Mısır’ın buğday ithalatı ekimde yüzde 42 düştü

Mısır’ın ekim ayı buğday ithalatı 1,15 milyon tona geriledi. Ocak-ekim döneminde ithalat yüzde 6,2 azalırken Rusya’nın tedarikteki payı yüzde 56,2 oldu.

Mısır’ın buğday ithalatı ekimde yüzde 42 düştü
Haberler'de Abone Ol

KAHİRE — Dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından Mısır’ın ekim ayındaki buğday alımları, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 42 azalarak 1,15 milyon tona geriledi. Düşüşte doların değer kazanması, uluslararası buğday fiyatlarının yükselmesi ve Karadeniz’de artan lojistik riskler etkili oldu.

Ocak-Ekim 2026 döneminde Mısır’ın toplam buğday ithalatı 10,18 milyon ton olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 10,86 milyon ton olan ithalat, böylece 671,7 bin ton veya yüzde 6,2 azaldı.

Rusya, Mısır’ın en büyük buğday tedarikçisi

Mısır’ın buğday tedarikinde Rusya ilk sıradaki yerini korudu. Ocak-Ekim döneminde Rusya’dan 5,72 milyon ton buğday ithal edildi. Geçen yılın aynı döneminde 6,10 milyon ton olan sevkiyatın gerilemesine rağmen Rusya, Mısır’ın toplam buğday ithalatının yüzde 56,2’sini karşıladı.

Ukrayna’dan yapılan ithalat 2,73 milyon tona düştü. Bu miktar, geçen yılın aynı dönemindeki 3,32 milyon tona göre yaklaşık yüzde 18 azaldı.

Fransa’nın Mısır’a buğday ihracatı yüzde 23,9 düşüşle 298 bin tona, ABD’nin ihracatı ise yüzde 36,6 gerileyerek 71 bin tona indi.

Romanya, Bulgaristan ve Kanada’nın sevkiyatı arttı

Mısır’ın bazı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinden yaptığı buğday ithalatında ise artış yaşandı.

Ocak-Ekim döneminde Romanya’dan yapılan ithalat yüzde 48,8 artarak 742,9 bin tona, Bulgaristan’dan yapılan ithalat yüzde 19,7 yükselerek 246,9 bin tona ulaştı. Kanada’dan buğday sevkiyatı da yüzde 39 artışla 157,2 bin ton oldu.

Litvanya ve Letonya da Mısır’ın yeni buğday tedarikçileri arasına girdi. Bu dönemde Litvanya’dan 93,1 bin ton, Letonya’dan ise 66 bin ton buğday ithal edildi. Her iki ülke de geçen yılın aynı döneminde Mısır’a buğday göndermemişti.

Dünya buğday fiyatları yükseldi, un maliyetleri arttı

Ticaret kaynaklarının değerlendirmelerine göre dünya buğday fiyatları yıl ortasında ton başına 270 dolar seviyesindeyken 320 dolara kadar yükseldi. Fiyatlar daha sonra sınırlı gerileyerek 305 dolar civarına indi.

Uluslararası piyasalardaki yükseliş Mısır iç piyasasında da un fiyatlarına yansıdı. Ağustos başından itibaren unun ton fiyatı yaklaşık 3 bin Mısır lirası arttı. Bu artış yaklaşık 55 dolara karşılık geliyor.

Son dönemde doların Mısır lirası karşısında değer kaybetmesi ise ithalat maliyetlerinin azalmasına ve iç piyasadaki un fiyatlarının istikrar kazanmasına katkı sağladı.

Mısır, buğday ihtiyacının yüzde 62’sini ithalatla karşılıyor

Mısır, küresel ölçekte en büyük buğday ithalatçıları arasında yer alıyor. Ülkenin 2025/26 mali yılında yaklaşık 12,5 milyon ton buğday ithal ettiği ve bu miktarın iç ihtiyacın yaklaşık yüzde 62’sini karşıladığı belirtiliyor.

Mısır’ın yıllık buğday tüketimi ise 20,3 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Bu tablo, ülkenin iç tüketimini karşılamak için uluslararası buğday piyasalarına bağımlılığını sürdüğünü gösteriyor.

Gazi Kutlu

Gazi Kutlu

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.

Sohbet Odaları