Şekerbank

Kayra’nın Elazığ’daki bereketli bağlarında bağ bozumu heyecanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kayra’nın Elazığ’daki bereketli bağlarında bağ bozumu heyecanı
Doğu Anadolu’nun en özel üzümleri Öküzgözü ve Boğazkere’nin hasadı, Elazığ’da başladı. Kayra’nın, Elazığ’daki bereketli bağlarında ve şarap üretim tesisinde düzenlediği bağ bozumu etkinliği, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin büyülü yolculuğunu anlatıyor. Kayra ile bağ bozumu etkinliğine katılan sektör profesyonelleri, Elazığ’ın yöresel yemeklerini tadarak ve Hazar Gölü’nde tekne turu yaparak kentin şaşırtıcı gastronomi turizmine de tanıklık ediyor.
Tofidass

Doğu Anadolu’da bağ bozumu heyecanı yaşanıyor. Mey|Diageo, on bin yıllık şarapçılık geçmişi bulunan bu topraklardaki bağlarında Anadolu’nun soylu üzümleri Öküzgözü ile Boğazkere’nin hasadına başladı.  

Şarap üretimini şarabın doğduğu topraklara en yakın bağlarda ve Türkiye’nin en doğusunda yer alan üretim tesisinde gerçekleştiren Mey|Diageobölgenin en özel üzümleri olan Öküzgözü ve Boğazkere’nin dünya çapında şaraplara dönüşmesini, düzenlediği geleneksel bağ bozumu etkinliği ile Elazığ’da kutluyor. Şarabın doğduğu topraklarda unutulmayacak bir deneyim yaşatan gezi kapsamında yalnızca bağlar ziyaret edilmiyor; Hazar Gölü’nde gerçekleştirilen tekne turu ve yöresel yemeklerin tadımı ile bölge turizminin kalkınmasına da destek sağlanıyor.

Mey|Diageo’nun Elazığ’daki Kayra üretim tesisinde işlenen Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri Anadolu’nun geçmiş kültürüyle en doğru bağlantısını kuruyor. Adlarını, bir öküzün gözleri gibi iri ve lacivert tanelerinden alan Öküzgözü ile “boğazı keren” zengin burukluktan alan Boğazkere, bölgenin en yüksek ve engebeli coğrafyasında, soğuktan korunan çukur ovalarda yetişiyor. 

Mey|Diageo Genel Müdürü Levent Kömür, Doğu Anadolu’nun bağcılık geçmişinin 6000 yıl öncesine uzandığını belirterek, “Biz ülke olarak şarabın doğduğu topraklara sahibiz. Bundan da önemlisi kendimize ait yüzlerce üzüm çeşidimiz mevcut. Elâzığ ve Şarköy’deki toplam 55 hektar büyüklüğündeki bağlarımızda Anadolu’nun karakterli üzümlerini yetiştiriyoruz. Yatırımızla tarımı destekliyor, bölge halkına işgücü imkânı sağlıyoruz” dedi. 

Pandemi döneminde çiftçinin üzümü bağda kalmasın diye 2-3 katı üzüm alımı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kömür, Anadolu’ya has karakteri olan Boğazkere, Öküzgözü, Kalecik Karası, Narince, Misket ve Emir üzümlerinin dünyada hak ettiği değeri kazanması için çalıştıklarını; bu üzümlerden yapılan şarapların Amerika, İngiltere, Almanya, Avustralya, Dubai, Bulgaristan, Kıbrıs gibi ülkelerdeki şarapseverlere ulaştığını vurguladı. 

Mey|Diageo Genel Müdürü Levent Kömür şöyle devam etti: 

“Kendimizi içki üretip satan bir şirketten çok, Türkiye ve dünyada gastronominin önemli bir bileşeni olarak görüyoruz. Gastronomi ekosistemiyle dayanışma içinde olup, bu ekosistem ilerledikçe ve yükseldikçe kendimizin de beraber yükseleceğine inanıyoruz. Uluslararası servis, kalite ve deneyim sunan, kadınların da önemli rol aldıkları cinsiyet dengesinin gözetildiği bir ekosistem kurmak istiyoruz. Gastronomide en büyük yatırımlarımızdan biri turizm ve gastronomi profesyonellerini yetiştirmek için kurduğumuz MEB onaylı kurumumuz IWSA. Burada şarap-distile içkiler ve kültürü hakkında eğitimler veriyoruz.” 

Atatürk’ün teşvikinden ilham alan 80 yıllık şaraphane    

Atatürk’ün teşvikiyle 1930’larda başlayan şaraplık bölge ve üzüm araştırmaları sonrasında kurulan şaraphanelerden, günümüzde hala üretim yapan yegâne şaraphane Elâzığ Kayra Şaraphanesi. Bir imalathaneyken 1944 yılında büyük bir tesise dönüştürülen şaraphanede, ilk başlarda yılda 1,16 milyon litre şarap üretiliyordu. Tesis Mey|Diageo bünyesinde Kayra Şaraphanesine dönüştürülmesiyle birlikte, bugün yılda 6 milyon litrelik bir şarap üretim kapasitesine ulaştı. Özel şarapların olgunlaştırılması için 685 fıçılık mahzeni bulunan tesiste Kayra, sadece kırmızı şarap üretimi gerçekleştiriyor. Buzbağ Klasik bu şaraphanede 1944’ten beri üretiliyor.  Tesis, şarapta Doğu Anadolu Bölgesi’nin atmosferini yansıtan en önemli üzümler olan Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinden şarap üretmeye odaklanmış tek şaraphane konumunda. 

Kayra Elâzığ Şarap üretim tesisi, Öküzgözü ve Boğazkere’nin binlerce kilometre taşınarak potansiyelini kaybetmelerinin önüne geçiyor ve bu iki değerin yerinde üretim ve şişeleme yoluyla tüm karakterlerini şaraba yansıtmasını sağlıyor.  Bölge bağcıları ve halkıyla da büyük bir iş birliği içinde olan bu tesis, Anadolu’nun bu iki değerli üzümünü yerinde ve işini bilen eller yardımıyla işlenmesine olanak sağlıyor. Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerini yerinde işleyebilmek, bu üzümlerle ilgili farklı Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirilmesine ve bu iki üzümün güçlü karakterini ortaya koyacak farklı şaraplar yapılmasına yardımcı oluyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer: “Maliyet artışı önlenmeden, tohum toprakla buluşmaz”Önceki Haber

Gürer: “Maliyet artışı önlenmeden, tohum...

İklim Değişikliği Zararlı Sayısını ArtırıyorSonraki Haber

İklim Değişikliği Zararlı Sayısını Artır...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar