Şekerbank

Mera rehabilitasyon çalışmaları gelecek için umut veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mera rehabilitasyon çalışmaları gelecek için umut veriyor
FAO, Konya Cihanbeyli'de Uygulama Çiftçi Okulları kapsamında mera rehabilitasyon çalışmaları için çiftçi tarla günleri düzenledi.
Tofidass

FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı kuruluşları ile birlikte, Uygulamalı Çiftçi Okulu çalışmalarından birisi olan “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi” kapsamında çiftçi tarla günü düzenledi. Etkinlik, Konya ili Cihanbeyli ilçesine bağlı Böğrüdelik köyündeki mera alanında rehabilite edilen kısımda gerçekleştirildi. Projenin 8. Yönlendirme Komitesi Toplantısı’nda da Yönlendirme Kurulu üyeleri saha günü etkinliklerine sosyal medya kanalları üzerinden sanal olarak katıldılar.

 Etkinliğin açılışında FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen ve FAO tarafından uygulanan projenin Tarım ve Orman Bakanlığı kurumları Çölleşme ve Erozyon Kontrolü, Tarım Reformu, Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüklerinin yanı sıra yerelde Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerinin de katılımıyla gerçekleştirilen verimli bir iş birliği örneği oluşturduğunu anlatarak, projeyi katılımcılara kısaca tanıttı. Ayrıca, meraların rehabilitasyonu ve korunmasının FAO ve GEF'in temel hedefleri arasında bulunduğunu ve bunun doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve kırsal kesimin geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için şart olduğunu vurguladı.

Saha faaliyetlerinin uygulamasını gerçekleştiren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, mera ıslah çalışmalarının son iki yılda 45 hektarlık bir alanda yapıldığını, rehabilite edilen ve edilmeyen bölümler arasındaki açık farkları gösterdiğini anlattı. Ayrıca GEF, FAO, Çölleşme ve Erozyon Kontrolü ve Tarım Reformu Genel Müdürlüklerinin yanı sıra Böğrüdelik köyünün Uygulamalı Çiftçi Okulu üyelerinin önemli katkılarının da altını çizdi. Daha sonra, projenin Konya odak noktası olarak tarla gününe katılan Haydar Kurt ile Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut bu ve diğer proje faaliyetlerinin önemine değinerek bu süreç boyunca ilçeye verilen desteklerden dolayı proje ekibine teşekkür etti.

Böğrüdelik ve komşu köylerden çiftçilerin yanı sıra Konya il ve Cihanbeyli İlçe müdürlüklerinden temsilcilerin de yer aldığı tarla günü etkinliklerine 50'den fazla katılımcı katıldı.

Katılımcılara, sürecin altında kalan ilkelerin yanı sıra sürdürülebilir kullanımı ve korunmasını anlatan iki mera rehabilitasyon uzmanı Mehmet Tezel ve Zafer Arısoy tarafından mera turu yapıldı. Uzmanlar, “bir ay otlatma, iki ay dinlendirme” ilkesine dayalı münavebeli otlatmaya imkân vermek için üç bölüme ayrıldığını açıkladı ve bu ilkelere uymanın meraların sürdürülebilir kullanımı için şart olduğunu vurguladı.

Tarla günü boyunca çiftçiler ve uzmanlar, rehabilite edilen alanı ziyaret ederken görüş, bilgi ve deneyim alışverişinde bulundular. 45 yıl önce köyden ayrılan ve tarla gününe katılan Sami Yıldırım gözlemlerini paylaştı: "Bu gelişmeyi gördüğüm için son derece mutluyum. Köyden ayrıldığımda, bu otlak o kadar bozulmuştu ki hiçbir koyun otlayamazdı. Bu toprakların canlandığını görmek bana doğal kaynaklarımızın korunması için muazzam bir umut veriyor".

Günün sonunda köyün muhtarı Çetin Ünal, GEF, FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili tüm kurumlarına olduğu kadar, çalışmalarda emeği geçen tüm bireylere de şükranlarını sundu. "Bu eşsiz kaynağın öneminin farkındayız ve ben ve köyümüz bir bütün olarak gelecek nesiller için münavebeli otlatma yoluyla bu meranın korunmasına ve sürdürülebilir kullanımına gönülden bağlıyız" diyerek sözlerini noktaladı.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Denizli’de Gıda Denetim Seferberliği BaşladıÖnceki Haber

Denizli’de Gıda Denetim Seferberliği Baş...

Kocaeli Büyükşehirden Çiftçilere Tohum ve GübreSonraki Haber

Kocaeli Büyükşehirden Çiftçilere Tohum v...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar