Şekerbank

Yerli Mercimeklerle Daha Fazla Verim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yerli Mercimeklerle Daha Fazla Verim
Tofidass

 6 çeşit Yerli Yeşil Mercimek Çeşit demonstrasyonunda hasat ve harmanını yapıldı.Yozgat ortalamasının üzerinde verimler alındı.

   Yerli çeşitlerimizin İlimizde denemek ve çiftçilerimize tanıtmak amacıyla Sorgun İlçemize bağlı Duralidayılı köyünde önder çiftçimiz Arif Tüysüz ile birlikte uyguladığımız Yerli Mercimek Demonstrasyonunun hasat ve harmanı, İl Müdürü Tanju Özkaya teknik personelimiz nezaretinde yapıldı.

   Hasat ve harmanı işçilerle birlikte yapan İl Müdürü Tanju Özkaya yapılan çalışmayla ilgili olarak şunları beyan etti.

   "İlimiz iklim ve toprak şartlarına uygun yerli tohum çeşitlerinin yaygınlaştırılması gayesiyle İl Müdürlüğümüzce yoğun faaliyetler yürütülmekteyiz. Son yıllarda yaşanan gelişmeler göstermiştir ki İnsan beslenmesinde kullanılan temel besin kaynağı olan baklagillerini üretiminin artırılması ülkemiz için önem arz etmektedir.

   İlimiz mercimek üretiminde ülkesel bazda 1. Sıradadır. Bu üretimi daha da artırmak için çalışmalar yapmaktayız. İlimizde çiftçilerimiz, genel olarak ithal yeşil mercimeği tercih etmektedir. Oysa Bakanlığımızın Araştırma kuruluşlarınca geliştirilmiş olan yerli çeşitlerimiz mevcuttur. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak amacımız öncelikle yerli tohumlar kullanılarak üretim ve veriminin artırılmasıdır.

   Bu demonstrasyonumuzda Bakanlığımıza bağlı Ankara Tarla bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan çeşitlerden Bozok – Karagül – Meyveci2001 ve Gümrah çeşitleriyle Özel Bir firma tarafından geliştirilerek tescil edilmiş olan Şahan çeşidi Yeşil Mercimek çeşitleri ekilmişti. Yapılan bu demonstrasyonumuz, üretim sezonu boyunca teknik personelimiz tarafından takibi yapıldı. Bakım çalışmalarının zamanında yapılması sağlanarak ürünün gelişim aşamaları gözlendi.

   Bu sene İklime bağlı olarak hasat ve harmanı biraz gecikti. Ama mevsim şartlarının mercimek açısından iyi gitmesi nedeniyle güzel verim verdi. Yerli çeşitlerimizden 125 ila 194 Kg/Da arasında verimler aldık. Bunu çiftçi tabiriyle şöyle de açıklayabiliriz 1'e 15'ten 1'e 23'e kadar verimler alındı. Bakanlığımıza bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından ve Özel bir firma tarafından ıslah edilmiş bu çeşitleri çiftçilerimize ekmelerini ve yerli tohumlarımızla üretim yapmalarını tavsiye ediyoruz."

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sakarya Botanik’te rengârenk hasat “Bu vadiden dünyaya şifa dağıtıyoruz”Önceki Haber

Sakarya Botanik’te rengârenk hasat “Bu v...

Sarıbal: Elektrik kesintileri mısır ve pamuk üretimini tehdit ediyorSonraki Haber

Sarıbal: Elektrik kesintileri mısır ve...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar