Eğitimler, alanında deneyimli personelin tecrübelerinin yanı sıra koruyucu hekimlik kapsamında yeni bilgileri de içeriyor.
Halk Sağlığı ve Ekolojik Dengenin Önemi
Halk sağlığı ve ekolojik dengenin korunması açısından büyük önem taşıyan bu seminerler, evsel atıkların ve bahçe temizliklerinin yaban hayatına etkilerini de masaya yatırıyor. Ayıların elektrik çitler ile uzaklaştırılması gibi önlemler de eğitim konuları arasında yer alıyor.
Yaban Hayatının Korunması
Yetkililer, eğitimlerde yaban hayvanlarının kültüre alınmasının onların doğadaki varlığını yok saymak anlamına gelmediğini vurguluyor. Yaban hayatı ve insan etkileşiminin bilinçli bir şekilde yönetilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
2024 Hedefleri
Şube Müdürlüğü yetkilileri, 2024 yılı hedefleri arasında ilçelerde de yönetici olarak yeni katılan muhtarlar ve din görevlilerini içeren seminerler ile daha geniş kitlelere ulaşmayı planladıklarını belirtti. İlginin yüksek olmasının uzun vadeli yaban hayatı yönetimlerine katkı sağlayacağını vurgulayan yetkililer, eğitim programlarının devam edeceğini söyledi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın