Şekerbank

FAO ve TBB, kentsel gıda ve gıda sistemlerini ve yerel gıda üretimini mercek altına aldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAO ve TBB, kentsel gıda ve gıda sistemlerini ve yerel gıda üretimini mercek altına aldı
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, kırsaldan kente göçün ve şehirlerin nüfus ve coğrafya açısından genişlemesinin gıda sistemleri, beslenme, geçim kaynakları ve sürdürülebilirlik üzerinde yönetilmesi gereken doğrudan etkiler yarattığının altını çizdi.
Tofidass

15 Ekim 2021'de, 2021 Dünya Gıda Günü kutlamaları kapsamında FAO Türkiye, FAO'nun Kentsel Gıda ve Gıda Sistemleri ve Yerel Gıda Üretimi Vizyonunu tartışmak amacıyla Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile ortak bir sanal etkinlik düzenledi.

 

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Kayhan Özüm, açılış konuşmasında TBB'nin belediyelerin gıda konusundaki çalışmalarını desteklediğini belirterek, yasaların belediyelere gıda ile ilgili görevleri kapsayan yasal bir çerçeve sağladığını hatırlattı. Özüm, tarımın sürdürülebilirliği açısından tarımsal altyapının önemini de vurguladı.

Özüm'ün konuşmasının ardından FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, kırsaldan kente göçün ve şehirlerin nüfus ve coğrafya açısından genişlemesinin gıda sistemleri, beslenme, geçim kaynakları ve sürdürülebilirlik üzerinde yönetilmesi gereken doğrudan etkiler yarattığının altını çizdi. Selışık, kentsel gıda sistemleri alanındaki en iyi uygulamaları öğrenmek için dünya şehirleriyle bilgi paylaşımının önemine de vurgu yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören, kentsel gıda sistemleri açısından yerel yönetimlerin rolüne ışık tuttu. Güngören, döngüsel ekonomi yaklaşımını uygulayarak yerel yönetimlerin, özellikle belediyelerin, yerel ve ulusal ölçekte sürdürülebilir gıda sistemlerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayabileceğine dikkat çekti.  

Etkinlik, açılış oturumunun ardından sunumlarla devam etti. FAO Türkiye Kıdemli Program Uzmanı Mehmet Tarakçıoğlu, gıda sistemlerinin kavramsal çerçevesini açıkladı. Tarakçıoğlu, sunumunda gıda sistemlerinin dönüşümüne yönelik altı yolu da özetledi. Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Örgütler Daire Başkanı Özge İmamoğlu, 23-24 Eylül 2021 tarihlerinde düzenlenen BM Gıda Sistemleri Zirvesi'ne odaklandı. İmamoğlu, Türkiye'nin gıda sistemleri dönüşümüne ilişkin ulusal bir yol haritası hazırlama çabalarına değindi.

FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi İstatistikçisi Giorgi Kvinikadze, küresel Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) gösterge çerçevesini ve SKA izleme çerçevesini katılımcılarla paylaştı. Kvinikadze, hassas grupları görünür kıldığı gerekçesiyle veri ayrıştırmasının öneminin altını çizdi. FAO Tarım Sorumlusu Fazıl Düşünceli, FAO'nun Yerel Tarımsal Üretimi ve Kırsal Geçim Kaynaklarını İyileştirme Vizyonu ve Çabaları hakkında bir sunum yaptı. FAO'nun Şehir Bölgesi Gıda Sistemleri Programı, Yeşil Şehirler Girişimi, Kent ve Kent Çevresi Ormanları Programı'nı anlatan Düşünceli, FAO'nun yerel tarımsal üretime yönelik girişimleri desteklemek için diğer uluslararası kuruluşlarla nasıl iş birliği yaptığına da ışık tuttu. Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Mücahit Sami Küçüktığlı, Türkiye'deki belediyelerin tarım konusundaki çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. Bu kapsamda Türkiye'de belediyelerin tarım arazilerini korumak ve hayvancılığı desteklemek için çalıştığını yineledi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üretici zeytin fiyatlarının açıklanmasını bekliyorÖnceki Haber

Üretici zeytin fiyatlarının açıklanmasın...

Motorin son 10 günde 87 kuruş zamlandıSonraki Haber

Motorin son 10 günde 87 kuruş zamlandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar