Şekerbank

Doğru; Pamuk fiyatı 6 TL'nin altında olmamalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğru; Pamuk fiyatı 6 TL'nin altında olmamalı
Tofidass

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru pamuk fiyatlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamda :

Ülkemizin ihracat ve istihdam lokomotiflerinden birisi olan tekstil sektörü ile açığımızı döviz ödeyerek ithalatla kapattığımız bitkisel yağ sektörünün ve protein kaynağımız olan et ve süt üretiminin vazgeçilmezi yem sektörünün önemli hammaddesi konumundaki pamuk, her geçen yıl çiftçimizin ekim desininden çıkmakta ve yerini ikame ürünlere bırakmaktadır. Oysa ki Türkiye, pamuk gibi stratejik bir ürünü yüksek verimle yetiştirebilen nadir iklim, toprak su şartlarına sahiptir. Doğal liflerle üretilen tekstil ürünlerine dünyadaki talebin arttığı günümüzde pamuk ekim alanlarımızın her geçen yıl azaldığını görmek biz çiftçilerimizi de üzmektedir. Çünkü pamuk, katma değeri yüksek olan ve ekildiği bölgeye sanayisi ve ticareti ile zenginlik getiren bir bitkidir.
İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde virüsle mücadelenin sürmesi; tekstil ürünlerine olan talebin düşmesi, tekstil fabrikalarının minimum kapasiteyle çalışmasına ve pamuğa olan talebin azalmasına neden olacaktır. Geçmişte iç piyasada yerli ürünün pahalı olduğunu, ithal pamuğun maliyetinin daha düşük ve cazip olduğunu, dünya fiyatlarıyla ürün almak istediklerini her ortamda dile getiren iplik sanayicisine de hatırlatmak isteriz ki bugün iç piyasada 9.70 TL/Kg olan lif pamuk dünya piyasalarında 11.70 TL/Kg civarında alıcı bulmaktadır. Çiftçimizin zarar etmeden, bu yıl pamuk ektiğine memnun olması, gelecek yılki ekim deseni için çok önemlidir. Bu nedenle açıklanacak pamuk destekleme primi ve diğer desteklerle beraber kütlü pamuk fiyatlarının toplamda 6 TL/Kg’ın altında olmaması pamuk çiftçilerimizin beklentisidir.

Pamuk üretiminin sürekliliği için 2020 yılı çok kritiktir. Bu yıl, pamuk eken çiftçimizin kazanması için özellikle Tarım ve Orman bakanlığımız ile Hazine ve Maliye bakanlıklarımızın ortaklaşa alacakları kararla destekler vasıtasıyla pamukta tüm imkanları zorlayarak fedakarlık yapması gerektiğini beyan eder, saygılar sunarız dedi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Desteklerden vergi kesintisi yapılmaması için yasa teklifi verildiÖnceki Haber

Tarımsal Desteklerden vergi kesintisi ya...

Balparmak Arıcılık Akademisi mezunlarını verdiSonraki Haber

Balparmak Arıcılık Akademisi mezunlarını...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar