Şekerbank

Sarıbal: Bir İnat Uğruna Ormanlarımız Yandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sarıbal: Bir İnat Uğruna Ormanlarımız Yandı

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, 28 Temmuz’da başlayan halen söndürme çalışmaları devam eden orman yangınlarına ilişkin, “Son 6 günde 35 ilde 130 yangın meydana geldi. Halen 7 tanesi kontrol altına alınmış değil. Daha önce müteahhitlere ve maden firmalarına peşkeş çekilerek tahrip edilen ormanlarımız, zamanında gerekli önlemler alınmadığı için şimdi de yangınlarla yok oluyor. Ülkemizin nefes alanları olan ormanlarımızda meydana gelen yangınlar felaket boyutuna geldi” dedi.

Yangınlar boyunca 8 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, binlerce doğa canlısı ve orman alanlarının yok olduğunu belirten CHP Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, “Bu süreç geçmişten yapılan hataların bu güne yansımasıdır. AKP yönetimi yaşananların tek sorumlusudur. Tarım alanlarımızı imara açan anlayış, ormanlarımızı maden şirketlerine, inşaat şirketlerine açarak talan etti. Her şeyi rant ve para gören bu anlayış, zamanında gerekli tedbirleri almadığı için bugün orman yangınlarının önüne geçemiyor” diye konuştu.

Orman yangınları %272 arttı

Orman varlığının 22 milyon 933 bin hektar ile ülke yüzölçümünün yaklaşık % 29,4’ünü kapladığını belirten Sarıbal, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bakan olduğunda yılda yaklaşık 5 bin 644 hektar orman alanı yanıyordu. 2020 yılında bu oran %272 artarak 20 bin 971 hektar alana çıktı. Tek Adam Keyfi Yönetimine geçildiği son 3 yılda her yıl orman yangınları artarak devam ediyor. Buna rağmen gereken önlemler alınmadı. Türk Hava Kurumunun (THK) elinde olan uçaklara bakım yaptırarak hazır hale getirmek yerine kuruma kayyum atanarak işlevsiz hale getirildi. AKP Genel Başkanı Erdoğan, THK’nın uçak filosunu ve teknolojisini yenilemediği suçlamasında bulunuyor. Oysa kuruma kayyum atayan kendisi ve kurumun da ‘Onursal Başkanı.’ Adama sormazlar mı “Niye uçak filosunu ve teknolojisini yenilemedin?” diye. Bugün binlerce hektar alanda orman yangını var ama müdahale eden uçak sayısı sadece 3. Bir inat uğruna ormanlarımız yandı” görüşüne dile getirdi.

Diğer bakanlar gibi Tarım ve Orman Bakanının da bir yetkisinin olmadığını ve her şeyin tek adam yönetiminde AKP Genel Başkanı Erdoğan’ının sorumluluğunda olduğuna işaret eden Sarıbal, şöyle devam etti:

Her şeyin sorumlusu keyfi yönetim

“2020 yılında mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğüne ait 1 yönetim uçağı, 6 yönetim helikopteri vardı. Kiralama yöntemi ile hizmet alınan 2 amfibik uçak ve 27 yangın söndürme helikopteri ile 2020 yılındaki yangınları söndürmedeki başarısızlığa rağmen önlem alınmadı. Erdoğan 2021 yılı için bir tasarruf genelgesi yayınladı ama kendisi buna uymadı. Makam araçlarından, onlarca uçağından feragat etmeyen AKP Genel Başkanı, orman yangınlarına müdahale edecek ne bir uçak aldı, ne bir uçak kiraladı. Kuraklığın arttığı bir yılda orman yangınlarının önceki yıllara göre daha da artma tehlikesine işaret eden bilim adamlarının uyarısına rağmen hiçbir tedbir alınmadı. 28 Temmuz 2021 tarihinde “Turizmi Teşvik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la orman alanlarının turizme açılmasının yolu açıldı. Ardından bu yangınlar meydana geldi. Bu da insanların kafasında, haklı olarak, çeşitli soruları getiriyor.

Eğer gerçekten ormanların korunması konusunda samimi iseler, öncelikle kanunu iptal ederler. Ardından yanan orman alanlarının imara açılmayacağını yasal güvenceye alırlar. Yanan alanları ağaçlandıracak bir platform oluşturarak ve yapılan ağaçlandırma çalışmaları bu platform aracılığıyla halka duyurulmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde asla inandırıcı olmayacaklardır.”

Orman köylüsüne sahip çıkılmalı

Bugün ormanlık alanlarda yaşayan ülkenin en düşük gelirine sahip orman köylüsüne sahip çıkılmasını gerektiğini belirten Sarıbal, “Ormanı evi ve sahibi olan orman köylüsüdür. Yangın gibi bir olumsuzluk yaşandığında ilk müdahale edenler orman köylüleridir. Uzun zamandır gelirinden edilen orman köylüleri yerinden edildiği için yangınlara ilk müdahale de yetersiz kalıyor. Orman köylüsü ormanın yeniden sahibi olursa, habitat içinde yaşayan tüm canlılar koruma altına alınmış olur” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği 5. Olağan Genel Kurulunu YaptıÖnceki Haber

Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği 5. Olağ...

Çamili Bayer Tarım Ürünleri Ülke Müdürü OlduSonraki Haber

Çamili Bayer Tarım Ürünleri Ülke Müdürü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar