Şekerbank

Samsun kenevir üretiminde ülkemizin lokomotifi olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tofidass

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde endüstri bitkisi kenevirin makinalı hasadı yapıldı. 2013 yılında 7 dekara kadar azalan kenevir üretimi, yapılan çalışmalarla 2020 yılında 2 bin 633 dekar alana, 2023 yılında da 2 bin 733 dekar alana çıktı.

Ayrıca Çarşamba, Atakum ve Vezirköprü ilçelerinde ise 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün 8 dekarlık açık ve örtü alanda ARGE üretimi söz konusu.

Vezirköprü’de yapılan ‘Liflik Kenevirde Makineli Hasat Töreni’ ne; Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Keneviro Tarım Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Genel Koordinatörü Hasan Sağdan, Vezirköprü Belediye Başkan Yardımcısı Salih Sefacı, Vezirköprü İlçe Jandarma Komutanı J. Bnb. Ümit Çetinkaya, muhtarlar, kooperatif, oda ve birlik Başkanları ve konu paydaşları katılım sağladı.

Törende konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Daha önceki yıllarda sanayi ile bütünleşmemesi nedeniyle kenevirin ekiminde artış sağlanamamıştı. Dolayısıyla 2019 ve 2020 yılında üretilen kenevirin değerlendirilememesi nedeniyle 2021 yılında üretim düşmüştü. 2022 yılında ise kenevirin tekstilde kullanılmasıyla ilgili Havza Organize Sanayi Bölgesi’nde bir fabrika kuruldu ve bu fabrika sözleşmeli üretime geçti. 2023 yılı içerisinde 2737 dekar alanda ekim yaptırdık. Bugün de Vezirköprü Narlısaray’da ürünün hasadını yapıyoruz. Buradaki üretim amacımız tekstilde kullanılacağı için daha çok life yönelik. Bunun yanında gerek 19 Mayıs Üniversitesi gerekse Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tohum konusunda Ar-ge çalışmalarını sürdürüyor. O çerçevede üretimlerimiz de devam ediyor. Daha önceden belirlediğimiz hedef doğrultusunda, Samsun İlimiz kenevir konusunda hem sanayide hem üretimde Ülkemizin lokomotifi olacak. En fazla ve en karlı üretimi de Vezirköprü’de yapacağız inşallah.” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mazot zamları çiftçinin ocağını söndürdüÖnceki Haber

Mazot zamları çiftçinin ocağını söndürdü

Yaş meyve sebze sektörü Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya pazarında büyümek istiyorSonraki Haber

Yaş meyve sebze sektörü Uzakdoğu ve Güne...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar