Şekerbank

Şanlıurfa’da Bozkırların Biyoçeşitliliği Öğrencilere Anlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’da Bozkırların Biyoçeşitliliği Öğrencilere Anlatıldı
“Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” Projesi kapsamında Şanlıurfa’da bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Tofidass

Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi Projesi” kapsamında Şanlıurfa’da bozkırların korunması için bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Proje; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMPGM), Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteği ile yürütülüyor.

Proje yerelde Şanlıurfa Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı (Şanlıurfa) III. Bölge Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü, Harran Üniversitesi ve bölgedeki diğer paydaşların etkin katılımı ile gerçekleştiriliyor.

Projenin “Bozkır biyolojik çeşitliliğinin geniş peyzajlarda etkin korunması için uygun ortamın oluşturulması” bileşeni kapsamında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Tarım ve Orman Bakanlığı Ankara ve Şanlıurfa Birimleri ve Doğa Koruma Merkezi Vakfı işbirliğinde Türkiye Birinci Ulusal Bozkır Koruma Çalıştayı, Şanlıurfa Bozkır Koruma Stratejisi ve Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı ve bozkırların sahip olduğu bitki ve hayvan çeşitliliğini tanıtmak üzere ilköğretim okullarına yönelik çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Düzenlenen Birinci Ulusal Bozkır Koruma Çalıştayı ile bozkır ekosistemleri ile ilgili ortak anlayışın ve bozkır yönetimi ve korunması alanında kilit paydaşlar arasında iş birliğinin arttırılması hedeflendi. Bu kapsamda kamu kurumları ve akademisyenler tarafından çeşitli sunumlar yapıldı.

Ayrıca; düzenlenen panelde Türkiye'de bozkır yönetimi konusunda iş birliğinin zorlukları, iş birliği olanakları ve iş birliğinin güçlendirilmesi tartışıldı. Panele Şanlıurfa Vali Yardımcısı Selami Özşahin ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ’in yanı sıra FAO`dan, kamu kurumlarından ve üniversitelerden üst düzey temsilciler ve girişimciler katıldı.

Okul etkinliği kapsamında; Bozkırların sahip olduğu biyolojik çeşitliliği tanıtmak, öğrencilerde bozkırların barındırdığı bitki ve hayvan türleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Güzelkuyu İlköğretim Okulu’nda duvar boyama, bozkır köşesi hazırlama gibi etkinlikler de gerçekleştirildi. 300’e yakın çocuk okullarında bozkır köşelerini oluşturdular ve okul duvarlarına türlerin resimlerini çizdiler. 

Şanlıurfa Bozkır Koruma Stratejisi ve Eylem Planı Hazırlık çalıştayında ise il bazlı bozkır koruma stratejisi ve eylem planına altlık oluşturmak üzere yerel uzmanlar, alan yöneticileri ve kullanıcılar ile Şanlıurfa bozkırlarının güncel durumu ve koruma ihtiyaçları üzerine çalışıldı. 

Tüm bu etkinliklerle; bozkırların korunması ve sürdürülebilir yönetimini destekleyecek stratejilerin belirlenmesi doğrultusunda adım atılırken aynı zamanda bozkır ekosistemlerinin çayır ve meralardan farkı ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ile ilgili de farkındalığın arttırılması amaçlandı.

Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi Projesi ile korunan alanlarda etkin yönetimi sağlamak ve bozkır biyolojik çeşitliliğinin korunmasını üretim peyzajlarında yaygınlaştırmak, böylece Türkiye’nin bozkır ekosistemlerinin korunmasını güçlendirmek amaçlanıyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Manisa TB Başkanı Özkasap: "Manisa, Ülke Tarımının İlk Sıralarında Olmaya Devam Etti"Önceki Haber

Manisa TB Başkanı Özkasap: "Manisa, Ülke...

Yalova’da Kaçak Alkol Denetimi YapıldıSonraki Haber

Yalova’da Kaçak Alkol Denetimi Yapıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar