Su Ürünleri Sektörünün İhracat Hedefi 2,3 Milyar Dolar

Future Fish Eurasia, 24-26 Eylül’de İzmir’de 26 ülkeden 165 firma ve markayı buluşturacak. Sektörün 2026 ihracat hedefi 2,3 milyar dolar.

Su Ürünleri Sektörünün İhracat Hedefi 2,3 Milyar Dolar
Haberler'de Abone Ol

İZMİR — Türkiye’nin su ürünleri alanındaki tek ihtisas fuarı olarak düzenlenen Future Fish Eurasia – Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı, 24–26 Eylül 2026 tarihlerinde İzmir Gaziemir Fuar Alanı’nda sektör profesyonellerini bir araya getirecek.

Bu yıl 12’nci kez düzenlenecek fuarda 26 ülkeden 165 firma ve marka, yeni ürün ve hizmetlerini sergileyecek. Çin, Singapur, Danimarka, Belçika, Amerika, İspanya, Almanya, Hollanda, Norveç, Libya, İsviçre ve Güney Afrika’nın da aralarında bulunduğu ülkeler fuarda yer alacak.

Norveç ve Libya ise ülke pavyonları çatısı altında çoklu firma katılımıyla temsil edilecek.

Sektörün tüm paydaşları İzmir’de buluşacak

Future Fish Eurasia’da taze, dondurulmuş ve işlenmiş su ürünlerinden akuakültür ve balıkçılık teknolojilerine, işleme makinelerinden yem ve katkı maddelerine kadar sektörün farklı alanlarından firmalar yer alacak.

Fuar, aynı zamanda AquaFeed Eurasia Uluslararası Yem Konferansı ile eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Su ürünlerinde 2,3 milyar dolarlık ihracat hedefi

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türk su ürünleri sektörünün üretim kapasitesi, ürün kalitesi ve ihracatçı yapısıyla dünya pazarlarında güçlü bir konuma ulaştığını belirtti.

Kızıltan, sektörün 2026 yılının Ocak-Ağustos döneminde 1,5 milyar dolarlık ihracata ulaştığını açıkladı.

2026 sonunda 2,3 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini belirten Kızıltan, şöyle konuştu:

“Su ürünleri sektörümüz ihracatta istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Yeni pazarlara ulaşmak, mevcut pazarlardaki payımızı artırmak ve katma değerli ürün ihracatımızı geliştirmek önceliklerimiz arasında. Yıl sonunda 2,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

Kızıltan, Future Fish Eurasia gibi uluslararası organizasyonların üreticileri, ihracatçıları ve farklı ülkelerden sektör profesyonellerini bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

“Türk su ürünlerini yabancı alıcılara tattıracağız”

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir ise Ege Bölgesi’nin Türkiye su ürünleri sektörünün önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Demir, Türkiye’nin ihraç ettiği her üç balıktan ikisinin Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildiğini ifade ederek, fuarın İzmir’de düzenlenmesinin sektör açısından önem taşıdığını söyledi.

Birliğin fuarda stantla yer alacağını belirten Demir, etkinlik boyunca tadım organizasyonları düzenleyeceklerini kaydetti.

Demir, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Fuar boyunca gerçekleştireceğimiz tadım etkinlikleriyle Türk su ürünlerini yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtacağız.”

Fuara özellikle yabancı profesyonellerin yoğun katılım göstermesinin beklendiğini belirten Demir, organizasyonu ürünlerin kalitesi ve lezzetinin doğrudan anlatılabileceği bir tanıtım ve iş birliği platformu olarak değerlendirdi.

Gazi Kutlu

Gazi Kutlu

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.