Şekerbank

Giresun’da Kene Mücadelesi: Büyükbaş Hayvanlar İçin Önlemler Artırılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Giresun’da Kene Mücadelesi: Büyükbaş Hayvanlar İçin Önlemler Artırılıyor
Tofidass

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelere karşı yürütülen mücadelede önemli adımlar attı. İl Müdürü Dr. Muhammet Angın, Kelkit Vadisi çevresindeki yüksek kesimlerde ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği riskli bölgelerde 33 bin 314 büyükbaş hayvanın ilaçlandığını duyurdu.

Kene Mücadelesinde Yeni Stratejiler

Dr. Angın, kene mücadelesinin 4-6 haftalık periyotlarla devam edeceğini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından sağlanan dökme formulasyonlu ektoparaziter ilaçlar, muhtarlıklar ve önder çiftçilerin desteğiyle büyükbaş hayvanlara uygulanıyor. Açık alanların ilaçlanmasının çevre kirliliği ve doğal yaşama zarar verme riski taşıdığı için önerilmediği vurgulandı.

Kene Popülasyonunu Azaltma Çabaları

Bu mücadeledeki temel amaç, kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak popülasyonunu azaltmak. Doğada yaygın olan ve hızlı üreyebilen kenelerin tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığı, ancak mücadele yöntemleriyle kontrol altına alınabileceği ifade edildi.

Kişisel Korunma Önlemleri Hayati Önem Taşıyor

Dr. Angın, sıcak mevsimlerde insanlara kene tutunması vakalarının arttığına dikkat çekerek, kişisel korunma tedbirlerinin önemini vurguladı. Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene kontrolünün yapılması ve tespit edilen kenelerin doğru bir şekilde çıkarılması gerektiğini belirtti.

Çiftçilere Öneriler

Çiftçilere, kenelerin en az hareketli olduğu sabah ve akşam saatlerinde tarla çalışmalarını yapmaları önerildi. Bu saatler, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu sabah 05:00-10:00 ve akşam 17:00-20:00 arasını kapsıyor.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bu adımları, KKKA hastalığına karşı etkin bir mücadele ve halk sağlığının korunması adına büyük önem taşıyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Son bir yılda domates fiyatları yüzde 88 arttıÖnceki Haber

Son bir yılda domates fiyatları yüzde 88...

Değirmencilik Sektörü 500 Milyon Dolarlık Hedefle İDMA İstanbul’da BuluştuSonraki Haber

Değirmencilik Sektörü 500 Milyon Dolarlı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar