Şekerbank

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritasını Açıkladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritasını Açıkladı
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bugün düzenlenen basın toplantısında "2024-2028 Hayvancılık Yol Haritası"nı açıkladı. Bakan Yumaklı, 160 bin çalışanı bulunan bakanlığın, Türkiye’nin 85 milyon vatandaşı ve 57 milyondan fazla turistin gıda ihtiyacını güvenilir bir şekilde karşılamayı hedeflediğini belirtti.

Bakanlık, hayvancılıkta verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırmak için yeni bir yol haritası hazırladı. Bu kapsamda, hayvansal üretimin planlanması, maliyet, kapasite ve pazarlama imkanları doğrultusunda düzenlenmesi ve ürünlerin bölgesel bazda ne kadar üretileceğine dair bir üretim modeli oluşturulduğunu ifade etti.

Yumaklı, kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın kaliteli, yeterli ve sağlıklı üretiminin devamlılığı için suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistemle üretimi planladıklarını söyledi. Ayrıca, hayvansal üretimin temel girdisi olan kaliteli kaba yem üretim kapasitesinin artırılması, mera varlığının ve yapılarının iyileştirilmesi, pazarlama imkanlarının dikkate alınarak geliştirilmesi gibi konulara değindi.

Bakanlık hem alıcıyı hem satıcıyı güvence altına alan sözleşmeli üretim modelini yaygınlaştırmayı ve hayvancılık işletmelerinin ekonomik açıdan güçlü, dirençli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla etkin bir destekleme modeline geçiş yapmayı planlıyor. Desteklemeler, temel, yönlendirici ve verimlilik odaklı başlıklar altında üçe ayrıldı.

Yeni destekleme modeli hakkında örnekler veren Yumaklı, “Mesela sahibi kadın olan bir aile işletmesi düşünelim. Tüm şartları yerine getirdiğinde, buzağı başına mevcut modelde 2.068 lira destek alırken, yeni sistemde, ilave verdiğimiz aile işletmesi, kadın desteği ve diğer verimlilik destekleriyle 5.200 lira alacak. Yani 2,5 kat fazla destek alacak. Eğer bu işletme, ari işletme olursa ilave destek vereceğiz ve bu rakam buzağı başına 7.900 liraya kadar çıkabilecek. Böylece desteği yaklaşık 4 kat artmış olacak. Diğer taraftan besici aile işletmesi, besilik olarak 20 buzağısını kesime kadar beslerse ve bu verimlilik kriterlerine uygun bir süreç olması durumunda, kesim anında dana başına ilave olarak 4500 TL’ye kadar destek alabilecek” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı "2024-2028 Hayvancılık Yol Haritası"nın devamında, hayvancılık sektörüne yönelik önemli destek ve gelişmeler duyuruldu. Besici aile işletmeleri, 20 buzağıyı kesime kadar besledikleri takdirde, verimlilik kriterlerine uygun bir süreç olması durumunda, kesim anında dana başına 4.500 TL’ye kadar ilave destek alabilecekler.

Kırsal kalkınma destek programlarından biri olan IPARD destekleri, 42 ilden 81 ile yaygınlaştırıldı ve faydalanıcı sayısını artırıldı. Ziraat Bankası ile iş birliği içinde, sübvansiyonlu kredilerde kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim oranları uygulanacak. Hayvancılıkta işletme başına verilen kredi üst limiti 40 milyon liradan 60 milyon liraya, ari işletme olması durumunda ise 80 milyon liraya çıkarıldı.

Hastalıklarla mücadele konusunda da yeni adımlar atıldı. Hastalıklardan ari işletme sayısının artırılması hedefleniyor, bu da ekonomik kayıpları engellemek ve sürünün sağlıklı büyümesini sağlamak için önemli. Hastalıktan ari işletmelere ilave destek verilecek ve TKDK desteklemelerinde ari işletmeler önceliklendirilecek. 2024 yılında ari işletme sayısını 1.136’dan 2.000’e, 2025 yılında ise 2.500’e çıkarmak hedefleniyor.

Bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşı uygulaması yaygınlaştırılıyor. Şap hastalığına karşı her yıl uygulanan aşı sayısı bu yıl üçe çıkarıldı ve ek aşı ücreti bakanlık tarafından karşılanacak. Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık verilecek ve gerekli aşı desteği bakanlık tarafından sağlanacak. Buzağı kayıplarını azaltmak için 200 bin gebe sığır aşılanacak ve koyun keçi çiçek aşısı ile koyun keçi vebası aşısı uygulamaları yapılacak.

Hayvan hareketliliğinin kontrolü amacıyla Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları kuruluyor. İlk istasyon Erzurum’da açıldı ve yıl sonuna kadar sayı 7’ye çıkarılacak. Pendik Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü’nde yeni bir ulusal aşı üretim tesisi kurulacak ve Veteriner Tıbbi Ürün Kontrol Merkezi oluşturulacak. Her ilçede düzenlenecek eğitimlerle 100 bin yetiştiriciye yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılacak ve soğuk zincir izleme sistemi bu yılın ilk yarısında kurulacak.

Son olarak Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği yol haritasının kritik noktasını açıklayan Yumaklı, “Yol haritamızın önemli başlıklarından biri de anaç hayvan üretiminin artırılması. Ülkemiz yetiştiricilerinin ihtiyaç duyduğu anaç hayvanları kendi işletmelerimizden karşılayacak şekilde planlama yapıyoruz” dedi.

Haber:Harun Göksel

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyükşehirden, Soma, Turgutlu Ve Ahmetlili Üreticilere Gübre DesteğiÖnceki Haber

Büyükşehirden, Soma, Turgutlu Ve Ahmetli...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan, Kayseri Şeker'e ZiyaretSonraki Haber

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’da...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar