Paraguay’da Et Sektörü Dolar Düşüşünden Etkileniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Paraguay’da Et Sektörü Dolar Düşüşünden Etkileniyor
Paraguay’da dolar kurundaki düşüş, artan maliyetler ve buzağı arzındaki daralma hayvancılık sektöründe kârlılığı baskı altına alıyor. Sektör temsilcileri belirsizliğin arttığına dikkat çekiyor.

Paraguay’da dolar kurunda yaşanan düşüş, hayvancılık sektöründe gelir ve maliyet dengesini olumsuz etkiliyor. Üreticiler hayvanlarını dolar üzerinden satmalarına rağmen, yerel para birimi guaraniye çevrildiğinde daha düşük gelir elde ediyor.

Paraguay Et Üreticileri ve İhracatçıları Birliği (Appec) yetkilisi Fernando Serrati, uluslararası piyasalarda Paraguay etine yönelik fiyatların yüksek seyrini koruduğunu ancak bu artışın üreticiye yeterince yansımadığını belirtti. Serrati’ye göre canlı hayvan fiyatlarında düşüş yaşanırken, maliyet kalemlerinde artış sürüyor.

Maliyet baskısı artıyor

Sektördeki temel sorunlardan biri de yakıt fiyatlarındaki yükseliş. Petrol türevli ürünlerdeki artış, nakliye maliyetlerini yukarı çekerken, yerel para birimi üzerinden ödenen yem ve diğer girdiler de üretici üzerinde ek baskı oluşturuyor.

Buna ek olarak, piyasada buzağı arzının azalması, hayvan yenileme maliyetlerini artırarak sektörün kârlılığını daha da zorluyor. Serrati, uluslararası fiyatların üreticiye daha güçlü yansımaması halinde mevcut tablonun değişmeyeceğini ifade etti.

Doların seyri belirsizliğini koruyor

Son bir yılda dolar kurunun yaklaşık 8.000 guaraniden 6.360 seviyesine gerilemesi, sektör açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Serrati, Paraguay ekonomisinin genel olarak istikrarlı bir para yapısına sahip olduğunu ancak son dönemdeki hızlı düşüşün belirsizlik yarattığını vurguladı.

Düşüşün kalıcı mı yoksa geçici mi olduğu konusunda net bir öngörü bulunmazken, ani kur değişimlerinin iş planlamasını zorlaştırdığı ifade ediliyor.

Şap hastalığı uyarısı

Serrati ayrıca şap hastalığına karşı yürütülen aşılama programının önemine dikkat çekti. Hastalığın artık küresel bir risk haline geldiğini belirten Serrati, aşılama önlemlerinin gevşetilmesinin sektörü savunmasız bırakabileceğini söyledi.

Paraguay etinin ABD ve Kanada gibi pazarlara aşı uygulaması devam ederken de girebildiğini belirten sektör temsilcisi, aşının ihracat açısından bir engel oluşturmadığını vurguladı. Japonya ve Güney Kore gibi pazarlara erişim açısından da benzer bir durumun söz konusu olduğu ifade edildi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Reuters: Suudi Arabistan GFSA 710 bin ton buğday ihalesi açtıÖnceki Haber

Reuters: Suudi Arabistan GFSA 710 bin to...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar